Mám na sobě červený svetr a na obzoru vidím pěknou rakev, říká Zeman a chválí: Jsme úspěšní!

Prezident Miloš Zeman opět předvedl, že ačkoliv s projevy nevystupuje každý den, jak mu jeho mnozí kritici vyčítají, má o aktuální situaci velký přehled. V rozhovoru pro Blesk.cz plně podpořil kroky vlády České republiky a naopak sdělil, v čem podle něj selhala Evropská unie. Prezident republiky navíc sdělil, že v době krize by měla vláda investovat a snížit spotřebu. Podle Zemana se uskromnit bude muset každý!

Prezident Miloš Zeman pevně stojí za vládou České republiky a jejími razantními kroky. To vyplývá z rozhovoru, který v Lánech poskytl Blesku. Napřímo podpořil nejen kroky premiéra Andreje Babiše, vicepremiéra Jana Hamáčka, po jehož vzoru si oblékl červený svetr, ale i ministryni financí Alenu Schillerovou, kterou někteří opoziční politici vyzývají k rezignaci.

„V okamžiku, kdy ministryně financí dělá prokazatelně dobrá opatření, mohu se domnívat, že výzva k její rezignaci je tradiční opoziční folklor, který by si opozice neměla v této situaci dovolit. Výzva k občanské válce nebo označení vedení státu k vlastizrádci není tradiční opoziční rétorika. To je hloupost, drzost a něco, co nás ohrožuje,“ řekl Zeman, jenž myslel senátora Pavla Fischera, který nazval vládu za vlastizrádce, poslance Zbyňka Stanjuru, jenž Schillerovou vyzval k rezignaci, a Miroslava Kalouska, který měl vyzývat k ozbrojenému útoku vůči představitelům vlády.

„Toho počmáraného šaška se třemi revolvery si vůbec nevšímejte,“ řekl Zeman na Kalouskovo konto.

Největší díky za to, jak se Česká republika dokázala pandemii koronaviru postavit, podle Zemana patří Romanu Prymulovi. Tomu také chce 28. října udělit nejvyšší státní vyznamenání České republiky, a to Řád bílého lva.

„Zaslouží si to, protože jeho razantní opatření vedla k tomu, že epidemie má daleko mírnější průběh než jinde,“ vysvětlil Zeman.

„Bojujeme úspěšněji než Itálie, Španělsko a mohl bych mluvit o dalších zemích. Ten koeficient mezi testovanými a nakaženými se postupně zlepšuje. Ta křivka zploštěla. Podle odhadů, které jsem konzultoval s řadou odborníků, jsme v polovině této epidemie. Velmi bych chtěl poprosit občany, vydržme to spolu a pak budeme s dojetím vzpomínat, jak jsme nosili roušky. Chtěl bych poděkovat panu starostovi Frýdlantu, který mi poslal dvě roušky. Zejména bych chtěl poděkovat všem, kdo konečně zajistili dodávku zdravotnického materiálu, a to v takovém rozsahu, že jsme mohli pomoci Španělsku. Byli jsme jediná země Evropské unie, která takto pomohla,“ prozradil Zeman, podle něhož právě Evropská unie na plné čáře selhala. A podle něj její vliv oslabí.

„Já neustále zastávám názor, že rozhodujícím faktorem úspěchu nebo neúspěchu politiků jsou politici. Buď máte výraznou osobnost, nebo tam máte šedivé nuly, které se tam dostaly za nějakou zásluhu, dostaly trafiku. Když přijedete do Bruselu, uvidíte ne příliš hezkou architekturu a tisíce a tisíce úředníků. Když ale přijde zátěžový test a má se prokázat, kdo co umí, národní státy většinou obstály, ne všechny, náš ano. Evropská unie selhala,“ řekl Miloš Zeman, který Evropské unii vyčetl, že dodnes neměla pandemický plán, což se podle něj musí změnit. Změnit se má i vedení Unie, kde podle prezidenta republiky aktuálně stojí šedivé úřednické nuly.

Ten několikrát zopakoval, že nechápe naléhání předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové k otevření státních hranic.

„Mám na sobě červený pulovr a je to výraz sympatie vůči panu Hamáčkovi. Jeho názory jsou racionální a v dobrém slova smyslu opatrné. Rádi bychom, aby tato krize skončila brzy, ale není dobré, abychom byli netrpěliví,“ řekl mimo jiné Zeman, který vyjádřil podporu i premiérovi Andreji Babišovi.

