Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Psycholožka nabízí služby zdarma: Z karantény mi volaly desítky lidí, bude hůř

    V záplavě nabídek na pomoc během panujícího stavu nouze se na Facebooku objevil i jeden zajímavý příspěvek. Jistá Dana Cooke v něm nabízí lidem v karanténě psychologickou pomoc. Málokdo tuší, že se za česko-americkým jménem skrývá velká kapacita v oboru psychologie, která ve Spojených státech pracovala třeba pro Červený kříž a pomáhala přeživším přírodních katastrof. „Zatím se mi kvůli koronaviru ozvalo asi padesát lidí. Ale počítám, že jich bude přibývat,“ říká.

    „Jsem psycholog a mohu s lidmi po telefonu mluvit v jazyce českém i anglickém,“ tak zní prostý inzerát ve facebookové skupině, která sdružuje dobrovolníky pomáhající lidem ohroženým pandemií koronaviru.

    Když si jeho autorku Danu Cooke proklepnete, zjistíte, že by se klidně mohla ohánět tituly a zkušenostmi a zaručeně by si v panující nouzové situaci mohla za svoje služby účtovat nemalé peníze.

    Narodila se v Česku, od dětství ale žila ve Spojených státech, kde získala čtyři akademické tituly na univerzitě v Západní Virginii. Kromě těch magisterských z psychologie a rehabilitační psychologie je to i doktorát v oboru speciální pedagogika.

    Ve Státech pak Dana Cooke pracovala v psychiatrické nemocnici a v krizovém centru, také pro americký Červený kříž poskytovala první psychologickou pomoc přeživším smrtících přírodních katastrof. Věnovala se výzkumu, přednášela na univerzitách. 

    Lidé nakoupili zásoby a zavřeli se doma. Jak ale karanténu zvládnout?

    Před rokem se vrátila do Česka a nyní žije v Žatci, pracuje v nedalekém výchovném ústavu a také je odborníkem Národního ústavu pro vzdělávání.

    „Ale jsem obyčejná ženská, která miluje český život, lidi, humor a vesnici,“ říká o sobě Dana Cooke. Ptali jsme se jí, jak taková pomoc během celostátní karantény probíhá, ale i na rady, jak nouzový stav přežít bez úhony.

    Rozhovor s Danou Cooke

    Jak přesně psychologická pomoc, kterou nabízíte, vypadá?

    Psychologickou pomoc poskytuji v této krizi buď tím, že někoho rychle zaškolím, jak hovořit s lidmi, nebo třeba tím, že vypracuji lehkou metodiku pro dobrovolníky. Anebo tím, že mi lidé, kteří psychologa potřebují, zavolají. Tedy buď po telefonu, nebo písemně.

    Někdo vám zavolá a co se děje dál?

    Pakliže dojde k telefonátu, zeptám se, proč člověk volá a co ho trápí. A snažím se rychle udělat operační diagnostiku, abych mohla s tím člověkem pracovat dál. Je to taková rychlá krizová intervence na zklidnění neboli psychologická první pomoc. A pomáhá to! Udělala jsem jich mnoho a mnoho, když jsem pracovala pro americký Červený kříž, kde jsme řešili různé katastrofy a bohužel také úmrtí.

    S čím přesně vám lidé volají?

    Obvykle mají obavy, co s nimi bude v následujících dnech. Nebo se dostali do psychologické pasti z přílišné izolace. Cítí úzkost, strach, deprese. Opravdu žijeme ve velmi stresovém období. Nejsme na takový stres a rapidní každodenní změny připraveni, tudíž psychologické pomoci bude hodně potřeba. A není to žádná ostuda, ba naopak je to způsob, jak se s celou situací vyrovnat bez dalších psychologických nebo psychiatrických onemocnění. Dnešní dny jsou pro mnohé lidi velmi traumatické.

    A kolik lidí už se na vás s prosbou o pomoc obrátilo?

    Zatím se ozvalo asi tak padesát lidí. Ale počítám s nárůstem těch, kteří opravdu budou potřebovat psychologa. Také počítám s lidmi, kteří covid-19 dostanou a budou potřebovat psychologickou intervenci.

    Proč jste se rozhodla pomoc poskytovat zdarma?

    V tomto kritickém období považuji za svou povinnost sloužit své zemi, jak nejlépe umím. Takže veškerou pomoc teď provádím zdarma a ráda.

    Kdybyste měla dát čtenářům tip, jak nejlépe zvládnout karanténu, co by to bylo?

    Rutina a aktivity! Jen tak sedět doma u televize je přímá cesta do deprese. Samozřejmě si musíme vytvořit novou rutinu pro tyhle dny či měsíce, ale zkuste se maximálně přiblížit své normální rutině. Pořád můžete vstávat v obvyklý čas, mít pravidelné jídlo a sociální styk můžete nahradit povídáním na telefonu, u kterého si uděláte kávu. Nebo můžete začít psát dopisy, ty potěší každého. A nebojte se využít pomalejšího tempa a udělat věci, na které normálně vůbec nemáte čas. Základ harmonie uprostřed této ošklivé bouře je přeměnit perspektivu.

    Co si pod tím mám představit?

    Zaprvé si pořád říkejte, že samozřejmě tato situace je pouze přechodná. Zcela jistě pomine a život se vrátí do normálu. Hlavně si zakažte pořád opakovat, jak je to vše hrozné a co nás čeká za strašné časy. Ne, situace si vyžaduje hlavně naši disciplínu. A zabavte se.

    Co doporučujete? Pro spoustu lidí není jednoduché najít na takovou dobu dostatek rozptýlení.

    Například si můžete doma krásně uklidit, vařit kvalitní jídlo, zkoušet nové recepty, meditovat, poslouchat hudbu a samozřejmě můžete doma cvičit. Když zůstanete aktivní, vyhnete se letargii, která vás bude jinak lákat. Když se do přílišné nečinnosti dostanete, budete mít hlavu plnou negativních myšlenek, které způsobí úzkost, a vše to potom přejde do hluboké deprese. Z té se hůře dostává. Také bych silně doporučila pouze zdravou dávku médií.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 16. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      67
    • Sladký
      46
    • Tvl
      46
    • Cože
      44
    • Trapas
      44
    • Haha
      43
    Vezmeme vás na titulní stranu
    Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz