Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Svět píše nemocnému Johnsonovi: Trump se za kamaráda modlí, Babiš mu chce ukázat Prahu

    Během velmi krátké doby se zdravotní stav britského premiéra Borise Johnsona natolik zhoršil, že musel být z osobní karantény převezen na jednotku intenzivní péče. S dýcháním mu pomáhají speciální kyslíkové masky. A zatímco vládu nad zemí převzal ministr zahraničí Dominik Raab, světoví lídři ho zaplavují podpůrnými zprávami. Nechyběla dojemná zpráva od francouzského prezidenta, osobní přání od Donalda Trumpa nebo reakce českého premiéra Andreje Babiše, který drží Johnsonovi palce a doufá, že bude co nejdříve v pořádku.

    Zdravotní stav Borise Johnsona se v posledních dnech sice prudce zhoršil, ale nyní by měl být stabilizovaný. Aktuálně prý nebylo nutné ministerského předsedu připojovat na plicní ventilaci, lékaři ale museli využít podpůrné kyslíkové masky.

    „V okamžiku, kdy spolu mluvíme, je premiér na jednotce intenzivní péče, kde se o něj stará jeho lékařský tým a kde dostává tu nejlepší možnou péči týmu Nemocnice svatého Tomáše,“ řekl v úterý ráno člen vlády Michael Gove.

    Johnson se i díky brexitu a svým brilantním politickým textům stal jedním z nejviditelnějších politiků poslední doby a velké charisma mu nelze upřít. Není divu, že povzbuzující zprávy mu přicházejí ze všech stran.

    Jednou z nejvíce sledovaných reakcí byla ta od Donalda Trumpa, který má k Johnsonovi lidsky velmi blízko.

    „Chci svému dobrému příteli i příteli naší země, premiéru Borisi Johnsonovi, popřát všechno dobré. Velmi nás zarmoutila zpráva, že byl odpoledne převezen na jednotku intenzivní péče. Je to silný muž, pevný, nevzdává se a neustupuje,“ uvedl Trump.

    Francouzský prezident Emmanuel Macron poslal svůj vzkaz prvně jen ve francouzštině, což bylo nezvyklé, následně doplnil i anglickou verzi. Macron ze vzájemných jednání ví, že Johnson umí francouzsky, vzkaz podpory pro něj a jeho rodinu si tak mohl přečíst i bez překladu.

    Johnson si s Macronem náramně rozuměl.

    Premiéra podpořil také jeho kanadský protějšek Justin Trudeau, který doufá, že ho co nejdříve opět uvidí  v „čísle 10“.

    Kancléřka Merkelová Johnsonovi popřála hodně sil v boji s nemocí a co nejrychlejší návrat z nemocnice.

    Na nepříznivé zprávy o zdraví Borise Johnsona reagoval i italský prezident Giuseppe Conte, jehož země je koronavirem v Evropě postižena nejvíce. 

    „Mé myšlenky směřují k vám a britskému lidu. Přeji si, abyste se co nejdříve uzdravil. Máte plnou podporu naší vlády a mě samého. Věřím, že vy i váš lid projdete úspěšně tímto těžkým obdobím,“ napsal Conte.

    Ke stovkám zpráv z celého světa se přidala i ta z Japonska. Premiér Šinzó Abe napsal následující vzkaz: „Mému drahému příteli Borisi Johnsonovi, mé myšlenky a modlitby jsou s tebou a tvou rodinou, abys nemoc porazil. Japonský lid stojí za Brity v těchto těžkých časech.“

    Britská média bedlivě sledují zdravotní stav svého premiéra, ale v těchto chvílích pouze konstatují, že jeho zdravotní stav se od pondělí nezlepšil.

    Johnson už bojuje s nemocí delší dobu, což je podle lékařů vždy problematické, protože covid-19 organismus člověka v těžkých případech extrémně vyčerpává.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:13 středa 5. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      55
    • Trapas
      38
    • Super
      34
    • Sladký
      33
    • Cože
      32
    • Tvl
      31
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...