„Já jsem jednou říkal panu premiérovi, jehož aktivity velice oceňuji, že mi přijde nesmyslné jeden den nařídit pracovní dobu v restauracích od šesti ráno do osmi večer a druhý den ty restaurace zavřít. To mi přišlo ukvapené. To je ale drobná a přátelská kritika. Nemění to nic na tom, že s opatřením vlády souhlasím. Je lepší něco přehnat než zanedbat,“ vysvětlil Zeman.

Podle něj bude v příštích měsících důležité snížit spotřebu a více investovat. „Až to nejhorší skončí, nastane boj, jestli máme zachraňovat naši životní úroveň měřenou reálnou mzdou, nebo více investovat. Proto jsem řekl, že budu nepopulární. Chceme-li rozhýbat ekonomiku, z krize tuto ekonomiku vytáhnou rozumné investice. Investice nemá volební právo. Proto je diskriminována ve srovnání se spotřebou,“ řekl Zeman, jenž by byl pro zmrazení zvýšení platu státních úředníků. Nebyl by ani proti snížení platů senátorů a poslanců, ačkoliv podle něj v tomto případě jde o kapku v moři.

„Každý se bude muset uskromnit. Velmi pravděpodobně zmrazíme růst minimální mzdy. V posledních letech životní úroveň rostla, uděláme vše pro to, aby se udržela, ale nebudeme bojovat za jejich masivní zvýšení na úkor dluhu. Mně by to zmrazení platů u státních úředníků nevadilo. Pokud jde o poslance a senátory, klidně taky jako výraz solidarity s krvácející společností,“ popsal Zeman.

„Vláda velmi správně uvažuje s vytvořením až jednoho bilionu korun, těžko odhadnout, na takzvané garantované úvěry. To by mohlo podnítit náš bankovní sektor, který je zdravý, aby začal úvěrovou expanzi,“ vysvětlil prezident, který se podle svých slov pravidelně radí s předními odborníky nejen z řad epidemiologů, ale hlavně ekonomů.

Prezident Miloš Zeman poskytl pravidelný rozhovor ze svého sídla v Lánech deníku Blesk o koronaviru.

Prezident republiky, jehož v minulých měsících trápily zdravotní potíže, přiznal, že aktuálně není pod lékařským dohledem a ani jednou zatím test na covid-19 nepodstoupil. Strach prý nemá.

„V 75 letech musí každý člověk počítat s tím, že na obzoru je hezká rakev. Zatím se cítím zdravotně poměrně dobře a přiměřeně ke svému věku. Zdravotní péče o moji osobu v současné době neexistuje. A to proto, že nemám žádnou nemoc. Teď momentálně mě kromě bolavých nohou nic netrápí. Abych si trochu postěžoval, ty bolavé nohy u člověka, který dřív ušel aspoň 20 kilometrů na horách, který jezdil na běžkách, který jezdil na kole… Tohle vše je mi odepřeno. Nestěžuju si a jsem rád, že ještě jakžtakž chodím,“ sdělil Zeman, který přesto není se svou rodinou pod jednou střechou.

„Žena i dcera jsou v pořádku, jsem s nimi v pravidelném kontaktu. Dcera měla odjet do Anglie, ale lety byly zakázané, tak je tady. Nachází se v Lumbeho vile. Nedávno jsem telefonoval i se synem, říkal, že je v naprostém pořádku. Díkybohu, moje rodina, včetně mě samotného, nebyla nakažená. V Lumbeho vile máme i maminku mé ženy. Neříkám jí tchyně, ale babičko. I když je jí přes 80 let, je zdravotně v pořádku,“ sdělil Zeman, který zatím ani jednou nepodstoupil test na nový typ koronaviru, jeho spolupracovníci ho podstupují ale pravidelně.

„Moje okolí je preventivně vyšetřeno. Včera v 9 hodin ráno na Hradě postoupili test členové expertního týmu, o kterých jsme mluvili. Kdyby se objevily příznaky, objednám se. Pokud to diváky zajímá, měří mi pravidelně teplotu, mám teplotu 36,9,“ dodal prezident České republiky.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:24 pondělí 3. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 220
  • 171
  • 37
  • 36
  • 34
  • 33