3D tiskem proti koronaviru: Mladý Mostečan tiskne roušky, Expres nouzové masky

Česká vynalézavost nezná mezí. Zářným příkladem toho je i zastupitel města Mostu Jiří Nedvěd, který se rozhodl aktuální nedostatek roušek vyřešit po svém. Navrhl N-roušku, kterou tiskne doma na své 3D tiskárně. A vytisknout si ji můžete i vy. Mladý český vynálezce, který aktuálně řeší i průmyslovou výrobu, ji dal zdarma ke stažení na svých webových stránkách.

Jak vás napadlo začít vyrábět N-roušku?

S manželkou jsme stříhali látku pro kamarádku, která šila roušky pro potřebné. Chtěli jsme taky nějak přispět. Stěžovala si na nedostatek materiálu, zejména tkalounů a gumiček, ale ani vhodné látky v tu chvíli neměla tolik. Začal jsem přemýšlet nad jinou ochrannou vrstvou, která by byla dostupnější.

A to je?

Jako vhodný se ukázal několikavrstvý papírový kapesník. Je už ze své podstaty vytvořen za účelem zachytávání sekretů a kapének, navíc je kapesníků opravdu dostatek, každý je má doma a jsou vhodné na jedno použití. Kolik lidí dnes používá látkový kapesník? Tak proč bychom měli používat látkové roušky? Není to ani hygienické, ani praktické. Musí se vyvářet, žehlit, navíc by bylo opravdu vhodné, pokud si do své roušky kýchnete, hned ji vyměnit a tu použitou pak celý den bezpečně přechovávat, než přijdete domů a vyvaříte ji. Kapesník hned vyhodíte. Vyskytla se ale otázka, jak takový kapesník na tváři udržet. Inspirovaly mě aktivity pana Průši i ČVUT, kteří využívali 3D tisku. Řekl jsem si, že je načase oprášit 3D tiskárnu, která se mi válela ve sklepě, a zkusit něco navrhnout. První prototypy vznikly pomocí 3D pera, které funguje na podobném principu jako 3D tiskárny. Prošlo mi rukama opravdu hodně modelů, až se nakonec ukázal jako nejvhodnější ten, který můžete dnes vidět na mých stránkách.

Co k tomu člověk potřebuje, aby si N-roušku mohl vyrobit doma?

Největším problémem je samozřejmě 3D tiskárna, nicméně tiskaři celé země se spojili a například ve facebookové skupině „3D tiskem proti COVID-19“ se organizují a tisknou štíty. Pokud požádáte, určitě mezi štíty hodí i pár tisků N-roušek.

Dal jste to zdarma ke stažení všem. Nebojíte se, že váš nápad ukradne nějaká velká korporace?

Ano, soubor je ke stažení na www.n-rouska.cz, přišlo mi to tak správné v této době. Přemýšlel jsem hlavně, jak pomoci v boji proti koronaviru. Nepřemýšlel jsem nad tím, že by mi někdo v této době chtěl můj nápad krást. Co se týká ochrany, máme zažádáno o užitný vzor a činíme další právní kroky k patentu.

Dá se říct, že to, co jste ukázal, je takový prototyp, který neustále zlepšujete? V jaké fázi jste dnes?

Na facebookových stránkách tiskařů začalo hodně lidí reagovat a vymýšlet vylepšení, což je skvělé. Nově testuji model se zaoblenými hranami, zakulacenými nožičkami kvůli bezpečnosti při nasazování a experimentuji také s novými držáky ochranných materiálů. Vše musí být pohodlné, jednoduché a bezpečné. Teď nám 3D tiskárna doma tiskne 24 hodin denně. Model, který jsem dnes vytiskl, je zase někde jinde než ten první. Mám z toho radost.

Jiří Nedvěd vymyslel N-roušku, na kterou si stačí nasadit papírový kapesník.

Na kom své prototypy zkoušíte?

Na sobě a na manželce. Jeden kousek jsem také poslal své tchyni a tchánovi. Tchyně je výborná kuchařka a má díky tomu korpulentnější postavu, což přesně potřebuji na vyzkoušení N-roušky na všechny tvary obličejů. Tchyně je na prvním místě, takže když mi řekla, že ji N-rouška tlačí, musel jsem ji kompletně překopat.

Přemýšlíte o průmyslové velkovýrobě?

Zrovna dnes jsme poslali žádost o dotaci, abychom mohli N-roušky vyrábět ve velkém. Mám nového partnera, který je z textilního oboru a navrhl mi velmi zajímavé nápady. Pokud budeme mít podporu od státu, určitě se do toho pustíme ve velkém. Pokud podpora nebude, budu muset hodně zvažovat, jestli pokračovat. Mám spoustu dalších aktivit, takže to pak bude hodně o posuzování, čemu věnovat čas.

Jde do toho dát něco jiného než papírový kapesník?

To je přesně ten nápad mého nového obchodního partnera. Rozhodli jsme se, že by se přímo na N-roušky vyráběla ochrana totožná jako u chirurgických roušek (třívrstvá se střední vrstvou z netkané textilie), vše podle zákonů a norem o ochranných prostředích. Myslíme dopředu, roušky se pravděpodobně stanou i po krizi mnohem používanějším prostředkem a velkou roli kromě ochrany bude hrát také vzhled. Chtěli bychom vyrábět jednorázové roušky v kvalitě operačních roušek, ale s různými potisky a barevnými provedeními a samozřejmě uchycené na naši N-roušku. Největší výhodou by bylo, že v případě krize, kdy by se opět mohl jednorázový materiál stát nedostupným, daly by se používat právě papírové kapesníky, které má každý doma. Mimo krizi ale budete mít roušku, kterou snadno nasadíte a sundáte, bude jednorázová, tudíž hygienická, bude dobře vypadat, budete si ji moct bezpečně odložit na stůl, aniž byste ho kontaminovali, a hlavně vám nebudou odstávat uši.

