Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hrdinové všedního dne, od prodavaček až po šičky: Zatímco jiní pindají, těmto lidem jsme vděčni

    Za normálních okolností mají docela obyčejnou práci, dnes jsou z nich hrdinové. Lékaři, sestřičky, prodavačky v obchodech, kteří se vystavují denně kontaktu se stovkami lidí, celníci a policisté střežící hranice, řidiči rozvážející jídlo... Těch všech se povinná karanténa netýká a musejí doslova nasazovat vlastní životy, aby ty ostatních alespoň zčásti mohly fungovat dál. Nemluvě o dobrovolnících, kteří šijí roušky nebo seniorům pomáhají s nákupy. Bohužel se stále najdou tací, kteří za současnou situací vidí politickou příležitost.

    Snad ani hokej nedokázal v minulosti spojit Čechy tak jako pandemie koronaviru a trvající nouzový stav. Mezi lidmi nabírá na síle vlna solidarity, vzniká mnoho skupin sdružujících ty, kteří se nabízejí jako dobrovolníci pro pomoc seniorům, ale i dalším.

    Například v době, kdy Česko trpí akutním nedostatkem roušek, mnoho lidí šije prostou pomůcku k ochraně před onemocněním doma. Nabízejí je většinou zdarma.

    Na výrobu roušek se dali ve velkém namátkou třeba studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Zapojil se také Ateliér designu oděvu a obuvi pod vedením Liběny Rochově a Ateliér módní tvorby, který vede Pavel Ivančic.

    „Šijeme bílé dvouvrstvé, plátno je stoprocentní bavlna,“ řekla nám studentka z Ateliéru textilní tvorby Sára Matysová.

    We're so proud of all !!! Students make sewing masks for brave workers in social services

    Many Thanks to @cizinskyjan @leedastore @textile_mountain @kristynahrabankova @overall_office @natalieszegeny @vallerra_j @prochazkova_barbora_cz
    @______nanah @michaela.capkova @barbora_kotesovcova @martina_lhotova @tatianapiussi

    And to many others good people for their help!

    #help #helptogether #sewingmask #brave #braveworkers #socialservice #benicetoeathother #proud
    #safe #home

    16. března 2020 v 7:52, příspěvek archivován: 18. března 2020 v 8:50

    Zapojil se také Ateliér designu oděvu a obuvi pod vedením Liběny Rochové a Ateliér módní tvorby, který vede Pavel Ivančic. Za jediný den ušili stovky ústenek, jež putovaly do pečovatelských center a část z nich šla do nemocnice v Podolí.

    Umělcům současně dochází materiál, a proto veřejnost a firmy prosí: Kdo má na skladě bavlnu, ať se ozve na info@textilemountain.cz. Děkujeme!

    Dívky šijí roušky zadarmo.

    K šití se přidala dokonce i bývalá první dáma a současná herečka Dagmar Havlová.

    Na šití roušek se dala i Dagmar Havlová.

    Řada lidí reagovala třeba na výzvu starosty Prahy 7 Jana Čižinského.

    K dobrovolníkům se pak připojila i početná vietnamská komunita žijící v Česku. Také šijí roušky, kromě toho ale nabízejí lékařům, sestrám, členům záchranných složek nebo vojákům občerstvení ve svých obchodech zdarma.

    Solidarita ale není pouze o rouškách. Například Střední průmyslová škola chemická Pardubice si u Ministerstva zdravotnictví vyjednala povolení vyrábět a distribuovat dezinfekci, kterou nyní zásobuje nemocnice, úřady nebo firmy.

    Bez jakéhokoliv zisku.

    „Pracujeme za výrobní náklady. Zisk nám z toho nekyne. Denně můžeme udělat tisíc až dva tisíce litrů dezinfekce. Kromě toho učíme, respektive online připravujeme studenty, aby nám odmaturovali,“ řekl serveru iDNES.cz ředitel školy Jan Ptáček.

    Hrdiny všedního dne jsou ale samozřejmě i ti, kteří v boji proti smrtící nákaze nasazují vlastní životy, což by je ještě před několika týdny vůbec nenapadlo.

    Řeč je samozřejmě kromě dalších o zdravotnících, kteří denně čelí přímému kontaktu s obrovskou spoustou lidí i přímo nakažených. 

    Dnes jsme vás například informovali o lékařce z Nemocnice na Bulovce, která dle svých slov prakticky nespí a nejí.

    Dále jde ale třeba i o prodavačky a prodavače v obchodech s potravinami či hygienickými potřebami. Ani ti se do bezpečí domácí karantény nedostanou, ať se stane cokoliv, budou denně vystaveni kontaktu často i se stovkami lidí.

    Stále přitom dbají na zdraví nejen svoje, ale i zákazníků. Každou chvíli čistí a dezinfikují pokladny nebo regály, které zároveň vytrvale doplňují novým zbožím.

    Často nemají ani roušky, které jim zaměstnavatelé neopatřili.

    Stejný problém mají často i řidiči MHD. Ani ti se nedočkali alespoň omezení pracovní doby, naopak byla městská doprava ještě posílena, aby v ní nebyla taková koncentrace cestujících.

    Všedními hrdiny jsou samozřejmě i celníci či policisté, kteří hlídají hranice země, od včerejška i několika uzavřených obcí. Potýkají se kromě dalšího i s lidmi, kteří se snaží nařízení vlády obcházet. Spolu s nimi jsou na hranicích přítomni i hasiči, kteří lidem měří teplotu.

    Ne všichni drží spolu

    Většina Čechů drží pod náporem pandemie koronaviru pospolu, respektuje nařízení vlády, ač k nim třeba i má svoje výhrady, a snaží se být nápomocna.

    Neplatí to ale pro všechny. Ještě několik dní před vyhlášením plošné karantény na vládu útočil herec a principál Divadla na Jezerce Jan Hrušínský, to když zavírání divadel označil za řízenou likvidaci nepohodlných.

    Ten už se nyní k situaci kolem koronaviru nevyjadřuje raději vůbec, zatímco řada jeho hereckých kolegů se snaží šířit mezi lidmi osvětu.

    Výpady vůči vládě soustavně vypouští třeba i politický moderátor Václav Moravec. Nově zaútočil na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a ironicky naznačil, že zdravotnictví podle něj nerozumí.

    Příklad by si mohl vzít třeba z kolegyně z České televize, moderátorky Nory Fridrichové. Ta ve skupině Dobrovolníci pro lidi ohrožené koronavirem aktivně shání roušky pro domovy důchodců.

    „Dobrý den, jsme parta lidí a sbíráme roušky pro pražské domovy seniorů: roušky skoro nikde nemají. Dnes máme k dispozici čtyři auta a můžeme sbírat po Praze. Prosím, napište, pokud byste něco měli. Díky moc,“ napsala dnes.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 15. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      84
    • Trapas
      37
    • Cože
      36
    • Sladký
      33
    • Tvl
      31
    • Haha
      29