Tři miliony nakažených, dvě stě tisíc mrtvých. Virus putuje světem a hrozí druhá vlna

Když na začátku roku svět sledoval dění v čínském Wu-chanu, jednalo se o malé epicentrum nákazy. Koronavirus postupně zamořil svět, brzy překoná hranici tří milionů nakažených a připsal si již přes dvě stě tisíc obětí. Některé země začaly s rozvolňováním bezpečnostních opatření, jinde se připravují na druhou vlnu. Světová zdravotnická organizace uvedla, že neexistují důkazy pro to, že se člověk může nakazit jen jednou. Bude se černý scénář opakovat?

Řada zemí v Evropě cítí, že prvotní tlak neznámé nemoci povolil, klesají počty mrtvých i nakažených, v Rusku ale teprve pociťují, co může epidemie koronaviru znamenat. To, co se ještě na začátku roku zdálo jako hororový scénář, je dnes realita.

Celosvětově nemoci covid-19 podlehlo přes 200 tisíc lidí, alarmující je to, že přes 100 tisíc jich zemřelo za poslední dva týdny!

Otázkou je, jak moc se čísla změní v následujících dnech, očekává se, že veliké problémy bude mít Rusko, jež bylo (i přes svou blízkost k Číně) dlouho prakticky bez problémů.

Virus putuje světem a po nástupu v Asii a následném tvrdém dopadu na Evropu, kde je úmrtnost v některých zemích pro vědce záhadou, nyní drží smutné prvenství v počtu mrtvých USA.

Země, kde počty nově nakažených i zemřelých trvale klesají, se přesto musejí mít na pozoru. Čína už začala s přípravou na druhou vlnu epidemie a další země ji následují.

„Město i okolní vesnice jsou zcela uzavřené, s drobnými nemocemi a poraněními se do nemocnice nemá chodit. Vážná onemocnění se řeší online. Většina restaurací je zavřená, stejně tak obchody. Online je nutné objednávat i ambulanci. Navíc jsme odříznutí od informací. Osobní projev je velmi omezený, o epidemii se nemluví,“ píší někteří lidé žijící v Charbinu, který bude možná symbolem druhé vlny, zatímco tu první symbolizuje Wu-chan.

Země nejvíce postižené koronavirem:

USA: 960 tisíc nakažených, 55 tisíc mrtvých

Španělsko: 224 tisíc nakažených, 23 tisíc mrtvých

Itálie: 195 tisíc nakažených, 26 tisíc mrtvých

Francie: 161 tisíc nakažených, 22 tisíc mrtvých

Německo: 156 tisíc nakažených, 6 tisíc mrtvých

Velká Británie: 148 tisíc nakažených, 20 tisíc mrtvých

Turecko: 107 tisíc nakažených, 3 tisíc mrtvých

Nového nástupu nemoci se bojí i v Německu. „Druhá vlna může být nebezpečná v tom, že může udeřit kdekoliv a všude naráz. Můžeme být na nejlepší cestě k tomu ztratit náskok,“ říká německý virolog Christian Drosten.

Německo je unikátní zemí, kde sice počet nemocných strmě narostl, ale podařilo se udržet nízkou smrtnost.

Řeší se i přístup Švédska, jež bylo ve svých opatřeních liberálnější než naše republika. Ze srovnání dvou zhruba stejně lidnatých zemí vychází ČR (219 mrtvých a 7352 nakažených) lépe než severská země (2192 mrtvých a 18 177 nakažených).

Počty mrtvých by měly podle prognóz rapidně vzrůst.

Nepříznivou prognózu vydala Světová zdravotnická organizace (WHO), která uvedla, že neexistují důkazy, že by člověk, jenž už byl jednou koronavirem nakažen, nemohl onemocnět znovu.

V Chile lidem úřady rozdávají potvrzení o tom, že nemoc prodělali a mohou se zařadit bez obav zpátky do společnosti.

„Nepřesné imunodiagnostické testy mohou nesprávně rozdělit lidi dvěma způsoby. Zaprvé mohou být ti, kteří byli nakaženi, označeni ze negativní, anebo naopak ti, kteří nebyli infikováni, mohou být označeni za pozitivní. Obě tyto chyby mají vážné důsledky,“ stojí v prohlášení WHO, která v posledních měsících ztratila ze svého věhlasu.

Katastroficky zní varianta statistika Ladislava Duška, jenž přiznal, že má strach z toho, co může pandemie ještě vyvolat. Zmínil i sílu viru, který má podle dat schopnost denně nakazit až 150 tisíc lidí u nás.

Všechny tyto debaty dokládají pouze to, jak nepředvídatelný koronavirus zatím pro vědce je a jak stále netuší, co všechno může pro lidstvo znamenat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:10 pondělí 24. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 23
  • 21
  • 20
  • 19
  • 17