Obavy se naplňují: Na řeckém ostrově s desítkami tisíc migrantů se objevil koronavirus

Obavy zesilují, dvě největší krize stíhající Evropu se začínají prolínat. Na ostrově Lesbos, kde v naprosto přeplněném táboře Moria žije 27 tisíc migrantů čekajících na příležitost proniknout skrze hranice Řecka, se objevil koronavirus. Napětí na místě roste, odborníci prohlašují, že neexistuje žádná možnost případnou epidemii v táboře zastavit a Řekové se teď o to víc bojí migrační vlny.

Teď už nejen v Itálii, ale po celém území Evropy se začíná nezadržitelně šířit koronavirus. Na hranicích Turecka a Řecka zase vyvolávají nepokoje desítky tisíc migrantů, kteří chtějí do Evropy. Kontinent tak stíhají dvě krize naráz.

A teď se začíná blížit naplnění hrozba, o které se dosud nikdo ani neodvážil spekulovat. Na ostrově Lesbos, který z velké části obývají uprchlíci z Blízkého východu, se začal koronavirus šířit také.

Nakazila se tamní žena, podle všeho Řekyně, jejíž dvě děti navštěvují školu ve městě Plomari. Ta už byla preventivně uzavřena. Co ale jen tak uzavřít nepůjde, to je pár kilometrů vzdálený, nechvalně proslulý uprchlický tábor Moria.

V něm žije v naprosto nevyhovujících podmínkách 27 tisíc lidí. Střechu nad hlavou z nich mají jen tři tisíce, zbytek žije ve stanech či pod stromem. Jestliže by koronavirus udeřil tam, vzhledem k nepřítomnosti základní hygieny a šířícím se dalším nemocem, včetně těch respiračních, by šlo o katastrofu, kterou prakticky není jak zvrátit.

Migranti žijí v táboře Moria na ostrově Lesbos v děsivých podmínkách. Mezi nimi a místními eskaluje napětí.

Nepochybně by v samotné Morii zemřely možná i tisíce lidí. Druhou věcí je, že spousta migrantů by před epidemií prchala a měla o to větší motivaci násilně překročit hranice Řecka. 

Pokud by k tomu došlo, nelze si ani představit, jaké následky by další vlna uprchlíků a tentokrát zároveň nositelů nebezpečného viru, pro Evropu měla.

Reálně navíc hrozí, že se mezi migranty už koronavirus dávno rozšířil. Jen minulý týden na Lesbos přijely další tři tisíce z nich, nepochybně i ze silně zasaženého Íránu. Inkubační doba viru je ale dva týdny, a i když se v táboře Moria projeví, bude jeho diagnostika zřejmě trvat. 

Jedním z důvodů, proč je potenciální boj s koronavirem předem prohraný, je to, že se kvůli obavám o bezpečnost řada neziskových organizací, které migrantům zajišťovaly lékařskou pomoc, raději z oblasti stáhla. Napětí totiž sílí nejen ze strany řeckých usedlíků, ale i mezi samotnými migranty.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:38 čtvrtek 9. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 207
  • 108
  • 61
  • 52
  • 47
  • 41