Je vůbec papírový kapesník dostatečnou ochranou?

Co se týká ochrany, samozřejmě se neoháním svým laickým názorem, ale tento materiál jsem konzultoval s odborníky z oddělení chemie a fyziky aerosolů Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR. Je důležité pochopit, že primární účel roušek je ochrana okolí, nikoliv sebe. Abyste ochránili okolí, stačí si zakrýt ústa jakýmkoliv materiálem, který zachytí kapénky s virem. Tento materiál by měl být nasákavý, protože o tvrdý materiál by se kapénky mohly roztříštit a dostat se mezerami (netěsnostmi) ven. Nicméně lidé samozřejmě dnes řeší i účinnost průchodu viru skrz jednotlivé materiály. Tady je zase potřeba říci, že účinnost u roušek nikdy nebude odpovídat výsledkům testů z laboratoře, jelikož rouška na rozdíl od respirátoru stoprocentně nepřiléhá k obličeji. Ale papírové kapesníky jsme poslali na testování a uvidíme, jaký bude výsledek. Jelikož v asijských zemích, kde mají s těmito typy virů větší zkušenosti, doporučují vkládat papírový kapesník jako filtr do látkových roušek, předpokládám, že účinnost nebude úplně špatná.

Jste v Zastupitelstvu města Mostu. Přemýšleli jste, že byste je Mostečanům rozdávali zdarma?

Jestli by to schválilo vedení města, to nevím. Ale pokud se povede velkovýroba, přesně nad tímto jsem uvažoval, že bych vyčlenil část výroby pro distribuci potřebným v Mostě.

Tohle není váš první patent. Co vše jste už vyrobil?

Jsme národ kreativců a já toto po našich předcích pravděpodobně trochu zdědil. Baví mě hledat řešení na problémy. Vymyslel jsem toho už spoustu, ale do realizace jsem se pustil jen u pár projektů. Momentálně jsme před dokončením mobilní aplikace na vytváření virtuálních prohlídek pomocí rozšířené reality. Moji touhu po řešení problémů jsem začal řešit v politice. Jsem radním v našem městě. Město je studnicí problémů, a tak je politika mým koníčkem.

S jedním ze svých projektů jste byl i v Číně. O co šlo?

Ano, jedním z projektů, který jsem posunul dál a věnuji se mu, je mobilní aplikace na vytváření virtuálních prohlídek pomocí rozšířené reality. První firma, kterou vlastním, využívá sférických fotoaparátů, které půjčujete makléřům a ti tak sami fotí virtuální prohlídky. U nás v kanceláři pak podklady dáváme přes programy dohromady a vytváříme virtuální prohlídky. Toto řešení samozřejmě přináší pořád problémy, a tak jsem začal přemýšlet o mobilní variantě. Založil jsem novou společnost a začal se věnovat tomuto problému. Dnes jsme ve fázi před hromadným testováním mobilní aplikace, která pomocí rozšířené reality umí jednoduše zaměřit celý půdorys nemovitosti a následně vytvořit i virtuální prohlídku. Je to revoluční přístup k vytváření virtuálních prohlídek a v rámci soutěže „Vodafone: Nápad roku“ jsme s mým společníkem vyhráli kategorii „Startup s největším potenciálem růstu“ a letěli jsme do Číny do technologického centra Huawei.

Nepřišla třeba nabídka na průmyslovou výrobu z Číny?

Nabídka z Číny nepřišla, bojím se, že spíš najdu N-roušku na AliExpressu jako M-roušku. :-) Pokud bychom vyráběli, chtěli bychom využívat české firmy. Ukazuje se, že je v otázce ochrany obyvatel strašně důležité mít vlastní kapacity a nebýt závislý na dodávkách z jiných zemí.

3D tiskem proti covidu-19

Externí obrázek

Každá krize je výzvou a zároveň změnou. Současná pandemie způsobená novým typem koronaviru vyvolala vlnu solidarity v Česku a aktivovala řadu lidí k šití roušek. Otevřela také bránu do světa 3D tisku, který byl do této chvíle doménou kutilů, modelářů či nerdů. Kromě šití se začalo ve velkém tisknout.

Největší tuzemský výrobce tiskáren Josef Průša navrhl a tiskne ochranné štíty pro lidi v první linii. Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), který funguje při ČVUT v Praze, začal ve svém centru excelence RICAIP vyvíjet nový typ respirátoru N95, jehož prototyp je nyní připraven pro hromadnou výrobu včetně vstřikování plastů.

Respirátory a 3D masky se tisknou na 3D farmách, ve školách a na domácích tiskárnách. Do výzvy Tiskne celé Česko se zapojili i herci, například Martin Dejdar, který prosí domácí tiskárny, aby tiskly respirátory. Lidé si na různých platformách vzájemně sdílí informace i data k tisku.

Do prací s 3D tiskem se zapojili i kolegové z redakce. Produkční Andrej navrhl jednoduchou 3D masku z neprodyšného a ohebného filamentu. Funguje na bázi dvou ventilů a ochranných nanofiltrů. Lze ji snadno a rychle vyrobit na domácí tiskárně za použití minimálního materiálu. Celý návod si můžete volně stáhnout na www.filamantra.cz.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:07 úterý 4. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 17
  • 17
  • 16
  • 16
  • 14