Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Redaktorka České televize Kubálková byla lyžovat v Itálii, místo karantény ji poslali mezi seniory

    Události České televize odvysílaly 5. března reportáž s názvem Rizikové skupiny pro nákazu koronavirem a její natáčení probíhalo v pečovatelském domě v pražských Kunraticích, kde je na 140 seniorů, kterým je v průměru 80 let. Reportáž pro diváky dělala reportérka Pavla Kubálková, která se jenom několik dní předtím vrátila z italských Dolomit, kde už v tu dobu bylo evidovaných 1128 a 29 mrtvých. Se seniory přišla do kontaktu.

    Tématu šíření koronaviru se zpravodajství veřejnoprávní České televize věnuje již několik týdnů. V posledních dnech pravidelně informuje, jak se mají lidé chovat, čemu předcházet a proč je důležité nenavštěvovat nejvíc rizikovou skupinu, a to důchodce, pro které je nákaza novým typem koronaviru velmi nebezpečná a ve světě na nový typ koronaviru umírají zejména lidé starší 80 let.

    Pátého března redaktorka zpravodajství domácí redakce České televize Pavla Kubálková natočila reportáž přímo z pečovatelského domu Alzheimer Home v pražských Kunraticích, odkud informovala veřejnost o tom, jaká preventivní opatření tamní personál učinil, aby byli pacienti v bezpečí.

    Kubálková ale byla ještě 29. února v italských Dolomitech, a to ve středisku Selva di Val Gardena, odkud zveřejnila fotografii a přidala k ní popisek „Tak čau, Itálie! a připojila k tomu hashtag #zapanikou.

    Přestože FTV Prima poslala ihned svého moderátora Romana Šebrleho, který se z italských hor vracel do České republiky ve stejnou dobu, preventivně na 14 dní do karantény, Česká televize tak neučinila.

    Přátelé se Pavly Kubálkové na sociálních sítích také dotazovali na to, zda půjde alespoň do preventivní karantény, redaktorka ale potvrdila opak.

    Pavla Kubálková dělá rozhovor s ředitelkou zařízení Alzheimer Home Miluší Horváthovou o tom, jak je pro klienty zařízení koronavirus nebezpečný.

    „Ne, ještě před odjezdem jsem si vzala dva dny dovolenou. Dneska už jdu, mám odpolední,“ odpověděla Kubálková, která si mimo jiné nenechala ujít ani derby pražských „S“.

    A jedna z jejích prvních reportáží po návratu byla v již zmíněném Alzheimer Home, kde přišla do přímého kontaktu s 85letým Dobroslavem Fricem, s nímž dělala rozhovor o tom, jak se vitální stařík cítí v bezpečí s ohledem na zavlečení koronaviru do České republiky.

    Už v té době po jejím návratu mohlo vedení České televize i ona tušit, že jde do tuhého, 1. března vláda České republiky oznámila první tři nakažené v Česku, kteří přicestovali z Itálie, a 5. března bylo v Itálii 3858 nakažených a 148 mrtvých.

    A s ohledem na to, že jí dokonce její přátelé pod fotku z Itálie psali, zda půjde do karantény, je absolutně jasné, že v té době se v Česku už o zavlečení viru vědělo a obyvatelé a instituce byli obeznámeni s tím, že je vhodné nařídit navrátilcům z této země preventivní karanténu.

    Pokud bychom situaci zaznamenali v datech, vláda už 25. února vyzvala občany České republiky, aby nejezdili do Itálie, o den později, aby se po návratu pozorovali. Na základě doporučení Ústřední epidemiologické komise ze dne 27. února doporučilo Ministerstvo zahraničních věcí občanům, kteří se vracejí z postižených oblastí, aby po dobu minimálně 14 dnů sledovali svůj zdravotní stav.

    Zpravodajská ČT24 se mimo jiné podivovala nad bezohledným chováním poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého, který po návratu z Číny nedodržel 14denní preventivní karanténu a byl viděn v jedné z pražských restaurací.

    Kontaktovali jsme Pavlu Kubálkovou s žádostí o vyjádření. „Nebudu se s vámi bavit. Nebudu to komentovat. Ne,“ řekla do telefonu a zavěsila.

    Obrátili jsme se proto na mluvčí České televize Karolínu Blinkovou. Ta nám do telefonu sdělila, že náš dotaz je zcela scestný, ale následně se v SMS zprávě omluvila, že scestné nebylo správné slovo, nicméně vše bylo jinak.

    „Redakce zpravodajství postupuje vždy podle doporučení či nařízení státních orgánů a vychází z dostupných informací o oblastech a způsobech šíření tzv. koronaviru. Před vyhlášením povinné karantény v pátek 6. března nebyla vyhlášena žádná mimořádná a konkrétní opatření pro návraty z turistických pobytů v Itálii. Stát rovněž nevydal žádná karanténní opatření týkající se domovů pro seniory apod. V Itálii samotné v době, kdy byly vyhlášeny postižené oblasti, se nikdo z redaktorů České televize nenacházel. Pracovní postupy konzultuje ČT s hygienickou službou a lékaři,“ zní v prohlášení, které nám Blinková zaslala, přestože už týden Bezpečnostní rada státu v čele s premiérem Andrejem Babišem informuje, že lidé, kteří se vrací z Itálie, mají zůstávat v domácí karanténě.

    „Redaktorka Pavla Kubálková po návratu z Itálie kontaktovala Státní zdravotní ustav mimo jiné i pro doporučení týkající se pracovních postupů. Natáčení v Alzheimer Home probíhalo proto, že do objektu svolal tiskovou konferenci náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a Asociace poskytovatelů sociálních služeb,“ dodala tisková mluvčí Blinková.

    Na dotaz, proč nebyla Kubálková v preventivní karanténě, respektive proč jí nebyla vedením ČT doporučena, a z jakého důvodu zrovna redaktorka, která přijela z italských hor, musela jít dělat rozhovor mezi seniory, odpověděla Blinková následovně. 

    „Redaktorka České televize nebyla v žádné z dotčených oblastí, které byly uvedeny v ustanovení Státního zdravotního ústavu. Navíc i přesto zmíněný SZÚ aktivně kontaktovala, svou situaci konzultovala a dále postupovala v souladu s jejich doporučeními. Tudíž vylučujeme jakékoli porušení opatření,“ napsala Expresu. 

    Poslední vývoj: Do karantény se nyní dostala celá Itálie, země je izolována například od sousedního Rakouska, zrušily se lety i cesty vlakem. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:46 čtvrtek 9. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      590
    • Tvl
      171
    • Super
      77
    • Cože
      62
    • Sladký
      35
    • Haha
      31