Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nakažené romské osady hlídá armáda. „Až dorazí dávky, nevozte tam alkohol,“ varují Slováci

    Problém v romských osadách Slovensko očekávalo už na začátku měsíce. | foto: Autor: Profimedia.cz

    Dlouho se o tom mluvilo, až to musel premiér Igor Matovič potvrdit. V romských osadách na Slovensku se nekontrolovaně šíří koronavirus. Vláda se problém rozhodla vyřešit neprodyšným uzavřením nakažených oblastí. Hygienici nevěří, že se šíření podaří dostat pod kontrolu. Romové prakticky nedodržují zásady osobní izolace a v mnoha případech nemají doma ani tekoucí vodu, aby dodržovali osobní hygienu. Proti uzavření osad se už ozvala organizace Amnesty International, která mluví o porušení lidských práv.

    V romských osadách na Slovensku žije kolem čtvrt milionu lidí, často v naprosto otřesných podmínkách. Nikoho tak příliš nepřekvapilo, že se v těchto lokalitách virus začal bleskově šířit. Do osad ho měli přinést Romové, kteří se vrátili z ciziny, nejčastěji z Anglie.

    Hromadné testování nařídil premiér Matovič, který do osad neposlal zdravotníky, ale armádu.

    Vojáci na místech odebírali vzorky místo zdravotníků, protože ti byli podle Matoviče více zapotřebí v nemocnicích. 

    Povinné odběry následně potvrdily ty nejhorší obavy. „Každý pozitivně testovaný v marginalizované romské osadě je velké nebezpečí nejen pro osadu samotnou, ale i pro okolní obce a města. Říkal jsem, že nám to může vybuchnout v osadách a evidentně nám to v osadách vybuchlo,“ řekl premiér Matovič.

    V romských osadách na Slovensku se šíří nákaza koronavirem.

    Jenže uzavřením osad Slováci chrání především svá města a obce, ale přímo v nich je situace den ode dne horší. Rychle docházejí léky i jídlo. Romové byli navíc zvyklí na pomoc lidí zvenčí, ale ta k nim už doputovat nemůže.

    „Před pár dny tam bylo pozitivně diagnostikovaných patnáct lidí, dnes už jich je přes padesát,“ citoval server A2larm Radoslava Ščuku, kontrolora obecního úřadu v obci Žehra.

    „Se zavřením celých osad osobně nesouhlasím, lepší by bylo, kdyby dali na začátku do karantény jen pár nakažených lidí,“ dodal Ščuka.

    Odborníci pochybují, že by karanténa několika jednotlivců pomohla problém vyřešit. Romové jsou zvyklí se družit, a to i během epidemie. Nikdo nevěří tomu, že by obyvatelé osad byli schopni dodržovat základní hygienické návyky, mnoho z nich nemá doma ani tekoucí vodu.

    Některé neziskové organizace pořádají akce na podporu místních Romů a do lokalit vozí potraviny. Nad předáním dohlíží armáda, která striktně vyžaduje několikametrový odstup.

    Sanitky odmítají do oblasti jezdit

    Slovenský europoslanec romského původu Peter Pollák spolupracuje s krizovým štábem a sám potvrdil, že v osadách se nemoc bude šířit až třikrát rychleji než kdekoliv jinde na Slovensku.

    Na dění na Slovensku si posvítila organizace Amnesty International, která se do vlády pustila kvůli tomu, že rodinám nezajistila nezbytné prostředky k jejich ochraně a dostatečný přístup k vodě, potravinám, hygienickým přípravkům a zdravotní péči.

    „Romové z jedné z osad Amnesty International řekli, že řada obyvatel potřebuje léky na chronická onemocnění, jako je cukrovka, srdeční choroby a astma. Rovněž hlásili případy, kdy sanitka zpočátku odmítla přijet a pomoci obyvatelům, kteří potřebují zdravotní péči,“ píše organizace ve svém prohlášení.

    V romských osadách na Slovensku se šíří nákaza koronavirem.

    Slovenská vláda řeší ve spojitosti s osadami jiný problém. Lidé čekají na své dávky, které byli zvyklí si osobně přebírat od poštovních doručovatelů. Karanténa to komplikuje.

    Starosta Bystran František Žiga vydal pokyn, aby do osad nebyly vpuštěny žádné dodávky alkoholu. „Podnikatelé, kteří tam zboží dovážejí, to mají přísně zakázáno,“ uvedl Žiga s tím, že panují obavy, že Romové peníze propijí, místo aby nakoupili věci pro denní hygienu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:32 čtvrtek 20. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      76
    • Sladký
      29
    • Trapas
      27
    • Tvl
      27
    • Haha
      25
    • Cože
      23