Panika v britském parlamentu. Nakažená náměstkyně byla doma u premiéra Johnsona!

Vláda má být tím, kdo během epidemie koronaviru usměrňuje občany, přijímá opatření a rozhoduje. V Británii ovšem mají problém. Právě parlament byl koronavirem citelně zasažen, nákaza se projevila u britské náměstkyně ministra zdravotnictví Nadine Dorriesové, jejíž kancelář je teď obehnána páskami. Nejenže byla v kontaktu s celou vládou, dokonce se koncem minulého týdne zúčastnila audience u premiéra Borise Johnsona. Reálně tak hrozí, že se nakazil i on.

Už šest mrtvých následkem nákazy novým typem koronaviru počítá Velká Británie. Vláda by teď potřebovala prostor pro jednání o dalším postupu, namísto toho je ale sama virem paralyzována.

Nákaza se totiž prokázala u dlouholeté poslankyně a především náměstkyně ministra zdravotnictví Nadine Dorriesové. 

To znamená jediné: V ohrožení je kompletně celá britská vláda. Dorriesová se samozřejmě jako vysoce postavená členka resortu zdravotnictví zúčastnila několika jednání o přijímaných opatřeních, kromě toho se objevila na mítinku s asi padesátkou voličů Konzervativní strany. Celkově měla přijít do styku se stovkami lidí.

Co je také alarmující, existuje mimořádně vážné riziko, že nakazila samotného šéfa vlády, britského premiéra Borise Johnsona.

Johnson a Dorriesová jsou dobrými přáteli. Na fotce z ledna stojí hned po jeho levici.

Dorriesová se totiž s Johnsonem potkala nejen několikrát na půdě parlamentu, ale především v rámci recepce v jeho domě na Downing Street. Koronavirus se pohotově přenáší i při obyčejné konverzaci, soudě podle společných fotografií, oba politici jsou velmi dobrými přáteli, takže došlo nepochybně i na objetí či přátelský polibek.

K setkání došlo minulý čtvrtek, politička už den nato začala vykazovat příznaky. Inkubační doba koronaviru je přitom dva týdny.

„Nevstupujte, covid-19,“ stojí teď na dveřích kanceláře Nadine Dorriesové.

Několik dalších britských poslanců je už teď v karanténě. Ta by měla nyní platit i pro Johnsona. 

Ještě předtím než se nákaza u Dorriesové projevila, se začalo mezi politiky mluvit o tom, že by mohl být provoz britského parlamentu na pět měsíců omezen. Prozatím je páskou obehnána jen kancelář Dorriesové.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:51 čtvrtek 9. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 26
  • 25
  • 24
  • 24
  • 24