Nejdřív hladovka a teď? Migranti na Kanárech hromadně znásilnili ženu, která jim nabídla pomoc

Situace na Kanárských ostrovech, kam proudí migranti hlavně ze severní Afriky, se i nadále zhoršuje. Především graduje nenávist místních, jejichž domov se mění na jeden velký uprchlický tábor, zatímco pandemie koronaviru nabírá na síle a cestovní ruch zcela zamrzl. Teď napětí opět vzroste. Jak vyšlo najevo, skupina čtyř migrantů na ostrově Gran Canaria hromadně znásilnila ženu z Irska.

Počet migrantů na turisticky oblíbeném ostrově Gran Canaria roste, nadále tam po moři připlouvají další a další, jenže vláda jim brání v přesunu na pevninu a zadržuje je v místních aktuálně nevyužívaných hotelech či prázdných školách.

Roste tam drobná kriminalita, tvář ostrova se mění. A to se nelíbí místním, kteří pořádají demonstrace navzdory koronavirovým opatřením. Navíc domobrana v podobě krajně pravicových aktivistů se mobilizuje a podniká proti skupinkám migrantů výpady (psali jsme ZDE).

I proti tomu se rozhodlo mnoho žadatelů o azyl, povětšinou pocházejících z Maroka, protestovat. Nedávno například ohlásili hromadnou protestní hladovku. Spousta z nich se také sebepoškozuje či hrozí sebevraždami.

Obraz krutým osudem zmítaných uprchlíků, kteří mají prázdné kapsy, hlad a touží po Evropě, ovšem narušila událost z minulého týdne.

Jak informuje server El Periódico, v parku Agua La Perra v letovisku Mogán došlo k hromadnému znásilnění, jehož se dopustila čtveřice migrantů ze severu Afriky. 

Místní obyvatelé proti migrantům často protestují.

Vytipovat si měli ženu původem z Irska (36). Ta když se procházela kolem, dala se s muži do řeči, ptala se jich na jejich situaci, a dokonce jim nabídla pomoc.

Žena následně vyhledala lékaře a poté celou věc nahlásila. Policisté zatkli čtveřici mužů ve věku od 18 do 35 let. Jak zjistili, muži na ostrov Gran Canaria přicestovali nedávno, byli zařazeni do místních uprchlických zařízení, ale odtamtud je vyhodili, zřejmě za špatné chování.

Jeden z nich už má v rejstříku záznam o trestném činu spojeném právě se sexuálním útokem.

Častým heslem, které místní obyvatelé při pravidelných demonstracích skandují, je: Chceme turisty, ne ilegální přistěhovalce. Znásilnění, jehož se skupina migrantů dopustila na ženě irského původu, proto nepochybně napětí zesílí. 

Právě turisté ze Spojeného království jsou totiž tahouny tamního cestovního ruchu. Podobné události a obecně rostoucí kriminalita ale mohou způsobit, že popularita Kanárských ostrovů začne klesat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:03 neděle 4. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 46
  • 18
  • 17
  • 11
  • 10
  • 3