Také Česko má své bezejmenné hrdiny! Pomozte nám představit osudy těch, kteří pomáhají

Před několika dny obletěly svět fotografie zdravotníků z Itálie a Velké Británie. Na fotografiích jsou muži a ženy s kruhy pod očima a šrámy z neustálého nošení ochranných pomůcek. Podobné osudy mají také čeští zdravotníci a nejen ti. Uznání zaslouží všichni, kteří v těchto složitých týdnech pomáhají ostatním. Ať už jde o strážníky, kteří rozdávají roušky bezdomovcům, prodavačky v supermarketech, nebo lidi z donáškových služeb, kteří často vyrážejí i za nakaženými osobami v karanténě. Pomozte nám přiřadit k těmto bezejmenným hrdinům jejich příběh.

Když v pondělí mluvil premiér Andrej Babiš k národu, oslovil doktory, zdravotní sestry, hygieniky, epidemiology, policisty, hasiče i vojáky. Slova uznání pak padla také na další skupiny obyvatel, včetně těch nejvíce ohrožených: seniory a nemocné. 

Vyjmenovat všechny, kteří pomáhají a dělají situaci v zemi lepší, je takřka nemožné. Ale věříme tomu, že stojí za to si tyto příběhy připomínat a ukazovat na nich, že Češi skutečně drží při sobě.

„Děkuju všem dobrovolníkům. Jsou to bezejmenní hrdinové každého dne, kteří nezištně pomáhají druhým. Šitím roušek, pomocí důchodcům anebo třeba tím, že nabídnou kafe našim zdravotníkům. Všechno se počítá!“ uvedl 23. března premiér ve svém projevu.

Pavla pracuje jako lékařka v pražské Nemocnici na Bulovce.

Mezitím se nejen na sociálních sítích objevilo mnoho skupin, které připomínají například to, jakému nebezpečí se vystavují prodavačky v obchodech, případně pošťáci, kteří v posledních dnech a týdnech mají práce až nad hlavu.

Navíc mnoho těchto pracovníků má ve svém kolektivu lidi, kteří musejí zůstat doma se svými dětmi nebo jsou sami nemocní a v karanténě. O to složitější je pak práce pro ty, kteří je musejí v zaměstnání nahradit.

Na našich stránkách jsme vám již řadu příkladů solidarity a lidského odhodlání ukázali, pokud však chcete nabídnout například váš příběh, napište nám na e-mail tip@expres.cz. Pomůžete tak ukázat, že také Česko má své hrdiny.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:23 pátek 24. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 111
  • 29
  • 28
  • 27
  • 23
  • 23