Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pražská porodnice tvrdí, že jim firma navýšila cenu roušek. Chystáme vůči tomu právní kroky, říká ředitel

    • Světová zdravotnická organizace nazvala šíření koronaviru globální pandemií.
    • Česko vyhlásilo stav nouze, nesmí se cestovat ze země a do země, letiště uzavřena ale nejsou.
    • Babiš žádá občany, aby nevykupovali obchody.
    • Platí zákaz akcí nad 30 osob, do hospod a restaurací se nesmí po 20. hodině. Zavřená jsou fitcentra, plovárny, solária, školy, umělecké školy.
    • Země má 120 nakažených.
    • Dva nakažení jsou ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče, 84letá žena je hospitalizována v Brně, muž ve středním věku pak v pražské Nemocnici na Bulovce.

    Pražská porodnice tvrdí, že jim firma navýšila cenu. | foto: Internet

    Zdravotníci čekají stále na slíbené dodávky respirátorů a roušek, nemocnice a zařízení sociálních služeb jsou těmi, co tyto pomůcky potřebují nejvíce. Zdravotnického materiálu je nedostatek a někteří si tak musejí poradit po svém, objevily se informace, že někde si pomáhají tím, že přepírají bavlněné roušky. Podolská porodnice na Facebooku vydala prohlášení, že firma dodávající zdravotnické materiály je chce obrat o navýšenou cenu. Jenže z vyjádření firmy plyne, že celá situace rozhodně není tak jasná, jak nemocnice v Podolí tvrdí.

    V České republice platí od čtvrtečních 14 hodin nouzový stav. Jsou zakázány akce nad 30 lidí, omezena je doprava překračování hranic, nesmí se cestovat ze země a do země, a to z rizikových míst Belgie, Číny, Francie, Jižní Koreje, Íránu, Itálie, Německa, Nizozemska, Norska, Španělska, Rakouska, Švýcarska a Švédska.

    Také se nesmí ve večerních hodinách pobývat v barech, hospodách a restauracích, je zákaz chodit na sportovní hřiště, do fitness center, solárií, posiloven, plováren, zavřeny jsou také food courty v obchodních centrech a všechny školy včetně uměleckých.

    Jde o snahu zabránit tím šíření zavlečení nového typu koronaviru, jenž způsobuje nemoc covid-19, a hlavně omezit tím příjem nemocných ve zdravotnických zařízeních, jelikož personálu se nedostává. Vláda proto prosí studenty lékařských fakult, aby se zapojili do pomoci, v nouzovém stavu platí, že jim vláda může pracovní zapojení nařídit.

    Studenti se ale sami aktivně sdružují na sociálních sítích a nabízejí svou pomoc všem, kdo ji budou potřebovat. Avšak kromě personálu je nedostatek hlavně zdravotnických pomůcek, a to zejména roušek a respirátorů, ty jsou momentálně nedostupným zbožím.

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch slíbil dodání respirátorů a roušek v co nejrychlejším čase, nicméně na nové dodávky se stále čeká. Jedním z postižených zařízení je i Ústav pro péči o matku a dítě, které každý Pražan zná jako porodnici v Podolí.

    My jim ale žádné zboží nedodáváme

    Na jejich Facebooku se objevilo prohlášení, že firma Medilab ČR, s. r. o., jim padesátinásobně zvýšila cenu za jednu roušku. Původně stála 0,50 Kč, nyní jim firma jednu prodává za cenu 25 Kč.

    „V současné velmi obtížné době protiepidemických opatření se potýkáme s kritickým nedostatkem ochranných zdravotnických prostředků, zejména jednorázových roušek. Proto nedokážeme přijmout fakt, že dodavatelská firma zdravotnického materiálu Medilab nám za jednu ochrannou roušku účtuje místo původních 0,50 Kč/ks nově 25 Kč/ks. Tedy 50x dražší. Považujeme tento přístup za neetický a nesolidární, hraničící s hyenismem. Z tohoto důvodu se obracíme na všechny z vás s prosbou o pomoc v této pro nás i pro pacienty nesmírně tíživé situaci,“ stojí v prohlášení, na nějž již reaguje mnoho lidí a zajímají se, kam a jak mohou přispět.

