Trump navrhl napíchat lidi savem a pustit do nich světlo. Je to idiot, zní reakce

Nikde na světě nezemřelo na nemoc způsobenou koronavirem tolik lidí jako v USA. Donald Trump na tiskové konferenci hodlal dokázat, že na své občany myslí, kudy chodí. Lékařům navrhl postup, jak lidem pomoci. Místo pochval se dočkal jen kritiky, jeho plán vpichovat lidem do žil čisticí prostředky má jednu vadu: nebyl by to lék, ale eutanazie! Bývalý šéf Úřadu pro vládní etiku Walter Shaub bez váhání nazval zřejmě nejmocnějšího muže planety idiotem.

Začátek tiskové konference působil slibně, Donald Trump se obklopil odborníky, ale postupně začal novinářům přednášet svou představu léčení. Oslnilo jej, jak účinné jsou chemické čisticí prostředky v boji s virem.

Stejně jako se dezinfikují podlahy v nemocnicích, chtěl americký prezident dezinfikovat lidské tělo. Ideálně tak, že se chemikálie stříknou do žíly.

„Dezinfekční prostředek zabije ten virus do jedné minuty. Dokázali bychom jej dostat do těla injekcí? Jak sami vidíte, ten virus se dostává do plic, kde působí velká poškození, takže si myslím, že by bylo zajímavé tuto možnost otestovat,“ řekl Trump novinářům, zatímco odborníci žasli.

Na prezidentova slova okamžitě reagovali lékaři, kteří Američany žádali, aby něco podobného rozhodně nezkoušeli, protože se jedná o život ohrožující záležitost. Už v minulosti zachytili informace o tom, že někteří jedinci chtěli své tělo očistit tím, že čisticí prostředky vypijí.

Donald Trum prohlásil, že Američané míří na 52 cílů, pokud se Írán bude mstít

„Nemůže takové věci říkat, vždyť je to nezodpovědné. Postup, který Trump navrhuje, volí sebevrazi, když se chtějí zabít,“ kritizoval ho plicní lékař Vin Gupta.

Že je to celé šílený nápad, musela na svých stránkách narychlo uvést společnost Lysol, která dezinfekční prostředky na způsob sava vyrábí.

„Jako jedna z největších firem v této oblasti produkce musíme všem podat jasné stanovisko. V žádném případě nesmí být naše přípravky aplikovány do lidského těla. Vždy prosím čtěte příbalový leták,“ prosí Lysol.

Americký prezident vytáhl z rukávu ještě jednu variantu léčení, kterou by podle něj měli lékaři zvážit. Oslovila jej studie šéfa vědecké sekce ministerstva vnitřní bezpečnosti, který uvedl, že virus nepřežívá v teplých a vlhkých prostředích.

„A nebylo by nějak možné dostat světlo dovnitř lidského těla?“ zeptal se vážně Trump odborníků, jimž ale nedal čas na reakci. Vědci a lékaři mají za úkol studovat, jak by se daly využít UV lampy při léčení covidu-19.

Zástupci vědecké sekce popřeli, že by věnovali čas aplikování čisticích prostředků do lidského těla, zároveň vyvrátili, že by stačilo jen světlo k tomu, aby byl virus zahuben.

„Je pro mě nepochopitelné, jak může takový idiot zastávat nejvyšší funkci v zemi a že existují lidé, kteří jsou tak hloupí, že si myslí, že je to v pořádku. Nemohu uvěřit tomu, že v roce 2020 musím kohokoliv, kdo poslouchá prezidenta, varovat, že injekce s dezinfekcí vás může zabít,“ rozčiloval se nad Trumpovými výroky bývalý šéf Úřadu pro vládní etiku Walter Shaub.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:24 sobota 22. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 66
  • 42
  • 38
  • 35
  • 35
  • 33