Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Češce se po návratu z Itálie přitížilo. Na slíbenou sanitku čeká už týden!

    Diana Brennerová veřejně popisuje své zkušenosti s bezpečnostními opatřeními proti šíření koronaviru. | foto: Autor: Koláž Expres

    Mladá Češka Diana Brennerová se rozhodla popsat svou zkušenost s tím, jak v současné době mohou probíhat testy lidí s podezřením na koronavirus. Přestože se Brennerová pohybovala v oblasti, kde byl prokázán výskyt nemoci covid-19, a následně se jí po návratu do České republiky udělalo špatně, na lékařskou pomoc musí čekat už více než sedm dní. Až nyní jí bylo přislíbeno, že k ní dorazí speciální sanitka, která odebere vzorky pro potřebné testy. Do té doby musí žít Češka v obavách, zda se skutečně nakazila nebezpečným virem.

    Se svým příběhem, nad nímž zůstává rozum stát, se Brennerová svěřila nejen novinářům, ale také lidem na sociálních sítích, kde popisuje své poslední dny. Ty tráví v karanténě a čeká na potřebné testy, které ukážou, zda si z dovolené v Itálii virus přivezla, či nikoliv.

    Už v Itálii se dozvěděla, že se nachází v oblasti, kde bylo potvrzeno několik případů koronaviru. V obavách o své zdraví volala společně se svou kamarádkou, se kterou byla na dovolené, obvodním lékařům s žádostí o radu.

    „Doktoři nás odbyli s tím, že nic nevědí ani neřeší, že nám leda napíšou neschopenku, a že kvůli testům máme volat české speciální infolinky,“ popsala vůbec první komunikaci s lékaři, v následujících dnech jich mělo být ještě několik.

    Obě české cestovatelky se z Itálie vrátily v sobotu 7. března a ještě ten večer se jim udělalo špatně.

    „Večer v sobotu jsem měla teplotu a bylo mi tak nějak slabě. V neděli ráno také, pořád jsme sledovaly zprávy a četly pokyny, abychom vše udělaly správně,“ říká Brennerová.

    Dvě speciální čísla na českou hygienu byla při všech pokusech nedostupná a Češky tak nevěděly, jak mají postupovat.

    V neděli ráno se ke zvýšené teplotě přidala rýma a zimnice. A tak Češka volala 112, kde si opět vyslechla magickou formuli, kterou měla slyšet ještě několikrát: „My tohle neřešíme, my jen přepojujeme.“

    Jenže jak se zdá, ani přepojování nemusí nakonec vždy vést ke správnému výsledku. Brennerovou přepojili na Krajskou hygienickou stanici Středočeského kraje, která ale tyto věci neřeší. Volat se muselo znovu, a to na Hygienickou stanici hlavního města Prahy.

    Sanitka jen pro nejvážnější případy

    „Operátorka mi diktuje dvě telefonní čísla. Jedno z nich vytáčím a dovolám se nějaké značně rozmrzelé paní, která mi oznámí, že tohle je soukromé číslo a že už jsem asi šestá, kdo ten den volá,“ pokračuje v popisu absurdní situace nemocná Češka.

    Po úmorném a neúspěšném obvolávání všech doporučených kontaktů se nakonec Češky dozvídají, že mají volat své obvodní lékaře. Kruh se uzavřel, přitom právě těm ženy volaly jako první.

    Hygienici zároveň odmítli, že by mohla být přivolána odběrová sanitka, protože ta je prý určena jen pro ty nejvážnější případy.

    V České republice hygienici vyjeli k několika podezřením z koronaviru.

    „Vzali si na nás kontakt a slíbili, že se nám ozve přímo epidemiolog, ale ten se nikdy neozval,“ prozradila Brennerová.

    Ze zoufalství pak nemocná Češka ve středu volá na 155, kde opět dostává vynadáno, že tohle číslo neslouží pro lidi, kteří chtějí řešit záležitosti spojené s koronavirem. Operátorka však po chvíli pochopí, že ženy skutečně měly být již testovány.

    „Dává nám nová čísla přímo na epidemiologa, znovu mi opakuje, že nás měli dávno testovat, pokud jsme z Val Gardeny a máme popsané příznaky. Nemáme se prý nechat odbýt. Tentokrát už ne, řekla to dost důrazně!“ píše Brennerová na Facebooku.

    Testy až po týdnu v karanténě

    Po dlouhých pěti dnech bylo nakonec slíbeno, že budou ženy v karanténě testovány. Na sanitku si ovšem musejí minimálně další dva dny počkat. V celé Praze je k dispozici jen jedna jediná a dlouhodobě nestíhá.

    „Jako reakci na rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví a v koordinaci s pražským magistrátem jsme operativně zavedli do provozu speciální vozidlo, abychom umožnili odebírat biologické vzorky pro testování na nákazu koronavirem přímo v domácnostech potenciálních pacientů. Hlavním cílem je minimalizovat případný přenos nákazy při kontaktu nemocného s dalšími osobami,“ hlásil minulý týden ředitel ZZS HMP Petr Kolouch. 

    Od té doby se však situace v Praze a celé České republice výrazně proměnila a nárůst počtu nakažených nedokáže sanitka dostatečně pokrývat.

    Celý příběh Diany Brennerové a její kamarádky nakonec bude mít dobrý konec a obě ženy se dozvědí, zda skutečně na dovolené onemocněly, či nikoliv. Nutnost jejich testování vůbec nemusí být dána jejich zdravotním stavem, protože organismus mladých žen virus většinou dokáže porazit bez vážnějších následků. 

    Problém by však nastal ve chvíli, kdy by ženy covid-19 přenesly na starší lidi, pro něž už je koronavirus opravdovou hrozbou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 2:00 neděle 12. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      96
    • Trapas
      67
    • Cože
      50
    • Haha
      49
    • Sladký
      46
    • Super
      43