Laštovka je obětí líbivého PR, zastávají se vyhozeného strážníka jeho kolegové

Jiří Laštovka se během pár dní stal možná nejznámějším pražským strážníkem. Za svou popularitu příliš rád není, způsobil ji incident s mladou dívkou, která zásah městské policie zveřejnila. Záznam neukazuje vše, na což upozorňuje strážník i jeho kolegové. Unie bezpečnostních složek je pohoršena tím, že muž byl propuštěn ještě předtím, než bylo vše prověřeno. Laštovka tvrdí, že incident neprobíhal tak, jak dívka uvádí. Nyní už bývalý strážník byl v minulosti vyznamenán medailí I. stupně za záchranu života.

I když z hádky mezi devatenáctiletou dívkou a strážníkem existuje videozáznam, není úplně jasné, co přesně se v pražských Řepích stalo. Žena uvedla, že strážník pěstí udeřil jejího kamaráda a tím potyčka začala.

Jiří Laštovka se hájí tím, že mladík byl opilý, neměl správně nasazenou roušku a místo úderu pěstí ho od sebe pouze odstrčil.

„Seděli jsme s kamarády ve čtyřech u rybníka v Řepích (v rouškách a v místě, kde nebyli žádní jiní lidé), když na nás někdo zavolal hlídku. Přijeli ze dvou stran, dohromady jich přišlo pět nebo šest. Začali se chovat agresivně a vyhrožovali nám pokutou, na což samozřejmě měli právo, uvědomujeme si, že jsme porušovali vyhlášku, a tedy toto jejich chování absolutně nevyvracím,“ napsala napadená dívka na sociálních sítích.

Ať už je pravda jakákoliv, muž byl z práce propuštěn. To se nelíbí jeho kolegům, kteří si přejí řádné vyšetření celého incidentu.

„Bylo rozhodnuto o ukončení jeho pracovního poměru. Další čtyři strážníci, kteří byli incidentu přítomni, budou převedeni na jinou pracovní pozici mimo dané obvodní ředitelství, aby nebyli v přímém kontaktu s veřejností do doby, než bude celá věc řádně došetřena a než bude zjištěna míra jejich případné spoluzodpovědnosti,“ řekla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová, která se zároveň jménem policie omluvila.

Tento postup se nelíbí Unii bezpečnostních složek, která ve středu vydala oficiální prohlášení, kde postup pražské městské policie ostře kritizuje.

Bývalý strážník Jiřího Laštovky převzal z rukou Eduarda Šustera před třemi lety medaili za I. stupně za záchranu života.

„Omlouvá se, ačkoli neví, co se přesně stalo? Uvedené vyjádření MP Praha je pro nás naprosto nepochopitelné,“ stojí ve vyjádření.

„Bohužel musíme konstatovat, že vyjádření a postoj pražské městské policie k tomuto případu dehonestují celý institut obecní policie jako takové a jako odborová organizace se s jednáním vedení pražské městské policie absolutně neztotožňujeme, stejně jako dlouhá řada strážníků, kteří případ také zaznamenali. Budování hezkého PR nesmí zastínit dodržování účinné legislativy,“ stojí si za svým. Unie bezpečnostních složek uvádí, že se bude případem dále zabývat.

O případu Jiřího Laštovky se dohadovali pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Za svého kolegu se postavil i Týdeník Policie, který připomněl jeho profesionalitu z minulých let.

„Aniž bychom chtěli jakkoliv hodnotit chování účastníků incidentu, ať už jedné, či druhé strany, rádi bych touto cestou veřejně poděkovali strážníku Jiřímu L. za jeho 25 let služby. Pětadvacet let, které strávil v uniformě a které předcházely onomu incidentu. Není to tak dlouho, co byl medailí oceněn za záchranu lidského života ve Stodůlkách. Poměrně nedávno byl také při zákroku popliván ženou, která je nakažena žloutenkou typu C, kvůli čemuž musí docházet na testy. Tehdy mu žena při zákroku plivla přímo do oka. Kdokoliv sloužící v uniformě ví, že to není jednoduchá práce a už vůbec ne v této vypjaté době. Děkujeme za celých těch úctyhodných 25 let,“ stojí v příspěvku na sociálních sítích, kde se lidé i nadále přou o to, zda bylo propuštění z práce adekvátním trestem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:44 pátek 7. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 223
  • 42
  • 24
  • 24
  • 23
  • 23