Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vláda opět přitvrdila. Česko se uzavře do karantény a bude tvrdší vůči cizincům

    Prakticky každým dnem se bezpečnostní opatření v České republice zpřísňují a jinak tomu nebylo ani dnes. Asi největší novinkou je nařízení, které od půlnoci z neděle na pondělí zakazuje překročení státní hranice. Výjimku budou mít pouze lidé pracující v příhraničí a řidiči kamionů. Podle epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly byla doposud opatření nesmírně tvrdá vůči Čechům, nyní se dotknou také cizinců, kteří mohli do země přijíždět a případně nemoc šířit. K opatřením se už vyjádřil také prezident Miloš Zeman.

    Vláda České republiky rozhodla také o povinné karanténě pro osoby vracející se z některé z patnácti zemí, které určila jako nejrizikovější. Jedná se například o Německo, Rakousko, Francii, Španělsko nebo Velkou Británii. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) nově zařadila covid-19 mezi nakažlivé nemoci, což znamená, že jeho šíření může být hodnoceno jako trestný čin.

    Vláda pokračuje v přísných opatřeních, která – jak pevně doufá – povedou k co nejrychlejšímu řešení problémů. 

    „V Německu jdou cestou dobrovolných rozhodnutí a podle mého to povede k tomu, že tam nákaza bude déle než v okolních zemích,“ řekl dnes na brífinku náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj jsou Češi vystaveni tvrdým opatřením proto, aby se vše co nejrychleji mohlo vrátit do normálního stavu.

    „Máme tady tvrdá opatření vůči české populaci a doposud bylo možné, aby sem přijížděli cizinci a de facto nám tady zvyšovali riziko nákazy,“ dodal Prymula jako vysvětlení toho, proč se Česká republika od pondělí uzavře do karantény.

    Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula přiznal, že Česko má prvního...

    Do země nebude moci vstoupit žádný cizinec, který by zde neměl hlášený přechodný pobyt nad 90 dnů, případně přímo trvalý pobyt. Zároveň platí, že zemi nebude možné opustit!

    Na nařízení reagoval už také prezident republiky Miloš Zeman v emotivním prohlášení, ve kterém říká: „Vážení spoluobčané, nyní musíme všichni projevit bezpodmínečnou solidaritu. Prosím, dodržujte všechna nařízení, která vydává vláda České republiky. Není čas na sobectví, smlouvání a handrkování. Společně krizovou situaci překonáme. Jsem ve svém srdci s vámi všemi.“

    Andrej Babiš (ANO) zároveň uvedl, že od zítřejšího dne bude veřejnosti zakázán vstup do bazénů a turistických center. „Dále se zakazuje od 14. března maloobchodní prodej na tržnicích a tržištích, jako je například Sapa. Zakazují se také návštěvy od dnešní půlnoci ve všech věznicích,“ řekl premiér.

    Na tiskové konferenci politici znovu zopakovali, že se lidé nemají obávat, že by v obchodech došly potraviny. Obchodní řetězce mají dostatek zásob. Opatření se netýkají dovozu potravin, a tak není zásobování nijak ohroženo. 

    Kamionová doprava navíc bude nově fungovat i o nedělích, protože vláda dočasně zrušila zákaz jízd v neděli.

    Státy světa s vysokým rizikem přenosu nákazy

    Seznam Ministerstva zdravotnictví České republiky

    Čína

    Írán

    Itálie

    Jižní Korea

    Francie

    Španělsko

    Německo

    Švýcarsko

    Norsko

    Dánsko

    Nizozemsko

    Švédsko

    Velká Británie

    Belgie

    Rakousko

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:26 sobota 11. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      100
    • Super
      90
    • Cože
      35
    • Tvl
      35
    • Sladký
      34
    • Haha
      33
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...