Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Léto jako za socialismu? Češi vymění kvůli koronaviru Chorvatsko za chalupy a kempy

    Dovolená strávená na chalupě bude letos častější než v minulosti. | foto: www.amazingplaces.cz

    Uzavřené hranice a nemožnost cestovat? Kvůli koronaviru je situace v Evropě nepřehledná a nezdá se, že by do začátku léta měla být všechna bezpečnostní opatření už jen minulostí. Češi se přesto začínají připravovat na své dovolené, jedním z řešení budou chaty a chalupy. Někteří narychlo řeší pronájmy, jiní se je dokonce rozhodli nakupovat s tím, že je v budoucnu budou zase pronajímat. Rčení „co Čech, to chalupář“ se letos začne potvrzovat ještě více než v minulosti. Provozovatelé kempů zatím musejí čekat, zda o ně bude zájem.

    V minulosti to byl tradiční obrázek. Celá rodina v pátek zabalila kufry a na víkend jela na chalupu, kde si užívala klidu a přírody. Nejvíce to bylo patrné za socialismu, kdy většina lidí mohla o dovolených v zahraničí jen snít.

    Podle statistik skoro 40 procent Čechů tráví svou dovolenou na chalupě. Módu chalupaření potvrzuje údaj, podle něhož je v České republice okolo 300 tisíc domů určených k rekreaci.

    Letošní dovolené budou epidemií koronaviru ovlivněny dramaticky. Rozhodovat nemusí jen omezení a příkazy jednotlivých zemí, ale i obavy Čechů, kteří se rozhodnou cestu do ciziny neriskovat.

    „Jestliže jsme v minulých dvou třech letech hovořili o tom, že zájem o chaty a chalupy je velký a každým rokem roste, v letošním roce čekáme rekordní zájem. Již tyto dny se na nás obrací řada zájemců, kteří hledají chalupu ke koupi. Zaznamenali jsme dokonce již první rezervace,“ řekl mluvčí společnosti Re/Max Tomáš Hejda.

    Roubenka Šípková.

    Podle některých cestovních agentur lze poměrně přesně pojmenovat období, kdy Češi začali přemýšlet o tom, že moře vymění za českou krajinu.

    „Ve chvíli, kdy pan Prymula řekl, že letos dovolená kvůli zavřeným hranicím bude nejspíš doma, lidé začali posílat rezervace,“ uvádí Martina Mazánková z agentury Česká pohoda.

    Portál e-chalupy.cz má aktuálně v nabídce kolem devíti tisíc nemovitostí a nabídku rychle rozšiřují další portály.

    Co bude s kempy? Provozovatelé čekají, jak se Češi rozhodnou

    „Očekávám, že ještě před sezonou se nabídka chat a chalup rozroste o stovky objektů, které budou k pronájmu vůbec poprvé. V době ekonomické nejistoty může být alespoň částečný pronájem chaty nebo chalupy vítaným přivýdělkem. Češi by tak mohli začít ve větší míře aplikovat rakouský model. Právě v Rakousku, které má v mnoha směrech podobný fond rekreačních objektů jako Česká republika, se sdílení chat a chalup s turisty stalo běžným přilepšením pro rodinné rozpočty a hlavně cestou, jak zajistit prostředky pro nákladné investice do často zděděných rodinných nemovitostí, které rodiny nemohou využít k trvalému bydlení,“ sdělil šéf společnosti Bezrealitky Hendrik Meyer.

    Zájem je i o kempy, jimž tradičně v oblíbenosti vévodí Lipno a okolí Třeboně. Jenže například na Lipně musejí řešit odhlašování rezervací zahraničních turistů.

    „Obvolal jsem region a nikde nepotvrdili, že by byl o léto závratný zájem ze strany Čechů. Všichni čekají, co bude,“ řekl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

    Koronavirus provozovatelům kempů, zdá se, více uškodil, než pomohl. Ještě před krizí jim chodily objednávky a některé termíny byly beznadějně vybrané. Epidemie situaci změnila.

    Autokempink Strážnice získal loni ocenění nejlepšího kempu pro cyklisty.

    „Jakmile nastal problém s virem, objednávky utichly, teď začínají pomaličku chodit, jedna dvě denně. Otevíráme 1. května, většina objednávek je na červenec a srpen, nějaké týdny je celý kemp, všechny chaty úplně zabrané,“ řekl správce jednoho z kempů na orlické přehradě. Před krizí měl objednávek mnohonásobně více.

    Výpadek hlásí hlavně areály, v nichž se spoléhali na dětské tábory. Někde zase řeší nedostatek brigádníků a táborových vedoucí, kteří byli často z řad studentů. Ti nyní řeší to, kdy nastoupí zpátky do školy a kdy budou mít zkouškové období.

    Podle odborníků jsou lidé stále více ochotni platit za luxusní ubytování i v rámci českých chat a chalup. Aktuální běžná cena za pronájem plně vybaveného objektu se pohybuje od 1500 do 3000 korun za den.

    Největší zájem mají Češi o chalupy s bazénem, zároveň tradičně platí, že nejvíce žádané jsou termíny v červenci a srpnu.

    „Podobnou situaci jsme zažili už před několika lety během takzvané migrační krize. S přílivem uprchlíků se mnoho lidí obávalo jezdit do vybraných zahraničních destinací a úměrně tomu tehdy stoupla poptávka po českých krajích. Letošek nebude výjimkou. I kdyby se hranice otevřely brzo, vzhledem ke zdravotním rizikům v zahraničí je jasné, že mnoho lidí bude preferovat dovolenou u nás,“ uvedl ředitel Slevomatu Ladislav Veselý.

    Vláda dá OSVČ 15 tisíc měsíčně, oznámila ministryně financí Schillerová.

    Krize nevede jen k plánům nemovitosti si pronajmout, někteří si je chtějí koupit a čekají na zmírnění bezpečnostních opatření, kdy budou opět možné prohlídky.

    Nákupům by mohlo nahrávat prohlášení ministryně financí Aleny Schillerové, která uvedla, že se nebrání zrušení daně z nabytí nemovitosti, což může být pro kupující velkým lákadlem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 12. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      30
    • Super
      25
    • Trapas
      24
    • Cože
      21
    • Sladký
      19
    • Tvl
      19