Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zarouškované Česko: Světoví odborníci jsou proti. „Čas ukáže, kdo měl pravdu,“ řekl Hamáček

    Roušky se v České republice staly neodmyslitelným symbolem boje proti nákaze koronavirem. Povinnost nosit na veřejnosti roušky ale většina států nemá a i dnes Světová zdravotnická organizace (WHO) zopakovala, že roušky nepřináší žádný užitek zdravým lidem a měli by je nosit jen nemocní nebo lékařský personál. Česko si však za svým rozhodnutím stojí, podle epidemiologa Romana Prymuly světoví odborníci nepochopili, proč naše země opatření zavedla. Současná data navíc mají prokazovat, že si Češi v boji s nemocí vedou velmi dobře.

    Zemí, kde se rozhodli lidem přikázat nošení roušek či jiné ochrany úst a nosu, je skutečně poměrně málo ve srovnání s těmi, které toto považují jen za tolerovanou ochrannou pomůcku. Takže zatímco Česko sleduje své politiky a úředníky prakticky už jen s rouškou či respirátorem, například v Maďarsku premiér Viktor Orbán ochranné prostředky nenosí a následuje tak další evropské státníky.

    Koordinátor krizové pomoci WHO Michael Ryan zopakoval, že roušky mohou nakonec způsobit více škody nežli užitku. „Naše rada: Nedoporučujeme nošení roušek, pokud člověk není sám nakažen,“ řekl v pondělí Ryan. 

    Světová zdravotnická organizace má pochopitelně globální dosah, a tak jsou její doporučení citována po celém světě. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly však WHO nechápe rozhodnutí zemí, jako je Česká republika, správně. Roušky v Česku neslouží primárně jako ochrana člověka, jenž ji má na sobě, ale chrání především ty, kteří s ním přijdou do styku.

    „Když budou mít všichni roušku, bude její povrch těžko nějakým významným způsobem kontaminovaný, protože nebudeme vytvářet aerosol. Rouška limituje vytváření aerosolu o 80–90 procent, to je nezpochybnitelný údaj. WHO bohužel v poslední době vydává řadu opatření, která se postupně modifikují a která jsou spíše politická,“ vysvětlil svůj postoj ve vysílání Radiožurnálu Prymula.

    K postoji WHO se vyjádřil také ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Ten sice otázku ohledně roušek předával již citovanému Prymulovi, nakonec kroky České republiky podpořil těmito slovy: „My jsme se rozhodli jít touto cestou, máme k tomu své důvody a přesvědčení. Čas v tomto případě ukáže, kdo měl pravdu.“

    Ministr vnitra Jan Hamáček.

    Česko má zatím hlášeno už přes tři tisíce nakažených a nemoci podlehlo 25 lidí. Podle Prymuly jsou současná opatření účinná, protože snížila explozivní rozšiřování nákazy.

    „Křivku nákazy máme v parametrech, kde jsme ji očekávali. Musíme ji ale samozřejmě ještě snížit. Stále jsme na jakési hraně, která by se mohla velmi rychle zvrtnout do průběhu, jenž by nebyl úplně kontrolovatelný. Takže s ní musíme ještě o pár desetin pohnout dolů, abychom byli v bezpečnějším pásmu,“ řekl pro MF DNES Prymula.

    Přestože některé země koukají na rozhodnutí České republiky ohledně roušek spíše negativně, například v Německu zaznívala kritika, že lidé s rouškami pouze vyvolávají paniku, současná data ukazují, že jsme na tom stále ještě poměrně dobře.

    Naopak země jako právě Německo nebo Velká Británie, kde ještě před několika dny lidé bezstarostně každý večer zaplňovali hospody, nyní poznávají vážnost situace.

    V sousedním Rakousku dnes rozhodli o tom, že bude zavedena povinnost nosit roušky při nakupování v obchodech, podobné omezení by nakonec mohlo přijmout i Německo. 

    „Pokud to má smysl, neměli bychom to vylučovat. (...) Nemá však smysl si pověsit na obličej něco, co nemá vůbec žádný ochranný účinek,“ řekl pro deník Bild německý ministr zahraničí Heiko Maas.

    Zarouškované Česko tak, zdá se, bude do budoucna vystupovat z řady stále méně, a to i přes rady Světové zdravotnické organizace.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:58 středa 29. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      81
    • Super
      78
    • Sladký
      25
    • Tvl
      24
    • Cože
      21
    • Haha
      19