Agresivnější a infekčnější: Vědci objevili 40 mutací koronaviru, jeden pacient měl dvě najednou

Odhalili snad důvod, proč je v některých zemích úmrtnost rapidně vyšší? Vědci na Islandu tvrdí, že našli 40 různých mutací koronaviru. Některé mají být dokonce více infekční a nebezpečnější než jiné. Hrozivé je, že zřejmě organismus člověka může napadnout více mutací koronaviru najednou. U jednoho pacienta právě z Islandu byly objeveny hned dvě.

Může být agresivnější a infekčnější. Podle islandských vědců existuje minimálně 40 různých mutací koronaviru. Alespoň tolik jich objevili na pacientech testovaných právě v severské zemi, která má prozatím 737 nakažených a je tak na předních příčkách v počtu infikovaných na osobu.

Podle vědců se dá dokonce na základě typů mutací vysledovat, kde se nositel nakazil. Jiné mutace se objevují u lidí, kteří předtím pobývali v Itálii, jiné u navrátilců z Rakouska nebo Británie.

„Sledujeme, jak viry mutují. Našli jsme 40 mutací specifických pro Island. Nakažení mají koronavirus před mutací i po ní, objevili jsme dokonce pacienta se dvěma mutacemi najednou,“ oznámil Kári Stefánsson, ředitel islandské vědecké společnosti deCODE genetics. 

Řeč je o nakaženém, u něhož byla kromě dosud známého koronaviru objevena zároveň i nebezpečnější a infekčnější mutace.

Studie vědců ještě není oficiální, nyní bude přezkoumána dalšími vědci. Na tom, že je koronavirus k mutaci náchylný, se ovšem odborníci shodují od začátku. 

Podle některých je pravděpodobné, že bude virus v budoucnosti ještě nakažlivější, zároveň by ale mohl zmutovat do podoby, která nebude způsobovat vážný průběh.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:54 pátek 24. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 105
  • 57
  • 55
  • 51
  • 46
  • 45