Konečně dobré zprávy z Itálie? Český genetik upozornil na možný lék proti koronaviru

Z Itálie přicházely v posledních dnech a týdnech jen negativní informace, ale možná se začne situace pomalu měnit. Naznačují to alespoň zprávy z Říma, kde si vědci pochvalují výsledky běžně používaného léku na artritidu, který u pacientů s koronavirem nečekaně dobře zafungoval. Zprávu navíc sdílel český genetik Pavel Calda, který vývoj ohledně nemoci covid-19 sleduje velmi aktivně. Itálie chce začít možný lék proti viru testovat co nejdříve, prvotní výsledky jsou podle vědců „vynikající“.

Itálie už ohlásila přes 827 mrtvých v důsledku onemocnění koronavirem. Je to vůbec největší číslo mimo pevninskou Čínu, a tak není divu, že všichni doufají v nalezení případného léku na tuto extrémně snadno přenosnou nemoc. 

Vědci z jihu Itálie však mají dobrou zprávu, lék už možná našli. Že se nejedná jen o fámu, ale že z Itálie přišla skutečně pozitivní zpráva, potvrzuje také skutečnost, že zprávu sdílel na sociálních sítích také český genetik.

„Běžně používaný lék na artritidu vykázal vynikající výsledky u dvou pacientů s koronavirem a měl by být vypracován národní protokol pro jeho rozsáhlé použití proti viru,“ řekl ve středu onkolog Paolo Ascierto z neapolské nemocnice Pascale.

Jednomu z pacientů, který lék obdržel, se zdravotní stav natolik zlepšil, že mohl být z nemocnice propuštěn do domácí karantény.

Lékař Paolo Ascierto vyzval k tomu, aby v případě nouze bylo dovoleno lék použít i na další nemocné, kterých je nyní v Itálii přes deset tisíc.

Jak už bylo zmíněno, zprávu sdílel také český lékař Pavel Calda, který se dění okolo koronaviru věnuje a v nedávné době zaujal také svým nepřímým naznačováním důvodů, proč je právě Itálie evropským epicentrem nákazy, která pochází z Číny.

Na svém Facebooku sdílel článek z roku 2014, který se věnuje problematice migrantů, kteří přijeli do Itálie z Číny.

Kontroly na měření teploty jsou teď nedílnou součástí života lidí na severu...

„Ve městě žije více než 40 tisíc Číňanů, z toho asi 15 tisíc nelegálně. Mnoho migrantů replikovalo návyky z domova a vytvořilo určitý druh outsourcingu. Zboží není exportováno z Číny, je ‚made in Italy‘, ale v čínských podmínkách. Tisíce lidí bylo propašováno do Itálie, ti si našli práci v továrnách, které ignorují základní bezpečnostní standardy, zatímco miliardy eur jsou pašovány zpět do Číny, což ukazují policejní vyšetřování,“ citoval článek Pavel Calda. 

Italští vědci však nyní pracují spíše s výzkumem, který naznačuje, že koronavirus zavlekl do Itálie pacient z Německa, nikoliv z Číny. Stát se to mělo už na konci ledna.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:18 pátek 10. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 532
  • 120
  • 97
  • 71
  • 67
  • 43