„V romských osadách vybuchl koronavirus,“ řekl slovenský premiér. V akci je armáda i policie

Počet nakažených koronavirem na Slovensku začíná růst rychleji než dosud. Na vině jsou podle tamního ministra zdravotnictví Marka Krejčího kromě dalšího i romské osady, kde se virus začal nezadržitelně šířit. Krejčí mluví o nutnosti nasadit policii i armádu, složky ale podle premiéra Matoviče personálně nestačí.

V romských osadách napříč Slovenskem se začíná nekontrolovatelně šířit koronavirus. 

Minimálně v šestnácti z nich už bylo několik osadníků pozitivně testováno, k masivnímu nárůstu nakažených nově dochází v osadě Žehra v okrese Spišská Nová Ves, kde žijí asi dva tisíce lidí. Potvrdil to slovenský ministr zdravotnictví Marek Krejčí.

Právě z romských osad pochází i drtivá většina ze 114 nově infikovaných Slováků.

Podobných osad je v celé zemi asi tisíc, testování proběhlo zatím zhruba jen ve stovce. Velmi podobně jako poslední dobou hojně zmiňované uprchlické tábory v Řecku jsou přímo živnou půdou pro koronavirus. Žijí tam stovky až tisíce lidí na malém úseku a především ve velmi špatných hygienických podmínkách.

„Každý pozitivně testovaný v marginalizované romské osadě je velké nebezpečí nejen pro osadu samotnou, ale i pro okolní obce a města. Říkal jsem, že nám to může vybuchnout v osadách a evidentně nám to v osadách vybuchlo,“ řekl premiér Matovič.

Romské osady, ve kterých se koronavirus objevil, jsou v přísné karanténě.

Osada Žehra teď bude podobně jako spousta dalších v karanténě, okolí hlídá policie i armáda. Podle ministra zdravotnictví Krejčího musí do přísné karantény každá osada neprodleně poté, co se v ní koronavirus objeví. 

Dodal také, že není jiná možnost, než aby následně byla každá taková osada přísně hlídána silovými složkami. To je ale podle premiéra Matoviče nemožné, protože armáda ani policie nestačí personálně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 15. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 29
  • 23
  • 23
  • 22
  • 20
  • 20