Šťastné a chlorované: Plavci v bazénu nahánějí kapra, barbarská tradice pobouřila Slovensko

Nepříliš etické zacházení s kapry u stánků s káděmi rozvířilo tradiční celospolečenskou debatu, kterou rádi přiživují aktivisté za práva zvířat. Případ, který řeší sousedé na Slovensku, se ale standardům zcela vymyká. Košický plavecký oddíl se baví tím, že jeho mládežníci v bazénu s chlorovanou vodou zběsile nahánějí postupně několik kaprů, které si pak jako trofej mohou odnést domů. „Snažil se nám vysmeknout, ale neměl šanci, trénujeme na něj. Půjde na stůl,“ chlubili se vítězové.

Reportáž z nahánění kapra v bazénu plném chemikálií zveřejnil portál Košice Online. Speciálního předvánočního tréninku se zúčastnilo sedmdesát dětí z plaveckého oddílu ŠKP.

Aby to bylo pro všechny fér, trenéři je rozdělili do několika skupinek podle věku. Každá skupinka chytala vlastního kapra, na toho posledního se pak seběhli všichni najednou. Stresu před bandou dětí, které se před trenéry i novináři chtěly vytáhnout, tak bylo vystaveno několik ryb.

„Tento rok máme naštěstí opravdu hodně dětí. Sešlo se jich tu skoro sedmdesát, takže jsme je rozdělili na skupinky. Každá si chytila svého kapra a toho posledního chytali všichni. Hlavně první kapr byl velice živý a jen podruhé v historii se nám stalo, že se mu podařilo uplavat až do velkého bazénu. Děti to tak měly ještě těžší, ale zvládly to,“ pochlubil se pro Košice Online jeden z trenérů Radoslav Sabol.

Velkou radost měli i samotní lovci.

„Bylo to skvělé. Kapr nás pořádně prohnal, ale nakonec neměl šanci. Máme totiž natrénováno. Neměl šanci a půjde na večeři,“ prohlásil jeden z nich a přidalo se i několik jeho parťaček.

„Chytili jsme ho společně, takže se o kapra podělíme. Párkrát se nám vysmekl, ale nakonec se nám ho podařilo dostat na břeh. Uvidíme, co s ním uděláme, ale já bych ho pustila do řeky, ať si plave tam,“ řekla plavkyně, která si nejspíše neuvědomila, že to by pro kapra znamenalo ještě větší utrpení.

Na kapra se hned seběhnou.

Jak se ukázalo, vánoční nahánění kapra je v plaveckém oddíle ŠKP už dlouholetou tradicí.

„Já osobně byl při lovu kapra v bazénu už více než třicet let, ale náš šéftrenér Juraj Skála by zřejmě potvrdil, že tato tradice vznikla už při založení klubu. A ten slaví už dvaašedesát let činnosti. Výjimkou byl asi jen minulý rok, kdy tu byla pandemie a odstávka bazénu,“ nechal se slyšet trenér.

Po zvířeti se sápe několik dětí najednou.

Když předvánoční plaveckou tradici popisoval, ještě nejspíše netušil, jaký povyk reportáž košického webu spustí. Už pod samotným článkem se ozvala celá řada Slováků, podle nichž jde o barbarství.

„Proč jste ty děti neposlali lovit do jezera? To by byla větší zábava,“ doporučuje trenérům jeden z čtenářů.

„Je to velmi nehumánní chování k rybám. Tomu, kdo to vymyslel, bych dal vyzkoušet něco podobného, co zažívají ty ryby. Doufám, že to budou řešit kompetentní lidé a od tohoto poje*aného zvyku se upustí,“ přidává se další a jiní diskutující dokonce upozorňují, že pod zkratkou ŠKP se schovává „sportovní klub policie“.

Prapodivná tradice pohnula žlučí i lidem za hranicemi, případu si všímají nejrůznější skupiny aktivistů, kteří volají po prošetření.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:38 sobota 22. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 79
  • 50
  • 19
  • 9
  • 4
  • 3