Žádná karanténa, školy otevřené, lidé by se měli nakazit! Johnson s koronavirem hazarduje

S velkou pompou vyhrál Boris Johnson loňské volby, dostál slibu vyvést Británii z Evropské unie, jenže další zkoušku nezvládá zrovna s grácií. Zatímco země po celém světě zavádějí v boji s koronavirem drastická opatření, on jen zvolna radí občanům, aby se příliš nesdružovali na veřejných místech. Například školy ale zavírat odmítá, proti čemuž se bouří rodiče a podepisují petice. Johnsonův zdravotnický poradce dokonce zastává teorii vytváření kolektivní imunity, tedy že by se měla většina země nakazit, aby si zajistila imunitu.

Hazard se zdravím Britů, ruská ruleta. Taková přirovnání padají k přístupu vlády Borise Johnsona k panující pandemii koronaviru.

Zatímco ostatní země přijímají drastická opatření a vyhlašují zákazy vycházení, britský premiér je maximálně zdrženlivý. Ačkoliv počet nakažených v jeho zemi rapidně stoupá a k více než 1500 případů připadlo už 55 úmrtí, Johnson se teprve podle všeho chystá zakázat hromadné akce.

Ještě o víkendu se například po Británii odehrávaly hudební koncerty.

Obchody jsou otevřeny neustále, nezdá se ani, že by měly být v krátké době plošně uzavřeny. O karanténě se mluví  pouze v případě starších občanů, jinak vůbec. Johnson pouze doporučil lidem s respiračními problémy, aby zůstali doma.

Boris Johnson a náměstkyně ministra zdravotnictví Nadine Dorriesová, která se nakazila koronavirem.

Silné kritice čelí zejména za to, že zatvrzele odmítá uzavřít školy. Vláda se nechala slyšet, že má školy pod kontrolou a nehrozí, že by se tam koronavirus začal šířit. Navíc kdyby byly školy uzavřeny, bojí se vláda, že by klíčoví zaměstnanci ve zdravotnictví nemohli vykonávat svou práci naplno, protože by se museli starat o děti.

Proti tomu se ale bouří rodiče. Za uzavření škol dokonce vznikla petice, kterou k úternímu odpoledni podepsalo bezmála 640 tisíc lidí.

Kolektivní imunita? Bláznovství!

Poměrně šokující pro Brity i celý svět je, že se britská vláda pozitivně vyjadřuje k teorii vytváření kolektivní imunity.

Jde o postup, kdy se koronavirus nechá v podstatě volně šířit mezi občany, aby si vytvořili imunitu. Teorii obhajuje hlavní zdravotnický poradce britské vlády Patrick Vallance, podle kterého by se v opačném případě mohlo sice podařit virus potlačit, ale ten by se pak mohl vrátit na podzim v silnější formě.

Podle většiny odborníků je taková strategie hrozivá, znamená silné nebezpečí zejména pro starší část občanů a celkově by se nakazilo dle odhadů zhruba 36 milionů Britů. Pokud bychom použili stejný poměr aktuálního počtu nakažených a zemřelých v Británii, koronavirus by mohl zabít více než milion a čtvrt občanů.

Nehledě na to, že by pak Británie představovala hrozbu pro zbytek světa, který s koronavirem tvrdě bojuje a má za cíl ho vymýtit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 15. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 70
  • 50
  • 43
  • 41
  • 41
  • 33