Hádky, potyčky a vyhrožování. Lidé v Brně šíleli kvůli plošnému testování

Jedno je po dnešním dni jasné, o plošné testování na koronavirus je v zemi obrovský zájem. Dokonce větší, než organizátoři očekávali. V Brně se fronty začaly tvořit už brzy ráno a situace se jen zhoršovala. Na místě musela zasahovat policie a davy se rozháněly megafony. Lidé se předbíhali a netušili, kde fronta končí. Zmatky byly i v Praze, kde se testovat začalo později než v moravské metropoli.

Dobrovolné testování kolektivní imunity bylo v České republice slibováno s pořádným předstihem, přesto se dnes organizátoři museli všem omlouvat za to, že vše neprobíhalo, jak mělo.

Hlavním důvodem byly malé kapacity odběrových míst. Například v Praze stačilo patnáct minut a zdravotníci měli „plno“.

Jak může taková testovací hysterie vypadat, si předtím vyzkoušeli v Brně, kde musela zasahovat policie.

Průběh samotného vyšetření je jednoduchý. Zájemce vyplní dotazník a dá souhlas se zapojením do studie. Následně se mu odebere kapka krve z bříška prstu a je hotovo. Lékaři na místě vzorek otestují a do 15 minut je znám výsledek.

Pokud bude u někoho pozitivní, čeká ho ještě výtěr z nosohltanu a pochopitelně domácí karanténa, kde se bude čekat na výsledek rozborů.

Odběrový stan postavili na Moravském náměstí v Brně, kam přicházeli první zájemci už v 6 hodin ráno. O chvíli později už náměstí připomínalo spíše demonstraci než pokojné čekání na zdravotní testy.

„V tuto chvíli je podle odhadů armády na Moravském náměstí 300 lidí, ale někteří jsou doprovod a nespadají do kategorie, která má přednost,“ řekla krátce po 9. hodině Michaela Jelínková z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Nově příchozí měli čekat celé hodiny, ale s velkou pravděpodobností se na ně ani nedostalo. Limit odběrového místa činí asi 350 lidí.

Někteří se uklidňovali tím, že to raději zkusí jindy a ve frontě čekat nebudou. Jenže stovky lidí se rozhodly vytrvat a o bizarní situace nebyla nouze.

Městská policie Brno od sebe lidi odháněla megafonem a připomínala jim, že mají dodržovat dvoumetrové rozestupy. Náměstí bylo tak plné, že to někde nebylo vůbec možné. Našli se i tací, kteří mezer využívali k předbíhání.

Na Moravském náměstí v Brně to vypadalo jako na nepříliš podařené demonstraci.

Podle reportéra Českého rozhlasu na místě zaznívaly hlášky jako: Tady je to horší jak v Hornbachu! Já jsem taky těžce nemocná, mě nebudete předbíhat! Nevíte, kde je konec fronty? Pane, víte, co jsou to dva metry?

Podle Michaely Jelínkové z Ústavu zdravotnických informací a statistiky, která dohlíží na situaci na Moravském náměstí, jsou schopni za hodinu odbavit 30 až 50 lidí.

„Za první den, který je pro nás kritický, jsme schopni celkově odbavit asi 350 lidí. Měli jsme porodní bolesti, rozbíhali jsme systém, neměli jsme ze začátku vše plně pod kontrolou,“ dodala Jelínková s tím, že další dny už budou lepší.

Na Moravském náměstí v Brně to vypadalo jako na nepříliš podařené demonstraci.

Ještě ráno byli lidé v Brně informováni, aby už na místo nechodili a raději zkusili štěstí jindy. Stan bude k dispozici sedm dní.

„Fronty mi tu připomněly dobu, kdy jsme stávali na banány. Tehdy to ale bylo dobrodružství,“ citovala jednu z testovaných žen ČTK. Podle ní jsou lidé agresivní, někteří se dohadovali, že předbíhají nebo že jim není 60 a více let, právě pro tuto skupinu je určena doba odběrů od 8 do 10 hodin.

„Stáří není žádná výsada, jde vidět, že jsme nedůtkliví. Mladé generaci tím nedáváme dobrý příklad,“ komentovala trefně situaci další žena.

Přestože se lidé na náměstí nechovali vzorově a strážníci řešili i drobné potyčky a různé urážky, zamyslet se nad sebou musí především organizátoři.

„Zájem předčil veškerá naše očekávání. Lidé by měli zvážit, jestli nedorazit později. Budeme pokračovat ještě dalších sedm či osm dní a budeme pravidelně informovat o tom, jaké věkové skupiny jsou naplněny,“ řekl novinářům děkan 1. LF UK Aleksi Šedo.

Akce byla avizována s dostatečným předstihem, takže divit se tomu, že mají Češi zájem zjistit, zda se koronavirem nenakazili, asi není zcela namístě.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:15 pátek 21. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 22
  • 22
  • 18
  • 17
  • 16