    Koronašmejdi se najdou i mezi výrobci zdravotnického materiálu.

    Zmíněnou firmu jsme oslovili e-mailem a požádali je o vyjádření k tvrzení podolské porodnice.

    „Naše společnost nedodává do ÚPMD ústenky ani žádné jiné zboží z našeho sortimentu,“ stojí v jejich vyjádření k obvinění z navyšování ceny. Zavolali jsme proto do nemocnice v Podolí, kde jsme byli přepojeni na tiskové oddělení, a vznesli tam žádost, aby nám objasnili celou situaci.

    Spojili jsme se s právníky, vyhrožují i mé rodině

    Pracovnicí tiskového oddělení nemocnice jsme ale byli odkázáni na kolegu s tím, abychom zanechali telefonní číslo. Poté jsme se telefonicky spojili s firmou Medilab ČR, s. r. o., kdy jsme hovořili s jejím ředitelem Amirem Zaketovićem.

    „Od roku 2018 žádná spolupráce s Ústavem pro péči o matku a dítě z naší strany není, roušky ani ústenky jim nedodáváme. Na základě poptávky jsme jim zaslali cenovou nabídku, kterou ale nepřijali. Ovšem ani během dřívější spolupráce jsme jim ani nikomu jinému roušky nenabízeli za cenu 0,50 Kč. Cenová nabídka byla odhad ceny, za kterou předpokládáme, že budeme schopni dodávat ústenky po obnovení zásob,“ řekl nám Zaketović.

    „Nevím, proč nemocnice vydala takové prohlášení na Facebooku, ale již jsem se spojil s právníky a budeme proti tomu podnikat další kroky. Je vyhrožováno mně i mojí rodině, volají mi kolegové a lékaři, co se děje,“ popsal ředitel aktuální situaci.

    V prohlášení ÚPMD se také objevilo, že jednání firmy Medilab prý hraničí s hyenismem. Proti tomu se ředitel firmy brání: „Naprosto se musím ohradit proti označení, že jsme hyeny. Naše společnost hned od prvopočátku zastavila prodej těchto roušek překupníkům, ale i běžným občanům, prodej byl umožněn pouze zdravotnickým zařízením, aby jejich provoz mohl pokračovat bez přerušení.“

    Zaketović také popisuje, jak to nyní na trhu aktuálně vypadá a kde vězí zakopaný pes, jenž žene ceny roušek nahoru.

    „Do vyprodání starých zásob jsme prodávali roušky s původními cenami, nové skladové zásoby budou však bohužel pořízeny za násobně vyšší ceny způsobené nárůstem cen vstupních materiálů, které z naší strany nelze nijak ovlivnit. V tuto chvíli lze pořídit ústenky násobně dražší než před vznikem koronavirové epidemie, nebo je nepořídit vůbec,“ popisuje a dodává, že bychom v této situaci neměli zapomínat i na jiné nemocné, pro něž jsou roušky kritickou potřebou.

    „Víme, že kromě roušek pro boj s koronavirem je nedostatek roušek pro dětské onkologicky nemocné pacienty, potřeby těchto lidí šly bohužel plošně stranou z důvodů uvedených výše. Zájemci v péči o dětské onkologicky nemocné pacienty se mohou obrátit e-mailem na naši společnost, a jakmile budeme mít obnoveny zásoby ústenek, budeme se snažit jejich situaci řešit,“ uzavřel ředitel společnosti.

    Do vydání článku jsme vyjádření Ústavu pro péči o matku a dítě neobdrželi.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:42 sobota 11. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      46
    • Super
      32
    • Haha
      32
    • Cože
      29
    • Sladký
      29
    • Tvl
      27
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...