Když jste je všechny vykoupili, alespoň je noste! Odteď s rouškou musíte povinně do MHD

Primátor Prahy rozhodl o tom, že od půlnoci z pondělí na úterý začne platit nařízení, které zakáže lidem vstup do MHD bez ochranných prostředků na obličeji! Přestože politici a hlavně odborníci ze zdravotnictví neustále opakovali, že tradiční respirační rouška nikoho před virem neochrání a při špatném používání mohou způsobit více škody než užitku, Češi rady ignorovali. Lidé už před několika týdny vzali lékárny útokem a vykoupili zásoby respiračních roušek. Stát z toho příliš velkou radost neměl, ale bezpečnostní situace v zemi se vyvinula takovým způsobem, že preventivní nošení tohoto ochranného prostředku není vůbec od věci.

Není to tak dávno, co lidé po celé České republice vykupovali zásoby roušek a respirátorů a připravovali se na nejhorší. Tou dobou nebyl v Evropě jediný nakažený pacient s koronavirem a politici varovali, že je třeba nechat tyto ochranné pomůcky pro lékaře a zdravotnický personál.

Jenže situace se rychle změnila, roušek je stále dramatický nedostatek. Před týdnem byl člověk, který chtěl nakoupit respirační roušku považován za krajně nezodpovědného, vždyť ho rouška před virem neochrání a navíc by se více hodila zdravotníkům.

Dnes Ministerstvo vnitra doporučilo všem občanům používat jakoukoliv ochranu obličeje, zejména při nakupování nebo v MHD. Řekl to ve videu Jan Hamáček (ČSSD).

„Každá ochrana je lepší než žádná,“ vzkazuje ministerstvo občanům na sociálních sítích. K vnitru se navíc přidalo i Ministerstvo zdravotnictví. Ministr Adam Vojtěch (ANO) řekl, že by lidé měli používat nejen ochranné prostředky na obličej, ale také rukavice.

V některých zemích Evropské unie už dokonce platí nařízení, že bez ochranných pomůcek lidé nesmějí vstupovat třeba do městské hromadné dopravy. Tím se zřejmě inspiroval také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a nově od úterý začíná v Praze platit povinné zakrývání úst a nosu!

Jenže co mají v tuto chvíli dělat lidé, kteří roušky nemají? Lékárny jsou sice otevřené, ale už týdny hlásí jednoznačné: Vyprodáno!

K situaci se vyjadřoval také prezident České lékařské komory Milan Kubek, který Čechům vzkázal, že když už si tedy roušky před časem vykoupili, ať je alespoň nosí, protože doposud neviděl mnoho lidí s touto ochrannou pomůckou.

Kubek přesto zopakoval, že ochranné pomůcky teď stát potřebuje především pro lékaře. „Terénní lékaři nemají skoro nic, řada z nás nemá ani běžné roušky, je problém i s dezinfekcí,“ cituje prezidenta lékařské komory server Aktuálně.cz.

Nedostatek ochranných roušek nakonec potvrdil i Hamáček.

„Děláme všechno pro to, abychom je co nejrychleji dovezli a rozvezli mezi naše občany,“ uvedl dále ve videu určeném občanům. Lidé si mají nos a ústa zakrývat, jak to jen bude možné, což sníží riziko nákazy.

„Pokud tedy máte roušky k dispozici, určitě je noste! Pokud ne, na internetu koluje spoustu návodů, jak si roušky vyrobit,“ napsal na svůj Facebook pražský primátor Hřib.

Jak složité bylo a doposud je v České republice sehnat respirační roušku, jsme jako redakce zjišťovali už na začátku února, od té doby se situace bohužel příliš nezměnila.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:29 úterý 14. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 76
  • 30
  • 25
  • 24
  • 24
  • 22