Ti zdraví nás nenávidí, žijeme v nejistotě. Expres mluvil se starosty obcí v karanténě

Více než dvacítka obcí v Olomouckém kraji je už druhý týden uzavřena v karanténě. Dovnitř se dostanou jen lidé s trvalým pobytem či speciálním povolením. Veřejná prostranství a ulice jsou prázdné a strach je všudypřítomný. Zásobování už se sice zlepšilo, a tak nehrozí, že by si lidé nemohli nakoupit, ale většina z nich nyní netrpělivě čeká na výsledky zdravotních testů, které rozhodnou o jejich dalším osudu. Bohužel se ukazuje, že lidé nejsou vždy jen solidární, někteří koukají na ty s možnými příznaky jako na vyvrhele, příjezd sanitky se v malých městech a vesnicích utajit nedá.

Zatímco se jedni báli toho, že by v uzavřených obcích mohly nastat problémy se zásobováním a lidé by po chvíli neměli co v obchodech nakupovat, ukázalo se, že nejhorší zážitky budou mít lidé v izolovaných oblastech z reakcí na sociálních sítích, kde bylo opakovaně vyzýváno k lynčování těch, kteří nemoc do oblasti přinesli.

Podle vyjádření starostů naštěstí všechny tyto útoky zůstávají jen na úrovni slovních urážek a posměšků.

Podle starosty Litovle Viktora Kohouta lidé často sledují své sousedy a ve chvíli, kdy se před některým z domů objeví třeba sanitka, ihned se na člověka dívají skrz prsty. Vše je způsobeno strachem lidí. 

Jenže karanténa má i pozitivní dopady. Mladí lidé jdou podle starosty skutečně příkladem a těm starším pomáhají přímo ukázkově.

„Hygiena provedla další odběry a řeší teď naši záležitost. V pátek nebo sobotu by mohla být hotová potřebná vyhodnocení. Pak uvidíme, co s námi bude dál. Musíme si věřit, nic jiného nám teď ani nezbývá,“ řekl starosta Kohout.

Na začátku karantény se v Litovli řešily urážky a výhrůžky na adresu lidí, kteří se vrátili z Rakouska, kde si byli zalyžovat. Jedni volali po tom, aby tito lidé byli potrestáni a třeba se i finančně podíleli na pokrytí škod způsobených karanténou. Většina se však nemocných zastala.

„Chtěl bych poprosit všechny, kteří odsuzují ty, kteří jsou nakažení, že oni za to nemůžou. Oni nepřišli a neobjednali si virus, aby byli přenašeči nebo měli pozitivní test. To se může stát úplně každému z nás, vidíte, že jste na to někteří z vás připraveni více, někteří méně, ale každého to může potkat. Ti lidé nejsou ničím prašiví, mají virózu tohoto typu a my se k nim musíme chovat tolerantně a naopak se snažit jim pomáhat,“ reagoval na podivné nálady a výzvy k lynčování hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Bohužel negativní emoce zažívají i v obci Kynice, která je také v karanténě. Kynice mají 86 obyvatel a 25 z nich má v tuto chvíli nařízenou osobní karanténu, důvodem je kontakt s nakaženým, těch je v obci 8.

Nejpřísnější opatření vyhlásili hygienici v Litovli a Uničově. Města byla...

„Nic nepotřebujeme, všechno máme. Co nás ale mrzí nejvíc, je to, že někteří lidé i ze sousedních vesnic a okolí se k nám chovají dost nenávistně, nechápu ani proč. My jsme stejné oběti jako všichni ostatní, jen se to zrovna stalo tady,“ uvedl místní zastupitel Roman Matějka.

Některé obce jsou v karanténě, i když se na jejich území nikdo nenakazil. Příkladem může být obec Unčovice, která si dokonce přála, aby mohla být plošně otestována, aby se potvrdilo, že nemusí být součástí karantény, ale to se zdá prakticky nemožné.

„Chtěli jsme takové testy, ale vzhledem k tomu, že nám bylo vysvětleno, že i kdybychom testy podstoupili, stejně by nás čekaly dva týdny v karanténě. Takže by se pro nás nic nezměnilo,“ řekl předseda osadního výboru Tomáš Ryzí.

Již zmíněné zásobování lidé v obcích chválí a důvod, proč v prvních dnech karantény nastaly menší problémy, byly komplikace na hranicích měst, kde policie odmítla vpustit zásobovací vozy, jejichž řidiči neměli povinné roušky.

„Navíc je běžnou praxí, že se lidé sejdou na hranici, protože samozřejmě mají v okolních obcích rodiny nebo známé a na té hranici si věci předávají. Policie na to jen dohlíží,“ popisuje Tomáš Ryzí.

Existují i opačné případy. Obec Haňovice v karanténě není, ale přála by si, aby do ní zahrnuta byla. A důvod? 

Všechny obce kolem Haňovic v karanténě jsou a to místním komplikuje život. I v tomto případě zvítězila lidská solidarita a některé obchody vyhradily čas k nakupování právě pro obyvatele z „nenakažených“ Haňovic.

Starostové uzavřených obcí nyní mohou pouze čekat na výsledky testů a názory hygieniků. Karanténa však byla oproti prvním zprávám prodloužena a platí až do odvolání.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:49 čtvrtek 23. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 34
  • 29
  • 27
  • 25
  • 23
  • 22