Nemocnice, domov seniorů, teď přeživší holokaustu. Daniela místo přehlídek organizuje výrobu roušek

Je úspěšnou produkční, stojí za nejrůznějšími projekty, v českém módním průmyslu má velké jméno. Teď Daniela Pilná místo módních přehlídek organizuje výrobu a distribuci roušek, kterých v Česku zatím není dostatek. „Roušky se odevzdaly v různých počtech radnici Prahy 7, nemocnici u Apolináře, domovu pro seniory v Kobylisích a někteří dobrovolníci je rozdávají na ulici,“ vyjmenovává. A některé její roušky působí opravdu stylově!

Jako majitelka produkční společnosti Diligent Moments má za normálních okolností práce nad hlavu. Daniela Pilná organizuje módní přehlídky, natáčení reklam či focení módních editorialů. Úspěšná je se svou tvorbou i za hranicemi.

Krizová situace kolem pandemie koronaviru se ale jejích povinností logicky dotkla. Daniela ovšem ani na chvilku nezahálela, využila svých možností i kontaktů a začala organizovat výrobu a distribuci roušek.

Díky ní se roušky dostaly do nejrůznějších zařízení, kde dosud potřebným chyběly. Kromě toho si Daniela pochvaluje, že se jindy silně konkurenční prostředí dokázalo v krizové době semknout.

Popište nám, jak přesně se v pomoci potřebným v aktuální situaci angažujete?

V reakci na oznámení nedostatku ochranných pomůcek figuruji jako prostředník mezi dobrovolníky, kteří roušky šijí, a institucemi, které roušky nutně potřebují. Dobrovolníkům díky nám odpadá otázka, kam hotové roušky dodat. Šetříme jim čas, který namísto rozvozu individuálních počtů mohou věnovat dalšímu šití či lehkému odpočinku.

Vy sama tedy roušky nešijete?

Osobně se šití roušek nevěnuji. Svůj čas věnuji logistice svozů a rozvozů hotových produktů, vyhledávání nových dobrovolníků a potenciálních partnerů, kteří by nás dokázali podpořit.

Starosta jihočeských Volar Vít Pavlík rozdával 19. března 2020 roušky občanům. Město jejich výrobu zajišťuje vlastními silami.

Kolik roušek stíháte denně zajistit?

V současných kapacitách je to v produktivnějším případě cca 50 kusů roušek na osobu. Za výrobu se považuje stříhání materiálu na roušky, skládání, šití. Ačkoliv se mohou zdát návody kolující internetem jednoduché, realita je titěrnější. Za poslední dny jich bylo v našem kruhu ručně ušito okolo 1500 kusů.

Kam je distribuujete? Jednotlivcům, nebo i do některých zařízení?

Hotové roušky se odevzdaly v různých počtech radnici Prahy 7, nemocnici U Apolináře, domovu pro seniory v Kobylisích. Roušky veřejně poptala i židovská obec pro přeživší holokaust, to je jedno z dalších míst, kde bychom rádi pomohli. Přirozeně jsme si určitý počet roušek rozdali mezi sebou, individuálně přátelům a rodinám. Někteří z dobrovolníků rozdávají roušky náhodně na ulici lidem, kteří je na ústech nemají.

Vnímáte takovou iniciativu i u dalších společností, které se v módním průmyslu pohybují?

Ano, je skvělé vidět, že jindy v konkurenčně uzavřené společnosti, kde si každý hlídá to svoje, si nyní tolik lidí podává pomocnou ruku, pozastavuje osobní aktivity a myslí na druhé. V naší komunikační skupině, ale i na internetu lidé sdílí tipy a triky, jak šít roušky efektivně, jak šít roušky pro zdravotnictví, jak si roušku co nejsnadněji ušít či jen vystřihnout doma. Mezi dobrovolníky, kteří roušky poskytují ke kompletaci, jsou i ostatní módní návrháři, stylisté nebo větší módní společnosti. A samozřejmě obyčejné maminky, babičky, ale třeba i divadla, ta taky šijí ostošest.

Ozývají se vám dobrovolníci s nabídkou pomoci?

Každý den nás kontaktují doposud neznámí lidé s otázkou, jak by mohli přiložit ruku k dílu. Kdo chce pomoct, může mě kontaktovat třeba na Instagramu (ZDE).

Co vás vedlo k tomu investovat vlastní čas i prostředky do dobrovolnické pomoci?

Když jsem před pár dny zaznamenala, že se okolí po hlavě vrhlo do šití, bylo mi jasné, že se musím zapojit i já. Sama nejsem švadlenka, ale mám kontakty, které jsme efektivně propojili. Musím říct, že ve mně tahle aktivita udržuje zdravého ducha, člověk najednou nevidí pouze zvyšující se počet případů nákazy, ale vnímá místa, kde kolektivně pomohl, aby lidé zůstali co nejdéle zdraví.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:32 pondělí 20. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 25
  • 25
  • 24
  • 24
  • 22