Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Laboratoře jsou plné vzorků na koronavirus. Lidé s rakovinou nebo cukrovkou mají smůlu

    Testování, tohle slovo se pro některé stalo symbolem boje proti nemoci covid-19. Jenže v Česku jsou také další nemoci. Podle odborníků nyní stovky tisíc pacientů nemají možnost odběrů pro svá onemocnění, případně se musejí smířit s delším čekáním. Výsledky testů jsou však pro ně často klíčové i při nasazování léčby. Laboratoře během epidemie dokonce zaznamenaly propad počtu pacientů až o 70 procent.

    Plošné testy na koronavirus vyvolaly ve vybraných lokalitách enormní zájem a lidé stáli fronty, aby mohli zjistit, jak to s jejich zdravím vypadá. Pokud se u někoho našel koronavirus, byly jeho vzorky posílány do speciálních laboratoří, kde se nyní testuje skutečně na plné obrátky.

    Kdo má naopak smůlu, jsou lidé, kteří na testy pravidelně docházeli v minulosti kvůli svým dlouhodobým nemocem.

    To bylo způsobeno uzavřením mnoha ordinací, odběrových míst ubylo. Laboratorní vyšetření je pro mnoho lidí zcela nezbytné, nepřímo se tak i oni stali obětí koronaviru.

    Odborníci připomínají, že nelze zapomínat na to, že mnohdy ze zcela běžného a rutinního odběru lékaři zjistí vážné zdravotní potíže. Během epidemie těchto testů ubylo výrazně.

    „Já jsem cukrovkářka a byla jsem objednaná na krev, ale ze začátku, když se objevil v zemi koronavirus, musela jsem počítat s odkladem. Teď už jsem na testech byla, ale pořád nemám výsledky, sestřička mě upozornila, že to asi bude trvat déle,“ řekla nám svou zkušenost Jana Nováčková, která chodí na krevní testy pravidelně.

    Že se během současné situace odkládají neurgentní záležitosti, je podle ředitele testovací laboratoře AeskuLab Kamila Doležela v pořádku, zároveň musejí lékaři dbát na to, aby problém řešili už v zárodku.

    „Týká se to běžných preventivních prohlídek, ale také celostátních screeningových programů, tedy mamografického, kolorektálního či screeningu karcinomu děložního hrdla. Pokud by nouzový stav trval dlouhodoběji, pacient by mohl řešit až akutní problém a to může (v lepším případě) léčbu výrazně zkomplikovat či prodloužit,“ vysvětluje Doležel, který připomíná, že lidé se často během krize bojí do nemocnic nebo ke svým lékařům chodit.

    Kamil Doležel připomíná, že všechno testování se nemůže týkat jen nemoci covid-19.

    „Pokud se pacient necítí bezpečně, bude návštěvu lékaře odkládat, a to i ve stavu, ve kterém by už za normálních okolností lékařskou službu vyhledal,“ pokračuje Doležel.

    Není to jen otázka otevřených ordinací, ale pokud se pacient nebude cítit bezpečně, bude odkládat návštěvu lékaře i ve stavu, v němž by už za normálních okolností lékařskou službu vyhledal.

    To se stalo osudným zpěvákovi Spirituál kvintetu Dušanu Vančurovi, který zemřel na otravu poté, co se bál navštívit svého zubního lékaře se zkaženým zubem.

    Podle ředitele Doležela jsou nejvíce zasaženi lidé s cukrovkou, vysokým krevním tlakem nebo poruchou štítné žlázy a metabolismu. 

    „Těmto pacientům by se jednou za tři měsíce mělo mimo jiné udělat základní biochemické vyšetření včetně vyšetření funkce jater, ledvin a hladin lipidů. Další skupinou jsou pacienti onkologičtí, jejich stav vyžaduje pravidelné laboratorní kontroly. Když mluvíme o onkologických pacientech, je třeba zmínit i rizika související s poklesem jinak fungujících screeningových programů na záchyt rakoviny tlustého střeva a děložního čípku,“ říká Doležel.

    Právě u rakoviny je klíčové stadium, ve kterém se dokáže odhalit a následně léčit. Lidé by se neměli bát toho chodit k lékařům a starat se o své zdraví, přece jen stále platí, že na rakovinu v zemi umírá mnohem více lidí než na koronavirus.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 25. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      24
    • Trapas
      21
    • Tvl
      20
    • Sladký
      19
    • Haha
      18
    • Cože
      18