Bylinky, semínka i tráva na koronavirus! Koronašmejdi mají novou taktiku, vydávají se za šamany

Předražené roušky a gely nebo e-shopy, které shrábnou peníze, ale zboží nepošlou. Spousta takových koronašmejdů se (nejen) v Česku vyskytla za poslední týdny. Někteří ale s vynalézavostí zašli ještě dál. Třeba obchody, které za lék či prevenci proti koronaviru vydávají vybrané doplňky stravy. Potravinářská inspekce jich odhalila třicet a s majiteli zahájila správní řízení.

Bylinky, semínka nebo třeba marihuana. V době pandemie koronaviru se po celém Česku vyrojilo hned několik zázračných šamanů, kteří nabízejí nejrůznější doplňky stravy jakožto lék či prevenci na koronavirus.

Pravda je ale trochu jinde. Ačkoliv podobně jako u roušek s aktivním stříbrem či gelů spolehlivě zabíjejících koronavirus naletěla podobným obchodníkům řada lidí, zázrak se u nich po konzumaci nekonal. Protože vydávat doplňky stravy za lék na koronavirus je čirá lež.

„Tito prodejci nabízeli produkty prostřednictvím zakázaných léčebných tvrzení, a to uváděním údajných účinků proti koronaviru. Doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potraviny, a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům,“ vysvětlil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Petr Kopřiva.

Právě SZPI od začátku stavu nouze vyhmátla třicet takových podvodníků, kteří bez jakéhokoliv vědeckého podkladu vydávali svoje zboží za léčivé.

„Pokud se chcete začít chránit před koronavirem, lze použít nejúčinnější přírodní antivirotikum, pryskyřici a vitamíny na posílení imunity. (...) Co pomáhá proti koronaviru? Použijte přírodní peruánské bylinky a naše přípravky, které mají silný antivirotický účinek. (...)  Přírodní bylinky a léčivé peruánské byliny na koronavirus,“ dalo se hned u několika produktů vyčíst na stránce Stáčírna.cz.

Doplňky stravy na boj s koronavirem, nová taktika nejrůznějších podvodníků.

„Bylinky působící zejména proti virům. Inhibice kteréhokoliv z těchto čtyř nestrukturálních funkčních proteinů, zřejmě nepodléhajících mutaci, je rovněž velkým příslibem zastavení průběhu covidu-19 a předpokladem k uzdravení z této vysoce nebezpečné infekce,“ psal zase u jiných bylin internetový obchod AwaShop.cz.

E-shopy FitnessMuscle.eu a KennyShop.cz si zase zřídily rovnou rubriky s názvem „Koronavirus“ a v nich pak nabízely jednotlivé produkty. Samozřejmě takové rubriky už nejsou k dohledání, byly smazány.

Doplňky stravy na boj s koronavirem, nová taktika nejrůznějších podvodníků.

„Zdá se, že CBD trvale snižuje citlivost na všechny typy virových infekcí. Snad je to dáno zlepšením membránové nepropustnosti a funkcí imunitní obrany. To vše je podloženo pěti lety zkušeností s pacienty,“ vsadil zase obchod CistaMedicina.cz na staré dobré konopí a produkty vyrobené z něj. 

Větu majitelé e-shopu formulovali na pohled chytře, nejednoznačná slůvka jako „zdá se“, „snižuje“, „snad“ jsou zjevně alibismem, kdyby se někdo domáhal vědeckého podložení. Inspekce se ovšem nedala oklamat ani v tomto případě.

S většinou majitelů podobných stránek už bylo zahájeno správní řízení, za svoje konání mohou dostat tučnou pokutu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 9. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 64
  • 27
  • 26
  • 25
  • 24
  • 23