Matovič chce přitvrdit. Školní rok skončil, Slovákům by prospěla omezení jako v Číně

Při vstupu do funkce předsedy vlády skládal Igor Matovič slib s rouškou a celá jeho kariéra je nyní koronavirem ovlivněna. Těžký úvod v roli státníka zatím Matovič zvládá poměrně dobře, ale počet nakažených lidí celosvětově stále stoupá a podle premiéra musí Slovensko nasadit ještě přísnější opatření. Matovič zašel tak daleko, že prozradil, že uvažuje o tzv. blackoutu, tedy několikatýdenním „vypnutí“ celé země. Svůj plán zřejmě realizovat nebude, přesto se chce inspirovat Čínou, školákům vzkázal, že školní rok pro ně skončil.

Slovenský premiér rád mluví o tom, jak se mu líbí řešení šíření epidemie, jež zvolil čínský Wu-chan. Ten omezil pohyb lidí do takové míry, že nesměla fungovat ani veřejná doprava a hygienická kritéria byla nastavena na nejvyšší míru.

Před obchody stály kontroly, lidem se měřila teplota, a pokud měli příznaky nemoci, nemohli si nakoupit.

„Byli bychom ostrůvkem naděje pro celou Evropu. Je to takový můj sen. Na Slovensku nemůžeme udělat nic lepšího,“ zasnil se před časem Matovič, ale jeho představy se na Slovensku úplně neujaly.

„Považuji to za absolutně nepřijatelné, aby předseda vlády šířil takové doslova panické řeči o nějakém vypnutí Slovenska. Pokud se na to podíváme střízlivě, zemi by to nic dobrého nepřineslo,“ pustil se do svého politického konkurenta Marian Kotleba.

Řízený blackout Slovensku zřejmě nehrozí, zato se zdá být jasné, že školy u našich východních sousedů budou mít prázdniny už na jaře.

Ministr školství Branislav Gröhling sice uvedl, že chce, aby se školáci do lavic ještě v tomto školním roce vrátili, ale premiér to svým vyjádřením smetl ze stolu.

„Je pravda, že ty malé děti riskují nejméně, že by mohly na virus zemřít, ale mnoho z nich nemoc dostane. Pak to přenesou na své rodiče,“ vysvětloval svůj postoj Matovič v TV Markíza.

Igor Matovič je pro Slováky nadějí na lepší zítřky.

„Pokud nezpřísníme pravidla, do půlky července nám budou lidé umírat v nemocnicích,“ dodal premiér.

I když nová vláda na Slovensku vznikla teprve nedávno, koronavirus už zavinil první větší neshody. Ministr hospodářství Richard Sulík komentoval plány Igora Matoviče jako devastující pro slovenskou ekonomiku.

„Jeho vyjádření považuji za mimořádně nezodpovědné. Tak ať si ty životy vezme na svědomí on. Mohou tady umřít staří lidé, já si to na svědomí nevezmu,“ rozčílil se Matovič.

Silně nábožensky založené Slovensko navíc řeší, jak budou vypadat velikonoční svátky během krize způsobené koronavirem. Premiér v médiích přiznal, že by byl pro, aby během svátků platil zákaz vycházení.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 3. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 34
  • 32
  • 23
  • 22
  • 22
  • 21