Češi v karanténě tloustnou a společnost jim dělá flaška. Zdravotníci se děsí následků

Karanténu Čechům naordinoval stát ve snaze ochránit jejich zdraví v době, kdy se ukazuje, že zdravotnické systémy mnoha zemí nejsou schopny zvládnout nával nemocných. Jenže vysedávání doma může mít také svá negativa, leckdy se mohou lidé v karanténě „zhuntovat“ víc, než kdyby se nemocí skutečně nakazili. Velké množství Čechů v izolaci tloustne a stres řeší alkoholem ještě více než v jiných dnech. Uvědomuje si to i Ministerstvo zdravotnictví, které vydalo návod, jak o sebe pečovat.

Na začátku krize z obchodních regálů mizela mouka, těstoviny, lidé hlásili také nedostatek droždí a v nákupních košících nemohly chybět ani hromady toaletního papíru.

Obchodní řetězce zaznamenaly ještě jeden segment zboží, který šel skvěle na odbyt. Alkohol Češi nemohli ze svého nákupního seznamu vynechat a k tradičnímu pivu a vínu narostly také prodeje vodky a rumu. 

Odborníky a většinu lidí tohle asi nepřekvapí. Alkohol používají Češi na tlumení stresu pravidelně, při zavření hospod a restaurací se tak rozhodli, že si pomohou sami.

„Z více zdrojů je zřejmé, že současná situace vedla k vyšší spotřebě alkoholu. Ono je to bohužel i klinicky snadno zdůvodnitelné. Jak z hlediska řešení úzkostí a strachu, tak z hlediska obvyklé strategie užívání alkoholu za účelem pozitivní změny nálady. Jsme svědky toho, že lidé k alkoholu nyní tíhnou více než v běžné situaci,“ citovaly Novinky.cz přednostu Kliniky adiktologie VFN Michala Miovského.

K alkoholu mnozí přidávají větší porce jídla, než byli zvyklí jíst v minulosti, kdy měli pevný pracovní program.

Naprostá změna denních rituálů a povinností vede k tomu, že lidé úplně ztrácejí pojem o čase a nejedí jen tehdy, když mají hlad, ale i ve chvílích, kdy se nudí a nevědí, jak se zabavit.

Češi pili i za povodní

„Zaměřujte se na zdravý životní styl. Důležitý je dostatek spánku, zdravá strava, cvičení a nepřehánějte to s alkoholem či jinými návykovými látkami,“ radí lidem doktor Štěpán Vymětal.

Paradoxní je, že si lidé v karanténě mohou tělo před koronavirem výrazně oslabit a v případě nákazy pro ně může být o to nebezpečnější.

S nadváhou a následně obezitou roste riziko cukrovky, vyššího tlaku nebo srdečních problémů, což jsou přesně rizikové faktory, které výrazně zvyšují smrtnost nemoci covid-19.

Co se týče alkoholu, ten zase může snižovat funkci imunitního systému.

„Tedy v podstatě tímto způsobem si člověk zbytečně ubližuje tím, že oslabuje tělo a zvyšuje riziko nákazy a zhoršuje svoji výbavu pro případné zvládnutí situace, pokud by nakažen byl. To je zbytečně nebezpečné,“ dodal v rozhovoru Miovský.

Že Češi stresové situace a izolaci rádi tráví s alkoholem, potvrzují zkušenosti adiktologů a dalších lékařů z období povodní, kdy pro některé nastala takřka identická situace jako nyní. Jen s tím rozdílem, že nyní nejsou Češi závislí na svých zásobách či pomocném zásobování, ale alkohol si mohou objednávat online. 

Na Slevomatu, kde před krizí patřily mezi nejoblíbenější produkty zájezdy či wellness pobyty, jsou to nyní poukázky na nákup luxusního alkoholu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 sobota 1. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 82
  • 57
  • 49
  • 43
  • 43
  • 39