Kalousek se na Twitteru chystal na ozbrojený odpor. Na vládu má připravené revolvery

Lékaři opakovaně lidem připomínají, jak je důležité si v karanténě udržovat duševní zdraví. Některé příspěvky Miroslava Kalouska (TOP 09) však dokázaly nadzvednout nejedno obočí. Bývalého ministra financí a šéfa TOP 09 pořádně naštval návrh ministra obrany Lubomíra Metnara, který se zabývá tím, jaké by měly být pravomoci vlády a premiéra během krizových situací. Podle Kalouska by takový zákon měl donutit Čechy k ozbrojenému odporu. On sám už je prý vybaven.

Velkou vlnu emocí vyvolalo Ministerstvo obrany, které ve svém návrhu mluví o posílení pravomocí vlády na úkor Parlamentu, ovšem pouze v případě ohrožení státu. Ve zprávě se mimo jiné uvádí, že pokud bude Parlament neakceschopný, krizové rozhodování bude mít na starosti vláda. Pokud by ani ta nebyla funkční, rozhodoval by premiér.

Jde o postup, který by mohl být naplněn například při živelných katastrofách nebo v případě útoku jiného státu. Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) se omluvil za to, že návrh předložil právě za současné situace kolem koronaviru.

Opozici návrh rozčílil, Andrej Babiš (ANO) i Jan Hamáček (ČSSD) potvrdili, že se projednávat nebude. Podle Jana Hamáčka je navíc haló, které se kolem toho rozvířilo, úplně zbytečné.

„K aktuálnímu haló ohledně návrhu Ministerstva obrany na změnu krizových zákonů. Rozhodně nehrozí, že by se takto zásadní materiál projednával v nouzovém stavu. O celé problematice se diskutuje už rok a zkušenosti ze současné krize je potřeba do návrhu promítnout,“ řekl Hamáček, který potvrdil, že dění posledních měsíců bude něčím, čím se bude muset Ministerstvo obrany zabývat, protože právě toto ministerstvo má návrh na starosti.

„Přiznávám, že načasování vložení doporučujícího úvahového dokumentu do vládního systému bylo nešťastné, rozhodně nechci v dané situaci oslabovat moc Poslanecké sněmovny! Pokud by v budoucnu k něčemu mělo dojít, musí k tomu být široká politická shoda!“ sypal si popel na hlavu Metnar.

Jenže ani tato prohlášení a ujištění nezabránila tomu, aby se na sociálních sítích opět rozjel Miroslav Kalousek, který tuto komunikační platformu v posledních letech hojně využívá.

„Kdyby tohle chtěla vážně vláda prosadit, je to přesně ten okamžik, kdy v souladu s Ústavou mají občané právo postavit se na ozbrojený odpor. Pokud to vláda prosadit nechce, ať premiér okamžitě odvolá ministra Metnara,“ rozčiloval se Kalousek, přitom vláda tuto úpravu prosadit ani nemůže, protože se jedná o změnu Ústavy a tu by musel odsouhlasit také Senát, kde má většinu opozice.

Nejedná se o žádný puč, na který by lidé museli reagovat se zbraní v ruce. Zákonem by se musely zabývat obě komory Parlamentu. Na návrhu už se pracuje dlouho a je běžnou praxí, že země mají připravený plán právě pro krizové chvíle, kdy je vládnoucí moc v zemi ochromena.

Kalousek v reakci na jeden z komentářů, zda by se neváhal k lidem připojit, odpověděl: „Mám pouze tři revolvery. V takové situaci mi bude ctí stát s nimi vedle vás. Doufám ale, že k tomu nedojde. Nicméně jsem připraven.“

Svým výrokem Kalousek zjevně nezabodoval u všech a někteří mu dokonce museli vysvětlovat, jak se přijímají ústavní zákony a že je k nim zapotřebí ústavní většina.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:31 pátek 31. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 83
  • 68
  • 52
  • 47
  • 43
  • 38