Policisté rozdávají bezdomovcům roušky v terénu. „Zbytečná práce!“ běsní někteří

Do nebezpečné práce se pustili příslušníci městské policie v Praze 5. Od pátku rozvážejí roušky těm, kteří domácí karanténu dodržovat nemohou a zároveň si nemají jak základní ochranu obstarat: bezdomovcům. Pod fotkami přímo z terénu se strhla vášnivá diskuze o tom, jestli jde o záslužnou, či spíše jen zbytečnou a nebezpečnou činnost.

Chránit si na veřejnosti dýchací cesty je podle nařízení vlády povinností, jenže ne všichni se k rouškám dostanou. Řeč je přitom o těch, kteří i přes zákaz vycházení tráví celé dny venku, o bezdomovcích.

Do akce proto vyrazili strážníci z pražské městské policie. Ve spolupráci s dobrovolníky začali po Praze 5 rozvážet ručně šité roušky.

„Strážníci v Praze 5 vozí od pátku ve služebních autech podomácku ušité roušky, které ušila Denisa s Prokopem. K dispozici je budou mít pro ty, kteří si je nemohli opatřit sami. Jsou mezi nimi senioři, cizinci a také osoby bez domova. Podle potřeby je budou Denisa s Prokopem došívat i pro další, kterým budou chybět. Pomáháme si navzájem!“ stojí na facebookových stránkách policie.

Policisté se díky fotografiím, jak pražským bezdomovcům roušky nasazují, dočkali uznání. Ale nejen toho. 

Pod příspěvkem se strhla i ostrá diskuze, že jde o nebezpečnou a navíc zbytečnou práci.

„Já nechápu, proč těmto lidem dávat roušky, když je nosit nebudou. A když ano, asi si ji nevyvaří, aby byla k něčemu. Je to hezký skutek, ale úplně k ničemu,“ píše třeba Veronika.

Policisté rozdávají roušky bezdomovcům.

„Opravdu místo toho, abyste řešili jejich chování a úplně ideálně jim zamezili přístup mezi lidi, jim ještě bez rukavic dáváte roušky? Ten frajer, co spí na lavičce nebo smeťáku, to už uklidil? Nebo už smrdí v MHD nebo žebrá u zastávek?“ přidává se ostře diskutující Michal.

Pravda je, že podle doporučení by se látková rouška měla pravidelně vyvařovat a celkově by se o ni měl nositel pečlivě starat. Jiní se ale shodují, že je pořád lepší, aby bezdomovci měli jednu nevyvařenou roušku než žádnou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:11 středa 22. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 39
  • 38
  • 36
  • 36
  • 36