Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Obyvatelé Kanárů pořádají hony na migranty: Ukažte se tu a skončíte v krabici!

    Migranti v zařízení na ostrově Gran Canaria | foto: Profimedia.cz

    Lampedusa, Lesbos a teď zřejmě i Gran Canaria. Dříve malebné evropské ostrovy zachvátil v posledních letech chaos vlivem neřízené migrace. Na posledním zmíněném místě se ale začíná situace vymykat kontrole o něco víc. Místní totiž zjevně s migranty, kteří Gran Canarii zaplavili a často tam páchají trestnou činnost a živí se krádežemi, ztratili trpělivost. Organizují se a pořádají v ulicích doslova trestné výpravy, aby obyvatelé nežádoucí přistěhovalce zastrašili!

    „V úterý jsme šli vybrat nějaké peníze. Byly tři hodiny odpoledne a najednou nás uprostřed ulice zastavilo auto se čtyřmi lidmi. Vytáhli na nás několik velkých nožů a také vystřelili do vzduchu. Museli jsme utéct,“ popisuje pro přední španělský list El País marocký migrant Monsiffe.

    Právě El País přinesl reportáž z okolí školy v Las Palmas, kterou španělské úřady, podobně jako další budovy, vyhradily pro migranty. Po znovuotevřené migrační trase jich totiž na Kanárské ostrovy proudí čím dál víc a uprchlická centra jim dávno přestala kapacitně stačit.

    Ze statistiky OSN vyplývá, že za loňský rok do Španělska přišlo či připlulo na jednačtyřicet tisíc migrantů. Země je na tom ještě hůř než Itálie či Řecko a nejvíce to odnášejí právě Kanárské ostrovy, kam dorazila polovina všech příchozích migrantů.

    Konkrétně na ostrově Gran Canaria má vláda v současné chvíli zadržovat asi sedm tisíc uprchlíků.

    Migranti na ostrově Gran Canaria

    Podle neziskové organizace La Cruz Blanca, která zajišťuje migrantům střechu nad hlavou, jsou podobné útoky čím dál častější. Na svědomí je mají mít organizované skupiny místních. Během několika dní minulého týdne mělo být v sousedství školy napadeno sedm marockých migrantů.

    „Všichni tu máme opravdu strach. Cítím se jako ve vězení. Každý, kdo poruší zákon a spáchá trestný čin, by měl být zatčen a souzen, ale je hanebné sledovat, jak jsou v 21. století v Evropě migranti biti,“ říká další uprchlík jménem Yassin, který také obývá školu ve čtvrti El Lasso.

    Úřady migranty ubytovávají ve školách, ale třeba i v aktuálně nevyužívaných hotelech.

    Jenže právě kriminalita ze strany některých migrantů je důvodem, proč trpělivost části místního obyvatelstva přetekla.

    Například minulý pátek jeden z marockých uprchlíků pobodal místního obyvatele, načež lidé ze sousedství uspořádali hon na pachatele či „kohokoliv, kdo vypadal jako on“, píše El País. 

    „Málem mě zabili a udělali z mých dvou dětí sirotky,“ krčí rameny pobodaný muž Jeremy, jenž novinářům ukázal jizvu po bodnutí. Podle něj se také nedávno v okolí objevila skupina migrantů, kteří z balkonů strhávali a kradli oblečení, ale i dětské koloběžky, také zastrašovali místní dívky.

    Místní obyvatelé proti migrantům často protestují.

    Minulou středu se dokonce místní vzepřeli koronavirovým opatřením a vydali se protestovat do ulic. Křičeli přitom například, že pro tolik migrantů už není na ostrově dost místa.

    El País vyzpovídal i čtyřčlennou skupinku mladíků, kteří se řadí k místní domobraně. Ti se nechali slyšet, že poblíž nedávno marocký migrant znásilnil ženu a že žádní Maročané nejsou na jejich území vítáni. To pocítil i muž z Afriky, který tam byl nedávno brutálně zbit, což si útočníci natočili na mobil.

    „Nevíme, jestli něco udělal, nebo ne. Ale měl tu smůlu, že sem zabloudil. Budou (lidé ze severní Afriky, pozn. red.) to tu mít těžké. Pokud se tu nějaký objeví, buď se probudí na jednotce intenzivní péče, nebo v boxu,“ cituje list jednoho z mladíků.

    Prokuratura v Las Palmas v pondělí oznámila, že podobným honům na migranty učiní přítrž. Hodlá například kontrolovat konverzace v chatovacích aplikacích typu WhatsApp, kde se útočníci proti migrantům mobilizují.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:33 čtvrtek 3. června 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      190
    • Tvl
      11
    • Haha
      10
    • Trapas
      10
    • Sladký
      10
    • Cože
      6