Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dobré srdce bankéřů, nebo vychytralost? Češi si mohou odložit splátky, ale zaplatí více

    Banky dovolí Čechům odklad splátek, ale ti si za to pak připlatí. | foto: Reuters

    Epidemie způsobená koronavirem mnoha Čechům nesmírně zkomplikovala finanční situaci a někteří teď nevědí, jak budou splácet úvěry a hypotéky, které si před vypuknutím krize nasmlouvali. Už minulý týden banky oznámily, že umožní odklad splátek minimálně o tři měsíce, ale dlouho nebylo jasné, jaký postup zvolí. Většina bank teď vyložila karty na stůl a stalo se přesně to, čeho se lidé obávali. Úroky poběží i během odkladu a Češi tak nakonec bankám zaplatí ještě více, než původně měli.

    Drobní podnikatelé, lidé v karanténě, rodiče, kteří musejí vystačit s ošetřovným a řada dalších lidí si teď kladou otázku, jak budou splácet půjčky, které mají. Dobrou zprávu v polovině měsíce zveřejnily na svých stránkách všechny banky: lidem bude umožněno odložit si splátky úvěrů a hypoték o tři měsíce.

    Zároveň nikomu nehrozí, že by se kvůli tomu dostal do registru dlužníků, což je pro většinu lidí veliký strašák, kterému se chtěli za každou cenu vyhnout. 

    Mluvčí České bankovní asociace (ČBA) Monika Petrásková uvedla, že všechny banky v posledních dnech vše intenzivně řešily s Českou národní bankou (ČNB) a zároveň souhlasily s tím, že si nebudou navzájem konkurovat v nabízení odkladu splátek.

    Na stránkách jednotlivých bank jsou tak už několik dní formuláře, kde mohou lidé o posunutí splátek žádat. Paradoxně mohli žádat už ve chvíli, kdy nebylo vůbec jasné, jak bude odklad probíhat a co jim přinese.

    Pomyslné karty na stůl banky vyložily až nyní a potvrdilo se, že na „své peníze“ si banky rozhodně jen tak sáhnout nenechají. Lidé tak u většiny z nich s odkladem prodělají.

    Pokud se firmy nebo domácnosti dostanou do bezvýchodné situace, odklad jim bezesporu pomůže, ale musejí zároveň počítat s tím, že se jim jejich úvěr nebo hypotéka prodraží.

    Už teď si podle informací z bank o odložení splátek požádaly desítky tisíc Čechů. Jak už bylo uvedeno, v základu se jedná o odklad na tři měsíce, není však vyloučeno, že nakonec některé banky povolí i delší odklad.

    Například Equa bank už nyní nabízí odklad o pět měsíců.

    Každý si to dělá po svém

    „Odklad se bude týkat jen jistiny úvěru. Úrok bude počítán standardně. Celková částka, kterou klient zaplatí, se navýší o úroky za dobu odkladu. Způsob doplacení bude řešen individuálně,“ cituje Právo mluvčí Komerční banky Michala Teubnera.  

    Jinak se zachová Česká spořitelna a banka Creditas, které se rozhodly, že lidé ve výsledku nebudou nuceni platit nic navíc oproti původně dohodnutému splátkovému kalendáři. To se však týká pouze hypoték, spotřebitelské úvěry už zase úročeny budou.

    Banky se skutečně dohodly, že odklad umožní, ale zároveň se potvrdilo, že všechny si budou chtít pravidla nastavit po svém. Dokazuje to také Raiffeisenbank, která přišla s tím modelem, že odložené splátky později rozdělí do splátek, které budou následovat, aby se lidem neprodlužovala doba, po kterou musejí hypotéku nebo úvěry splácet.

    Zajímavé je také to, jak budou lidé dokládat to, zda mají na odklad skutečně právo. Vše by mělo samozřejmě probíhat online, osobní návštěva poboček není nutná.

    Moneta Money Bank nyní vychází z toho, že bezpečnostní opatření v zemi se dotkla všech, a tak není třeba pro odklad nic dokazovat.

    „Pro některé klienty by sehnání různých potvrzení mohlo být nyní obtížné, budeme k tomu přihlížet, protože každou žádost posuzujeme individuálně. Klienti, kteří nemají k dispozici potvrzení a patří do skupiny klientů, kteří byli přímo finančně postiženi, se nemusí tak obávat žádost poslat i bez dokladů,“ vysvětluje zase svůj postup Air Bank.

    Samotná žádost o odklad hypotéky nebo úvěru má být u všech bank zcela bezplatná, protože podle ministryně financí Aleny Schillerové „teď není v pořádku tyto věci takto účtovat“.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:55 úterý 28. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      15
    • Super
      14
    • Cože
      14
    • Trapas
      14
    • Sladký
      14
    • Tvl
      13
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...