Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pražský taxikář bojuje o čas. Selhávají mu ledviny i plíce, slíbený lék Američané nedodali

    Koronavirus | foto: Twitter Armády ČR

    Že je zdravotní stav pražského řidiče Uberu vážný, už minulý týden oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), ale zdálo se, že po sérii špatných zpráv by mohlo být lépe. Americká firma Gilead schválila, aby muž mohl dostat experimentální lék remdesivir, který už několika pacientům s onemocněním covid-19 zachránil život. Lék měl být na cestě do Prahy už minulý týden, nyní primář ze Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Jan Bláha přiznává, že lék je neznámo kde. Taxikáři dochází čas, nejenže za něj musejí dýchat přístroje, ale začaly mu kolabovat ledviny. Pokud by byla u muže nutná dialýza, lék by už lékaři nemohli použít a šance na jeho záchranu by se tak ještě zmenšily.

    Možnost využít experimentální lék remdesivir muselo dočasně povolit Ministerstvo zdravotnictví ČR a následně bylo třeba vyčkat, zda americká firma konkrétnímu pacientovi lék skutečně zašle. Podle mluvčí fakultní nemocnice Marie Heřmánkové společnost potvrdila, že do České republiky lék odeslala už minulý týden. Od pátku o něm lékaři nemají žádné informace.

    Americká firma Gilead Sciences, která remdesivir vyvinula, navíc už přestala povolení k pokusné léčbě udělovat, protože je zájem enormní. Výjimku nyní dostaly jen těhotné ženy a děti.

    Pro pražského taxikáře může být remdesivir jednou z posledních šancí na záchranu, není proto divu, že se všichni jeho blízcí a rodinní příslušníci ptají, kdy už konečně lék do Prahy dorazí.

    „Mrzí mě, že vám nemohu odpovědět, ale tuto informaci nemám. Prosím obraťte se na VFN, která by měla být informována první přímo od naší centrály v zájmu maximální rychlosti komunikace i doručení,“ uvedl generální ředitel firmy Gilead ČR Pavel Březina.

    Jenže nemocnice ani po několika dnech žádné informace nemá a sama přiznává, že nemůže dělat nic jiného než čekat, zda lék dostane, a zároveň doufat, že ho dostane včas.

    „Protestují mu ledviny, pomalu odcházejí, ale na dialýzu to ještě není. Jenomže kdyby přišel ten lék a on už by měl dialýzu, už mu ho podat nemohou, takže teď nám jde spíš o čas, aby ten lék byl tady co nejdříve, aby mu ho mohli poskytnout, když to slibovali,“ sdělila své obavy TV Prima manželka nemocného taxikáře Michaela.

    Primář kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice Jan Bláha přiznal, že sám neví, kde se lék ztratil a proč jej nemocnice ještě nemá k dispozici.

    Plicní ventilace pomáhají člověku dýchat, když už to jeho vlastní plíce nedokážou.

    „Abychom ten lék mohli získat, museli jsme zadat informace o pacientovi do registru. Podání bylo schváleno, dostali jsme od nich potvrzení, že lék bude pacientovi dodán. Jsou ochotní nám ho dát, protože chtějí pomoci. Ale jde to úplně mimo jakoukoliv standardní cestu. Česká republika není součástí studií, které ověřují jeho fungování. Žádnou další informaci o léku v tuto chvíli nemáme,“ řekl primář pro Seznam Zprávy.

    Lékařům za jejich snahu děkoval také syn nemocného taxikáře Marek Markovič. Ten lék popsal jako jednu z posledních nadějí, které jeho otci ještě zbývají.

    Původně bylo rodině slíbeno, že muž dostane lék v následujících hodinách, protože je již na cestě a jeho podání je snadné. Nyní už čeká téměř týden a situace je stále zamotanější.

    Lékaři zároveň upozorňují, že i přes velmi slibné výsledky není možné remdesivir vnímat jako „zázračný lék“, protože v tuto chvíli je stále ještě experimentální a odborníci ho musejí podrobit řadě testů.

    Nejedná se o žádnou novinku, původně měl lék sloužit jako zbraň proti ebole. Podle Světové zdravotnické organizace je remdesivir v tuto chvíli ten nejvhodnější kandidát k testování. V minulosti byl účinný na SARS i MERS, tedy nemoci, které rovněž způsoboval koronavirus.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:52 úterý 21. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      135
    • Cože
      60
    • Tvl
      57
    • Super
      39
    • Haha
      35
    • Sladký
      29
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...