Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Královna probudila Británii: Projev přikoval k televizi celou zemi, vyvolal hrdost i dojetí

    Tohle je panovnice s velkým P. Královna Alžběta promluvila k britskému lidu stíhanému pandemií koronaviru a jako by mu konečně otevřela oči a semkla jej. Teprve pátý zvláštní projev za 68 let vlády má obrovský ohlas a někteří se netají tím, že jim do očí vehnal slzy. Mohlo by jít o zlomový bod, až dosud brala nemalá část Britů opatření proti koronaviru na lehkou váhu, a to i když počet obětí brzy přesáhne hranici pěti tisíc.

    Takovouhle vzpruhu Velká Británie potřebovala. Počet nakažených i obětí tam rapidně narůstá, jindy silná Národní zdravotní služba (NHS) s koronavirem dávno nestíhá držet krok, nakažený je i premiér Boris Johnson, který musel být dokonce z domácího léčení převezen do nemocnice.

    Do toho spousta lidí stále bere opatření vlády na lehkou váhu. Schází se v parcích a podobně.

    A tak se ozvala královna Alžběta. Ve svém pátém zvláštním projevu za 68 let vlády (pravidelně k národu promlouvá o Vánocích) vyzvala Brity, aby zůstali v boji s pandemií jednotní. 

    „Hovořím k vám v čím dál složitější době. Době narušení života naší země: narušení, které mnohým způsobilo zármutek, finanční obtíže a ohromné změny v každodenním životě nás všech,“ řekla královna na úvod.

    „Dnes mnoho lidí opět pociťuje bolest kvůli odloučení od těch, které mají rádi. A nyní, stejně jako tehdy, hluboko v duši víme, že je to ta správná věc,“ prohlásila také.

    „Společně bojujeme s nemocí a chci vás ujistit, že pokud zůstaneme jednotní a rozhodní, pak nad ní zvítězíme,“ dodala královna, která také poděkovala všem, kteří s koronavirem bojují v první linii.

    Projev královny Alžběty

    A Britové si poselství milované panovnice berou k srdci. Lidé na internetu sdílejí fotografie svých rodin při sledování projevu a někteří se v diskuzích netají tím, že jim při něm ukápla slza.

    „Bůh žehnej Jejímu Veličenstvu. Přináší národu pocit klidu a stability. Velice emotivní projev,“ hodnotí muž z Londýna královnina slova.

    Projev královny Alžběty

    „Mě to rozplakalo. Je jí 93 let a pronese tak úžasný projev nejen pro Spojené království, ale celý svět. Děkuji vám, Vaše Veličenstvo,“ přidává se další.

    „Nechtěl bych žít v žádné jiné zemi, jsem tak hrdý na náš národ. Bože, ochraňuj královnu!“ píše další z Britů.

    Projev přikoval k televizím většinu Britů.

    Podobných ohlasů jsou desítky tisíc, zdá se tak, že královnin projev by mohl být skutečně zlomovou událostí v boji Británie s koronavirem. A že by ho mohli začít brát konečně všichni vážně.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:33 úterý 4. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      61
    • Haha
      31
    • Sladký
      31
    • Cože
      30
    • Tvl
      30
    • Trapas
      29
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...