Kanye West si dělá na kandidatuře do Bílého domu spíše reklamu, nezvládl ani registraci

Kontroverzní raper Kanye West o svých politických ambicích mluví řadu let, teď oficiálně oznámil, že chce vstoupit do boje o prezidentské křeslo ve Spojených státech. Někteří jsou z jeho rozhodnutí nadšeni a vyjadřují mu podporu, podle jiných je nepravděpodobné, že tento velký fanoušek Donalda Trumpa bude skutečně kandidovat.

Kanye West (43) je nejen úspěšný raper, ale také obchodník. Jeho obuvnická značka Yeezy je nesmírně populární a z rodáka z Atlanty udělala miliardáře. Westa byste na seznamu miliardářů hledali jen těžko, on sám odmítá zveřejnit dokumenty potvrzující jeho jmění. 

„Zahráváte si se mnou a já si to ve jménu Ježíše nenechám líbit,“ odpověděl Forbesu na otázku ohledně svého jmění.

V červnu Kanye West představil nové album God’s Country a také uvedl, že chce kandidovat na amerického prezidenta. Lepší reklamu si asi ani neuměl představit.

„Musíme naplnit americký slib tím, že budeme důvěřovat bohu, sjednotíme své vize a vybudujeme svou budoucnost. Kandiduji na prezidenta Spojených států!“ napsal West na svůj Twitter.

Jenže kandidatura na prezidenta se nedělá na sociálních sítích, ale má svá jasně daná pravidla a je otázkou, zda je vůbec dokáže kontroverzní raper splnit. V některých státech už by měl dávno smůlu.

Do samotných voleb zbývají čtyři měsíce a West ještě není registrován u Federální volební komise, zároveň musí představit svou kampaň i nasbírat dostatek podpisů. S poslední podmínkou by americká celebrita rozhodně problém neměla, vzhledem k podpoře, kterou dostává na sociálních sítích.

Závěrečná lhůta se pomalu blíží a někde už ho dokonce jako nezávislého kandidáta ani nezaregistrují.

„V tuto chvíli se nezdá příliš pravděpodobné, že by West měl skutečně v úmyslu stát se americkým prezidentem,“ uvedla například stanice CNN.

Jestli se Kanye stane prezidentem, můžeme si to jít všichni hodit.

Raper mluví o své prezidentské kandidatuře moc rád. Už v roce 2015 na předávání cen MTV Video Music Awards řekl, že v roce 2020 bude kandidovat. Před rokem pozměnil své plány a kandidaturu měl „odložit“ na rok 2024.

West je známý jako velký fanoušek Donalda Trumpa, se kterým se v roce 2018 dokonce setkal v Bílém domě, kam si vzal legendární červenou čepici s nápisem „Make America Great Again“, současného prezidenta si nemohl vynachválit.

„Je skvělý. Já toho chlapa miluju, díky němu se cítím jako Superman,“ řekl West, který Trumpa okamžitě objal.

Trump poté odpovídal novinářům na otázky, zda by si uměl slavného rapera představit jako prezidenta. „Proč ne? Mohlo by to být skvělé,“ řekl tehdy Trump, jehož West uklidňoval, že dříve než v roce 2024 kandidovat nehodlá, protože Amerika je ve správných rukou.

Co se změnilo, že chce West kandidovat už nyní?

Podle průzkumů Trump na svého konkurenta Joea Bidena ztrácí stále víc a problémem je Trumpův vztah k černošské komunitě, jejíž podporu rychle ztratil v bojích s hnutím Black Lives Matter.

Kanye West má svou pozici u černochů pochopitelně úplně jinou a nejde jen o barvu jeho kůže. V červnu daroval dva miliony dolarů rodinám George Floyda, Ahmauda Arberyho a Breonny Taylorové, tří černochů, kteří zemřeli při incidentech s policií.

West na včerejší akci v Madison Square Garden křtil nové album s názvem The...

Podporu začaly vyjadřovat také další americké celebrity a osobnosti se zvučným jménem. Naposledy to byl generální ředitel automobilky Tesla Elon Musk, jenž zpěvákovi na sociálních sítích poslal tento vzkaz: „Máte moji plnou podporu!“

Černošský kandidát vzhledem k současné situaci v USA nemusí být nutně bez šancí. West je pro mnohé synonymem úspěchu, což mají Američané rádi, zafungovalo to na ně i v případě úspěšného byznysmena Trumpa, který byl v minulosti považován za volebního outsidera. O pár měsíců později se z něj stal nejmocnější muž planety.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 čtvrtek 5. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 27
  • 17
  • 15
  • 11
  • 11