Nakažených v táboře u Atén už je přes 20. Evropa musí migranty zachránit, říká neziskovka

O čem se až dosud spekulovalo, se nyní ukazuje být pravdou. Sotva se v uprchlickém táboře Ritsona u Atén objevil první případ koronaviru, během pár hodin bylo pozitivně testováno dalších 23 migrantů. Tábor byl okamžitě uzavřen do izolace, lidé z okolí ale mají strach a v samotném zařízení může mít koronavirus katastrofické následky.

První případ nákazy v jednom z řeckých uprchlických táborů ukázal, jak nebezpečný může koronavirus pro jejich obyvatele být. Sotva pár hodin po objevení nultého pacienta už je pozitivně testováno 23 lidí, reálně jich je ale nepochybně mnohem více. 

První nakaženou byla teprve devatenáctiletá migrantka z Afriky, která krátce před otestováním porodila v nemocnici v Aténách.

Právě jen desítek kilometrů od řeckého hlavního města se tábor Ritsona, kde rodička pobývá, nachází. Lidé z okolí tak mají strach, že je tábor časovanou bombou.

Současně v něm žije zhruba tři tisíce lidí. Ti všichni teď budou ve čtrnáctidenní karanténě, nikdo nebude moci tábor opustit ani do něj vejít.

Uprchlickým táborem Ritsona se šíří koronavirus.

Tím se možná podaří minimalizovat riziko, že se koronavirus z tábora rozšíří do okolí, všichni jeho obyvatelé jsou ale vystaveni obrovskému nebezpečí. Hygienické podmínky tam nejsou na dobré úrovni. 

Také se v zařízení nachází 252 dětí bez doprovodu.

„Je naléhavě nutné evakuovat migranty z řeckých ostrovů do zemí Evropské unie,“ prohlásila pro agenturu Reuters Leila Bodeuxová, referentka politiky a advokacie neziskové organizace Caritas Europa.

Migranti v táboře Ritsona se chrání rouškami.

„Kdyby se virus rozšířil do hůře organizovaných zařízení na řeckých ostrovech, mohlo by to mít za následek masivní humanitární krizi. Jde o nebezpečí jak pro uprchlíky nacházející se v zemích mimo EU, tak pro ty, kteří žijí v nesnesitelných podmínkách na ostrovech,“ doplnila ji komisařka EU pro vnitřní věci Ylva Johanssonová.

Narážela přitom na skutečnost, že podmínky v koronavirem napadeném táboře Ritsona nejsou zdaleka tak špatné jako třeba v nechvalně proslulé Morii na ostrově Lesbos.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 sobota 1. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 372
  • 75
  • 51
  • 51
  • 48
  • 37