Kancléř Mynář: Čím víc do nás kopou, tím větší chuť to mám dělat

Kancléř Vratislav Mynář nemá pocit, že by po dobu svého působení ve funkci hradního kancléře učinil nějakou fatální chybu. Sebekriticky uznává, že by se něco možná našlo, ale nechal by to na zhodnocení svého šéfa. Jestli ho něco opravdu mrzí, že média stále nepravdivě informují o jeho bezpečnostní prověrce a veřejnoprávní vysílání by vedle ČT klidně nabídl Primě či Nově.

Vratislav Mynář přiznal, kdy zažil na Hradě největší dusno. Body si v tomto případě mohou připsat aktéři skupiny Ztohoven. „Asi v době, kdy se jednalo o vyvěšení těch červených trenek recesisty. I když to vypadá nevinně, ukázalo se, že spousta zavedených mechanismů nefunguje, bylo zastaralých a musely se změnit,“ přiznává hradní kancléř v rozhovoru XTV.

Naopak zmizení čínského prezidentského poradce prý žádné dusno nevyvolalo, pouze to zveličila média. Ve skutečnosti totiž nikdo po Jie Ťien-mingovi nepátral a cesta prezidentských emisarů byla motivována jen obavami o naplnění podepsaných investičních smluv.

„Já mohu s radostí říct, že hlavně díky této cestě, kdy jsme si vyjasnili některé záležitosti s orgány šanghajské i centrální vlády. Velkou pomocí je účast společnosti Citic, která projevila velký zájem na všech projektech, které CEFC Group v České republice má,“ říká Mynář. O postavě a dalším osudu Jie Ťien-minga prý vůbec nebyla řeč a je to věc Číny.

To, že na svou osobu musí snášet mediální útoky, vnímá Mynář dlouhodobě negativně. „Musím říct, že mi to radost nedělá. Svou funkci již vykonávám pět a půl roku. Neočekával jsem takovou mediální smršť ve věcech, které jsou smyšlené. Takže pokud se vám novináři vrtají v soukromí a snaží se obrátit všechno, neznám člověka, který by to dobře snášel. Kromě pana prezidenta. Ale můžu říct, že jsem se od něho mnohému přiučil, když říká: Čím víc do nás kopou, tím větší chuť to mám dělat.“

Vratislav Mynář je často pod tlakem médií a není mu to příjemné.

Nejvíce ho ze všech údajných kauz mrzí záležitost s bezpečnostní prověrkou. „Média tvrdí, že já jako kancléř nemám bezpečnostní prověrku, což je úplná hloupost. Stotisíckrát jsme s panem prezidentem opakovali, že mám prověrku na stupeň ‚Vyhrazené‘, který ze zákona odpovídá tomu postu. Z poslední doby mám stanovisko NBÚ, které říká, že je tento stupeň prověrky naprosto v pořádku a nepotřebují žádné jiné ‚Důvěrné‘, ‚Tajné‘ nebo ‚Přísně tajné‘.“

A obhajuje se i nadále: „To, že to byla klukovina a hloupost, že jsem se nechal nalákat a požádal o tu prověrku, to jsem uznal, ale to neznamená, že mě do dneška budou honit jako čarodějnice. Jak se říká, v Praze jsou podlahy kluzké, mě by nenapadlo, že člověk, který mi toto doporučil, že si sám na mou funkci myslí.“ O koho konkrétně šlo, neprozradil, ale že bychom tady někde našli kořeny vzájemné animozity s Jindřichem Forejtem?

Tým, který se utvořil kolem prezidenta Miloše Zemana, nečekají žádné změny ani v průběhu dalších pěti let. Ve své funkci se cítí Mynář pevně a s úsměvem vyvrací, že by ho měla nahradit paní Vitásková nebo Michal Hašek: „Pan prezident mě ujistil, že ve své funkci zůstanu.“

Podle Mynáře navíc Česká televize prý nedělá svou práci dobře. „Proč by se na tu veřejnoprávní část nemohlo udělat výběrové řízení?“ pokládá si otázku. „Ať se to vysoutěží s Primou a Novou a ukáže se, jestli těch šest miliard, které jdou na účet ČT a která s tím hospodaří, jak jsme z některých médií viděli, nepříliš transparentně a nepříliš jasně. Když s námi vyjedete do krajů, na každém mítinku se od občanů dozvíte, jak jsou nespokojení s vysíláním ČT. Návštěvy ředitele Dvořáka na Hradě nic neřeší. Proběhly a nic se nezměnilo,“ říká úředník, jehož heslem prý je „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:09 úterý 28. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 14
  • 7
  • 7
  • 7
  • 6