Praha se musí připravit na to, že se nemoc na podzim zase rozjede, říká Zdeněk Hřib

Praha má v současné době nejvíce obyvatel s nemocí covid-19, město bude zřejmě nejvíce poškozeno i ekonomicky, což je špatná zpráva pro celou Českou republiku. Jak by se nyní měla vláda, ale i samotný magistrát zachovat? Redakce Expres.cz se zeptal pražského primátora Zdeňka Hřiba. Podle něj je nutné poučit se z chyb a nedostatků, na něž jsme narazili zejména v prvních dnech této krize, abychom byli všichni připraveni na krize další. S koronavirem nemusíme letos bojovat naposledy.

Celá Česká republika trpí nejen z pohledu zdravotního rizika svých občanů, ale krvácí i ekonomika. Své o tom ví vedení pražského magistrátu, protože Praha je aktuálně jedním z nejvíce poškozených regionů a vzhledem ke své závislosti na cestovním ruchu je jasné, že dopady krize budou v hlavním městě ohromné.

S tím souhlasí pražský primátor Zdeněk Hřib, který se na pomoc pražským podnikatelům nyní zaměřuje.

„Ekonomické dopady budou značné, a proto mi přišlo nešťastné, že byli pražští podnikatelé vyloučeni z podpory v rámci programu Covid II. Praha proto připravila provizorní řešení, které je založeno na tom, že využijeme peníze určené z Evropy na inovace a ty použijeme podobně, jako to funguje v Covidu II,“ říká pro Expres.cz primátor, který zároveň dodává, že chce, aby se peníze k podnikatelům dostaly co nejdříve, aby je mohli využít k překonání krize.

Nakopnutí ekonomiky je podle Hřiba jeden z nejdůležitějších způsobů, jak se vyrovnat s dopady současné krize.

V Praze vzniká 25 procent hrubého domácího produktu celé České republiky, takže je určitě důležité podpořit zdejší podnikatele,“ připomíná Hřib.

Primátor se ve videu vyjadřuje i k situaci se zajišťováním ochranných pomůcek, jichž byl na počátku krize nedostatek a následné objednávky po celém světě často končily neúspěšně.

Zároveň se řešily protiepidemiologické plány, které je podle primátora třeba aktualizovat v reakci na to, co už nyní víme.

„Dosud jsme se nesetkali s takovouto epidemií, všechny plány předpokládaly zastavení epidemie na zhruba desítkách případů. Musíme se připravit na to, že by se mohla tato epidemie znovu rozběhnout na podzim,“ řekl nám primátor.

Krize ohledně nemoci covid-19 však může Praze nakonec paradoxně i prospět. Současná situace podle primátora ukazuje, že se některé věci dají dělat i jinak.

Na odpovědi primátora Zdeňka Hřiba se podívejte ve videu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:28 úterý 11. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 119
  • 28
  • 25
  • 18
  • 17
  • 17