Češi jsou zoufalí. Nakupují holicí strojky a hledají kadeřnice ochotné přijet k nim domů

Kadeřnické salony jsou zavřené a ještě několik týdnů budou. Není se čemu divit, že Češi začínají být ze svého neupraveného vzhledu dost nesví, a tak hledají všemožná řešení. Ruce si mnou prodejci strojků na vlasy a vousy, které jdou na dračku. Někteří na internetu hledají kadeřnice, co budou ochotné přijet k nim domů a ostříhat je. Takových je nedostatek a působí jako „podpultové zboží“. Služby budou nedostatkovým zbožím zřejmě i po konci zákazu, protože diáře jsou beznadějně plné.

Vládní zákaz dopadl nejen na kosmetičky a kadeřnice, ale také na jejich klienty. Tyto a další profese mají zákaz vykonávat svou činnost ve svých salonech. Někteří si nařízení vykládají tak, že nic nebrání tomu, aby zákazníky ostříhali u nich doma.

Většina kadeřníků a kadeřnic z toho má strach, a tak raději čekají na chvíli, kdy budou moci opět otevřít. Do té doby se jejich diáře plní k prasknutí a mluvit se začíná o přesčasech nebo pracovních víkendech.

Že mají lidé zájem o domácí stříhání, potvrzuje kadeřnice Inka Marková, která vysvětlila, proč se tomu nejen ona, ale i většina jejích kolegyň brání.

„Volalo a psalo pár lidí, jestli bych k nim domů nepřijela. Jsem ale zásadně proti, jelikož se neztotožňuji s takovým přístupem, abych ohrozila klienty, jejich rodiny nebo svoji rodinu. Nikdo nevíme, co konkrétně s námi ta nemoc udělá, lidé si toto vůbec neuvědomují,“ řekla kadeřnice, která s tímto přístupem není zdaleka jediná.

Lidé ochotní přijet k někomu domů nebo si naopak klienty pozvat k sobě jsou nedostatkovým zbožím a každý „tip“ se v internetových komunitách cení zlatem.

„Já u kadeřnice byla v neděli. Měla jsem k ní jít to pondělí, kdy všechno zavřeli. Byly jsme domluvené, že až bude po karanténě, ozve se mi. Ozvala se mi už minulý týden, že jestli chci, ať přijdu, že nemá žádné peníze, od státu na žádné nedosáhne, a tak potřebuje stříhat. Šla jsem. Byly jsme tam jen my dvě, obě roušku a bylo to u ní doma. Ona si postupně z kadeřnictví dovezla to, co potřebuje. A to mi dělala docela složité věci: střih a barvení několika barvami,“ chlubila se žena na stránkách eMimino.cz.

V pondělí na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vojtěch uvedl, že z pohledu zákona je problematické zvát si kadeřníky k sobě domů. 

„Obecně je zakázáno poskytovat tuto službu. Ten důvod je čistě epidemiologický, protože to je závažná činnost, při které může docházet k přenosu. Je úplně jedno, jestli je prováděno v provozovně, nebo v domácích podmínkách, tam to může být ještě horší. Určitě to dovoleno není,“ doplnil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. 

Zároveň zaznělo, že pokud už se k tomu nějaký kadeřník či kadeřnice odhodlají, je velmi těžké to odhalit.

„Být tebou, tak kadeřnici klidně zavolám, jak to s jejím stříháním vypadá. Možná za to bude ráda, a když ne, řekne ne. Já s tou mojí kadeřnicí také nejsem žádná kamarádka, byla jsem u ní poprvé,“ dodala klientka, která odmítla napsat své jméno. 

Zájem o služby kadeřníků je obrovský, v Praze už nabízejí, že budou pracovat přesčas, aby uspokojili alespoň část poptávky.

Termín, k němuž všichni směřují svou pozornost, je 25. května, což je den, kdy by se salony měly zase otevřít.

Bez změření teploty není v Itálii možné navštívit ani kadeřnictví.

Ne všichni chtějí čekat až do konce května, a tak vzali iniciativu do vlastních rukou, a to doslova. Podle aktuálních čísel prodejců se hitem pro Čechy staly strojky na stříhání vlasů a zastřihovače vousů.

V neposlední řadě je v obchodech značný zájem o barvy na vlasy a spreje na krytí šedin, které jsou pro některé poslední možností, jak zvládnout čekání na otevření kadeřnických salonů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:17 středa 19. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 22
  • 21
  • 19
  • 17
  • 15