Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Senioři se musejí obětovat za vlast! Amerika myslí více na ekonomiku než na zdraví lidí

    Spojené státy relativně dlouho čekaly na to, až na jejich území propukne epidemie koronaviru, to se však nyní stalo a Amerika je dalším epicentrem nákazy. Šokující jsou výroky některých amerických politiků, kteří více myslí na to, jak udržet zemi ekonomicky silnou než jak zachraňovat lidské životy. Extrémem je Texas, kde místní guvernér navrhl, aby se senioři obětovali pro dobré fungování ekonomiky, která podle něj nemůže vinou nemoci zpomalovat. Jen v New Yorku už jsou nakažené desítky tisíc lidí a stovky jich zemřely. Nárůst nakažených je stejně jako v Itálii nebo ve Španělsku zcela nekontrolovatelný.

    Spojené státy jsou dalším epicentrem nákazy. Ukazují to nejnovější data. Za jediný den v zemi přibývá přes deset tisíc nakažených, a co se týče počtu nemocných, jsou USA na třetím místě nepopulárního celosvětového žebříčku. Přesto to není tak dávno, co se v zemi plnily pláže lidmi a ulice měst těch, kteří věřili, že se jedná pouze o problém Evropanů.

    I samotný Donald Trump prohlásil, že americká ekonomika se zase nastartuje v rámci týdnů než měsíců a problémy budou velmi rychle pryč.

    Pro televizi Fox se vyjádřil také guvernér Texasu Dan Patrick, který řekl, že raději zemře, než aby sledoval, jak bezpečnostní opatření ohrozí americkou ekonomiku, která v poslední letech funguje nebývale dobře.

    „Věřím, že hodně prarodičů po celé zemi by se mnou souhlasilo. Můj vzkaz je jasný: Pojďme se vrátit do práce, pojďme se vrátit k životu, buďme chytří, a my z nás, kterým je nad sedmdesát, se o sebe postaráme,“ řekl Patrick, který si v armádě vysloužil hodnost poručíka a nyní je mu 69 let.

    Ochránit fungující ekonomiku pro vnoučata je podle něj důležitější než vést drahý boj s koronavirem. Ten by podle guvernéra zničil celou zemi.

    Patrick v diskuzním pořadu dále uvedl, že pokud by mu někdo dopřál volbu, zda obětovat svůj život a tím udržet současný stav USA, vůbec by neváhal a život by položil. 

    „Nepovažuji se za statečného nebo nějak vznešeného. Tak jako uvažuju já, určitě uvažuje mnoho prarodičů, kteří chtějí svým vnoučatům dopřát krásný život,“ stál si za svým Patrick.

    Odbornice a krizová koordinátorka Bílého domu Deborah Birxová uvedla, že podle dostupných informací v Evropě 99 procent zemřelých s koronavirem bylo starších 50 let a už nějaké zdravotní komplikace měli.

    Svět paralyzuje strach z epidemie koronaviru.

    Zároveň už se ozývají hlasy, které kritizují Trumpa za neřešení situace, jelikož se země nedokázala poučit z chyb Italů a Španělů, když nyní společně s Velkou Británií začíná Američanům křivka počtu nakažených i mrtvých strmě stoupat.

    „V USA teď vidíme velké zrychlení v přibývání nových případů, takže se stávají dalším epicentrem nákazy,“ reagovala na současnou situaci mluvčí Světové zdravotnické organizace Margaret Harrisová.

    Před dvěma týdny přitom Donald Trump své občany ujišťoval, že nebezpečí nehrozí.

    „Virus proti nám nebude mít šanci. Žádný národ není připravenější ani odolnější než Spojené státy,“ uvedl konkrétně 11. března americký prezident.

    Od té doby se však situace dramaticky změnila a v celé zemi již zemřelo přes tisíc lidí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:55 pátek 24. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      60
    • Super
      36
    • Haha
      34
    • Tvl
      28
    • Cože
      26
    • Sladký
      25
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...