Černý scénář z USA: Vědci vydali prognózu, která děsí. 160 až 214 milionů nakažených

Nejdříve v Evropě všechny šokovala Angela Merkelová, která zveřejnila odhady německých vědců, kteří počítají s tím, že se koronavirem nakazí až 58 milionů našich sousedů. Bohužel podobně hrozivou předpověď nyní publikovali také ve Spojených státech amerických, kde už prezident Donald Trump vyhlásil stav nouze. Podle Centra pro kontrolu nemocí (CDC) se může nakazit 160 až 214 milionů Američanů. Americká vláda je nyní terčem kritiky, jelikož v zemi, zdá se, není dostatek testovacích sad a lékaři tak nemají přehled, kolik nakažených vlastně v zemi nyní je.

Američtí vědci z Centra pro kontrolu nemocí byli požádáni, aby vypracovali několik možných scénářů vývoje nemoci, která se nyní rozšířila z Číny prakticky do celého světa. Dokument má pomoci politikům při rozhodování o dalším postupu. 

Výsledky byly znepokojující a jeden ze scénářů společnost zcela vyděsil. V tuto chvíli je již v zemi vyhlášen stav nouze, což oznámil prezident Donald Trump.

Až 214 milionů nakažených Američanů. Deset procent z nich s nutností hospitalizace a v konečném důsledku miliony mrtvých. 

Tuhle zprávu otiskl časopis The New York Times a zveřejnil výsledky analýz a jednání, která minulý měsíc proběhla za zavřenými dveřmi mezi úředníky a desítkou epidemiologů z celého světa.

Vědci představili Federální zdravotní agentuře USA možné scénáře šíření viru. Vzhledem k tomu, jak snadno se koronavirus šíří, jsou zveřejněná čísla sice extrémně vysoká, ale odpovídají tomu, co zveřejňují také evropští vědci.

Nepříjemné je zároveň to, že odborníci očekávají miliony nakažených i v případě těch nejpřísnějších bezpečnostních opatření. V tuto chvíli dokázaly Spojené státy americké odhalit virus u zhruba 2174 pacientů, přičemž jich zemřelo více než 40.

„Udělaly se změny a testování se bude brzy provádět ve velmi velkém měřítku,“ řekl prezident Trump a rozhodl o tom, že dá vládě 1,18 bilionu korun na boj s nákazou.

Lékaři si přesto myslí, že USA čekají velké problémy, jelikož podle Asociace amerických nemocnic je k dispozici okolo 925 tisíc nemocenských lůžek. To by při vypuknutí nákazy nemohlo stačit.

„Jsme velmi, velmi opatrní, abychom se ujistili, že máme vědecky platné modelování, které správně čerpá z dat o epidemii a toho, co je o viru doposud známo,“ řekl The Times epidemiologický odborník Ira Longini.

Nabízené scénáře vývoje nemoci pracovaly především s tím, kolik lidí dokáže nakazit průměrně jeden nemocný a kolik nemocných je třeba hospitalizovat, pochopitelně se zkoumala i úmrtnost. 

Nejmírnější odhady říkají, že zemře 0,25 procenta nakažených, což je zhruba dvakrát více než v případě klasické chřipky. Závažnější odhady pak mluví o jednom až dvou procentech, což pak znamená miliony mrtvých.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:15 neděle 12. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 78
  • 73
  • 64
  • 63
  • 52
  • 45