Nevyzpytatelný koronavirus: Chlapec (18) zemřel, stařičká Italka (95) se vyléčila bez problému

Pro seniory koronavirus představuje smrtelné nebezpečí, mladí lidé se uzdraví prakticky bez problému. Tak zní zažitá představa. Ta ovšem není zrovna ocelově pevná. Během krátkého časového sledu zemřel v Británii teprve osmnáctiletý pacient a pětadevadesátiletá žena byla v Itálii propuštěna jako kompletně vyléčená.

Je zákeřný a nevyzpytatelný. Většina světa má za to, že koronavirus představuje smrtelné nebezpečí především pro starší občany, zatímco těm mladším je pouze nepříjemnou zdravotní komplikací.

To ale rozhodně není pravidlem. Ukazují to třeba dva případy, které se za poslední den objevily v Evropě.

Tím prvním je smrt teprve osmnáctiletého chlapce z Coventry v hrabství West Midlands. Detaily známy nejsou, jisté ale je, že se stal vůbec nejmladší obětí koronaviru v Británii.

Byl jednou ze 47 nových obětí za pouhý den. Celkově nemoci covid-19 podlehlo v Británii už 281 lidí. S rostoucím počtem se konečně mění i přístup vlády Borise Johnsona, která začíná přijímat přísná opatření.

Otázkou je, kdy se přizpůsobí i britský lid, který zatím celou situaci dostatečně vážně nebere.

Druhým případem je naopak pětadevadesátiletá žena z italské Modeny, tedy stejně stará pacientka, jako byl první Čech, který koronaviru včera podlehl. Ta byla do tamní nemocnice přijata s koronavirem počátkem března. Nyní už je kompletně vyléčena. 

„Ano, ano, jsem v pořádku. Byla jsem v péči dobrých lidí, dobře se o mě starali. Teď mě za chvíli pošlou domů,“ řekla žena jménem Alma Clara Corsini listu Gazzetta di Modena. Krátce nato ji lékaři skutečně domů propustili.

Zajímavé také je, že boj vyhrála bez antivirové terapie, zkrátka si s koronavirem poradilo její tělo bez pomoci.

Stále však platí, že počet obětí právě v Itálii rapidně stoupá. Nadějí je látka remdesivir, původně určená na léčbu eboly, která je jako lék na koronavirus aktuálně testována. A v několika jednotlivých případech už se objevují první známky úspěchu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:49 úterý 21. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 58
  • 43
  • 37
  • 34
  • 31
  • 31