Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Příběhy hrdinů: Kavárnu asi zachrání jen půjčka, říká Paula. Obědy ale prodává za cenu nákladů

    Velká vlna solidarity se zvedá mezi lidmi v Česku, kde se život stejně jako ve světě na nějaký čas zastavil. Zdarma vyrábějí roušky, pomáhají s rozvozem nákupů. Mezi hrdiny patří i paní Paula s přítelem. V Praze provozují kavárnu a přiznávají, že pro ně pandemie koronaviru může být likvidační. Přesto teď začali vydávat obědy důchodcům a potřebným za cenu nákladů. „Je to snaha pomoct, dokud máme ještě schválený provoz. Nákupy jsou fajn, ale máme tu spoustu důchodců, kteří aspoň jednou denně teplé jídlo potřebují,“ říká.

    Sami mají práce a především starostí nad hlavu. Přesto myslí v době panujícího nouzového stavu na ostatní. Paní Paula s přítelem Lukášem provozují v Praze-Krči kavárnu TaMama, teď je ovšem jejich jedinou možností, jak vydělat, výdej obědů skrze okénko. 

    Namísto zvyšování marže se ale rozhodli potřebným jídlo prodávat jen za stejnou cenu, jakou vloží do surovin.

    „Aktuálně děláme obědů přibližně 7 nebo 8 denně, normálně je to víc. Samozřejmě vše s sebou. Vaříme teď běžně i klasickou českou a slovenskou kuchyni, třeba hovězí znojemskou s rýží, pečené stehno a podobně. Pro důchodce a potřebné je to samozřejmě za náklady, což je i s krabičkou, dejme tomu, kolem 50 až 60 korun. Normálně obědy prodáváme za 95 až 115 korun,“ popisuje Paula s tím, že jídla dělají na objednávku hlavně stálým zákazníkům a snaží se je vydávat postupně, aby se lidé u okna nepotkávali.

    Kavárna TaMama

    To ale není zdaleka vše, čím chtějí potřebným přispět. Ačkoliv v kavárně pracují jen sami dva a musí zajišťovat nákupy i papírování, jsou připraveni si práce naložit na bedra ještě víc.

    „Nabídli jsme Praze 4, že budeme rozvážet obědy seniorům nebo třeba dětem, které teď nechodí do školy. Prozatím jsme odpověď nedostali, ale to bude asi tím, že mají hodně práce. Normálně nerozvážíme, ale při větším zájmu jsme z řad známých schopni sehnat další lidi a pokrýt větší množství obědů. Nebo třeba předávat jídla, samozřejmě zatavená v krabičce, dobrovolníkům, aby je potřebným dovezli,“ popisuje.

    Paula s přítelem se snaží být nápomocni i přesto, že teď kvůli nastalé situaci kolem koronaviru musí řešit celou řadu vlastních problémů. Stejně jako další podnikatelé se bojí o budoucnost svého podniku.

    „Samozřejmě se bojíme. Jestli tento stav bude trvat déle, asi nás zachrání jen půjčka. Padly nám farmářské trhy, kam jezdíme s našimi buchtami a koláči, padly festivaly, kde děláme burgery, guláše a podobně. Padla i spousta dalších akcí. Jsou v ohrožení všechny akce na jaře a v létě, které nám vydělávají na zimní měsíce, abychom utáhli nájem a přežili,“ vysvětluje Paula.

    „Každopádně nabídka pomoci není věc, kterou bychom se chtěli zachraňovat. Proto to nabízíme za náklady. Je to snaha pomoct, dokud ještě máme schválený provoz. Protože nákupy jsou samozřejmě důležité, ale je tu spousta důchodců, kteří to teplé jídlo alespoň denně potřebují. Je to po lidské stránce důležité, nemyslet jen na sebe. A i když na tom sami nebudeme dobře, chceme pomoct, jak se dá,“ dodává.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 16. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      75
    • Sladký
      28
    • Trapas
      26
    • Cože
      25
    • Haha
      23
    • Tvl
      22