Karanténa semkla Čechy a Vietnamce. Roušky, jídlo zdarma a teď i plicní ventilátor pro nemocnici!

Desítky let žijí Češi společně se zdejší vietnamskou komunitou relativně v poklidu, rozdíly jsou ale pořád značné. Smazávat je ovšem pomalu začala pandemie koronaviru a panující nouzový stav. Právě Vietnamci patří k nejaktivnějším dobrovolníkům, ve svých obchodech neúnavně šijí roušky a rozdávají občerstvení zdravotníkům či policistům. A podle reakcí na internetu je znát, že si jich Češi začínají o to víc vážit.

Stovky vietnamských obchodů zdobí v posledních dnech obrázky se symbolem velkého srdce. Ty značí, že si v nich lékaři, sestry či příslušníci bezpečnostních složek mohou zadarmo vzít drobné občerstvení.

„Kromě nemocných je současná situace nejtěžší zejména pro lékaře a sestry, složky IZS a vojáky. Většina obchodů, kaváren a restaurací však musí být z nařízení vlády zavřená a je tak těžké najít vhodné místo ke krátkému odpočinku. Vietnamci žijící v ČR se rozhodli, že kromě šití roušek pro nemocnice mohou ještě všem výše zmíněným darovat v době jejich náročné služby drobné občerstvení, jako např. kávu, čaj a další nealkoholické nápoje,“ píše se na facebookových stránkách vietnamské komunity Sangu.eu.

Poskytnutými dary od Vietnamcům už se na stránkách Týdeníku Policie pochlubila třeba ústecká speciální pořádková jednotka nasazená u hranic v Petrovicích.

Kromě Prahy je to třeba právě Ústí nad Labem, kde se vietnamská komunita v boji proti koronaviru dobrovolně angažuje.

Dokonce se tam složila na plicní ventilátor pro Masarykovu nemocnici. Sbírku zorganizoval předseda Svazu Vietnamců v Ústeckém kraji Roman Trinh se svými kolegy.

„Vyburcovali krajany v Ústeckém kraji a vybrali ve sbírce přes 140 tisíc korun, z toho jen Teplice vybraly přes 100 tisíc, které poslouží na nákup plicního ventilátoru. Vhledem k tomu, že přístroj stojí kolem 120 tisíc a sbírka stále pokračuje, věřím, že se nám podaří koupit dva,“ oznámil syn iniciátora sbírky.

Nemluvě o tom, že neúnavné šití roušek v obchůdcích se zdá být pro Vietnamce téměř samozřejmostí. Někde základní ochranou pomůcku dávají zákazníkům jen tak k nákupu, jinde třeba zásobují nemocnice.

Život v Česku přitom mnohdy nemá vietnamská komunita jednoduchý. Například byla pražským magistrátem v čele s primátorem Hřibem a starostem Prahy 7 Janem Čižinským loni vytlačena z Holešovické tržnice.

Přes to všechno se snaží Vietnamci Čechům co nejvíce pomoci. Zároveň odmítají jakýkoliv finanční příspěvek, ačkoliv i za normálních okolností nemají peněz na rozdávání.

„Vietnamská komunita v tuto chvíli finanční pomoc na cokoliv odmítá a snaží se vše zajistit ze svých komunitních fondů (stipendia a sociální pomoc v komunitě). Není to projev nevděku, ale snaha z jejich strany pomoci,“ řekl nám starosta Vestce, který bezprostředně sousedí s největší vietnamskou tržnicí Sapa.

Bude právě pandemie koronaviru cestou k tomu, že se Češi s vietnamskou komunitou sblíží a definitivně zmizí jakékoliv předsudky vůči ní? Zřejmě neexistuje lepší způsob, jak se Vietnamcům za pomoc v nouzovém stavu odvděčit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:57 čtvrtek 23. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 238
  • 50
  • 48
  • 47
  • 44
  • 43