Česko jako vzor: USA chválí českou vládu, v boji s koronavirem se nám zatím daří

Česká republika o sobě dala světu vědět především svou ochotou vypomáhat si šitím roušek a tvorbou dalších ochranných prostředků včetně vlastní dezinfekce. To zaujalo také Spojené státy, které se teď zaměřily na bezpečnostní opatření, která Česká republika v minulosti zavedla a díky nimž se zatím daří držet epidemii na uzdě v porovnání s dalšími státy v Evropě. Takže zatímco Donald Trump oznámil, že nyní čekají USA dva bolestivé týdny, během nichž zřejmě zemře až 240 tisíc lidí, Česko sleduje s optimismem současná data o vývoji nemoci v naší zemi.

Ať už budou ve Spojený státech bezpečnostní opatření účinná, nebo ne, Bílý dům očekává 100 až 240 tisíc mrtvých v následujících týdnech. Zprávou šokoval samotný prezident Donald Trump, který ještě nedávno rizika spojená s koronavirem podceňoval a vtipkoval o nich.

Dnes svět obletěly snímky, kdy Donald Trump stojí u grafu, který znázorňuje vývoj epidemie v USA, a je zřejmé, že se situace vymyká kontrole.

Přenos infekce nyní mohou vládní rozhodnutí pouze zpomalit. Odborníci z Washingtonu už spekulují o 2,2 milionu obětí.

I český premiér Andrej Babiš už amerického prezidenta vyzval, aby se jeho země vydala podobnou cestou jako Česká republika a lidé začali nosit ochranné prostředky. To není v USA vůbec povinné a Světová zdravotnická organizace to navíc nedoporučuje, ale ukazuje se, že i Donald Trump už cítí vážnost situace a lidem v projevu vzkázal, že bude naprosto v pořádku, když začnou roušky na veřejnosti nosit také.

Koneckonců o tom, že Češi šijí a nosí roušky, už v USA vědí i díky Češce, s níž jsme udělali rozhovor, který si můžete přečíst ZDE. Český boj s koronavirem sleduje také The New York Times, který vládu za její kroky chválí.

„Česká vláda byla jednou z nejrychlejších v Evropě. Začala jednat, když se virus začal šířit po celém kontinentu. (...) Češi uzavřeli hranice a každý, kdo se do země vrací, podléhá povinné domácí karanténě. Vláda od lidí požaduje, aby na veřejnosti nosili roušky a obličejové masky. Zároveň je zakázáno, aby se shromažďovali více než dva lidé,“ vyjmenovává opatření The New York Times.

Američané zároveň připomínají, že Česko s 10,7 milionu obyvatel má mnohem méně nakažených než sousední Německo a Rakousko, zároveň se nám daří vyrovnávat křivku nově nakažených.

Že mají čeští občané důvod k alespoň částečné spokojenosti, dokazují data i podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

„Podíl pozitivních záchytů z celkového počtu provedených testů je stabilní a v posledních dnech klesá. Při srovnání s jinými zeměmi v počtu provedených testů a podílu potvrzených případů onemocnění jsme nyní mírní optimisté, co se týče dalšího vývoje,“ říká Vojtěch s odkazem na to, že zatímco my zatím sledujeme pozitivní údaje, mnoho zemí v Evropě čekají ještě těžší časy.

V současných dnech je zároveň znát skutečnost, že jednotlivé státy v Evropě zvolily různé postupy v boji s nemocí a zatím se ukazuje, že česká přísnost vůči vlastním občanům přináší své ovoce.

Odborníci už dokonce tvrdí, že v Česku je nyní šíření viru na úrovni srovnatelné se sezonní chřipkou. Podle jejich modelů bude v polovině dubna v zemi 5 až 12 tisíc nakažených, což je nesrovnatelné s vývojem situace v jiných zemích.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:26 čtvrtek 30. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 249
  • 30
  • 28
  • 25
  • 25
  • 25