Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Opatření, která nemají v Česku obdoby: Vláda lidem zakázala volný pohyb. Dva metry rozestupy ve frontě

    V neděli odpoledne se kvůli stále se zhoršující bezpečnostní situaci v České republice sešla vláda a řešila další postup v rámci boje proti koronaviru. Vláda měla na 18. hodinu naplánovanou tiskovou konferenci, ale ta začala až hodinu před půlnocí. Dopředu avizovaná opatření se nakonec potvrdila a Česko bude v kompletní karanténě! Volný pohyb je zakázán a do 24. března musejí Češi respektovat nová nařízení a omezení. Podle premiéra Andreje Babiše nebude ohrožena hromadná doprava ve městech. Budou se měnit také úřední hodiny a odloženy budou senátní volby.

    O možnosti zavést plošnou karanténu Andrej Babiš poprvé promluvil už během dne v televizi Prima, kde naznačil, že vývoj situace v České republice skutečně směřuje k tomuto velmi přísnému opatření. Pro Čechy to znamená omezení pohybu, nově mají chodit pouze do práce a domů. Hlavním důvodem je snaha omezit setkávání lidí během probíhající epidemie nemoci covid-19.

    Jednání vlády začalo kolem půl páté odpoledne a plánovaná tisková konference se tak musela odložit. Před novináře předstoupili politici až kolem jedenácté hodiny večerní. Tou dobou bylo zveřejněno, že na covid-19 bylo v České republice pozitivně testováno 293 lidí

    Česko je dvacátou nejvíce postiženou zemí na světě. Máme více nemocných než Kanada, Řecko, Austrálie nebo Portugalsko.

    Na mimořádné schůzi Vlády České republiky byl dlouhé hodiny zvažován návrh na...

    Během čekání na tolik očekávanou tiskovou konferenci bylo několikrát připomenuto, že k podobnému kroku se Česká republika odhodlala vůbec poprvé ve své historii, neexistovala tak žádná předem daná závazná pravidla, jimiž se tento druh karantény má řídit.

    Návrh karantény pro Českou republiku

    Zákaz volného pohybu nemá platit pro nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými, pro zajištění základních životních potřeb, jako je nákup potravin, léků či hygienického zboží, krmiva pro zvířata, vyřízení nezbytných bankovních nebo poštovních služeb či doplnění pohonných hmot.

    Výjimku mají dostat také cesty do zdravotnických zařízení, včetně nezbytného doprovodu příbuzných, a některé profese. Lidé zajišťující bezpečnost, zdravotní péči, sociální péči, veřejnou hromadnou dopravu či rozvážkovou službu.

    Jak zřejmě bude usnesení vlády vypadat, ukázaly už Novinky.cz, které od svého zdroje získaly návrh usnesení, jenž vznikl ještě před samotným zahájením jednání.

    Usnesení Vlády České republiky o kterém se vedla dlouhá debata.

    Karanténu pro Českou republiku pak na tiskové konferenci potvrdil Andrej Babiš. „Omlouvám se za zpoždění. Ale na vládě jsme nyní odsouhlasili přijetí patnácti usnesení,“ začal Andrej Babiš, který následně potvrdil, že země poprvé ve své historii sáhne k podobně tvrdým bezpečnostním opatřením.

    „Prosím občany, aby tato opatření respektovali. Jde o tvrdá opatření, ale mají nám pomoci zvládnout to nejtěžší. Povolána bude také armáda,“ řekl dále Jan Hamáček.

    Na sociálních sítích už během dne ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová zveřejnila reakci na uzavírání mateřských škol: „V důsledku současných opatření dochází z rozhodnutí zřizovatele k uzavření některých předškolních zařízení. Chceme vás ale ujistit, že co se ošetřovného týká, vztahují se na uzavřené školky stejná pravidla jako pro školy.“

    Nová opatření se dotknou také obchodů, které budou muset provést změny. „Nakážeme, aby bylo balené pečivo, aby se dezinfikovaly vozíky a košíky, aby byly zrušené recepce, aby nebyly návštěvy,“ řekl v neděli Andrej Babiš.

    V některých městech ve světě se kvůli koronaviru omezovala městská hromadná doprava, aby se v ní lidé nemohli vzájemně nakazit. Česká republika touto cestou jít nechce, a proto mají být podle premiéra některé spoje naopak posíleny, aby se koncentrace lidí v nich zmenšila. Zároveň budou i nadále pokračovat důsledné dezinfekce dopravních prostředků.

    Na tiskové konferenci bylo oznámeno, že zjištěných pacientů s covidem-19 je v České republice aktuálně 293. Číslo má však narůstat. Možná ještě před půlnocí bude překročena hranice 300 případů. 

    Pozitivní zprávou je, že doposud na nemoc nikdo nezemřel a většina případů má mírný průběh. I přesto jsou však dva pacienti ve velmi vážném stavu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:14 pondělí 13. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      67
    • Super
      65
    • Tvl
      29
    • Haha
      20
    • Cože
      20
    • Sladký
      20